Parasport Danmark logo hvid.png

Fra krig og folkemord til Paralympiske Lege

Claudine var kun et barn, da hun blev skudt og mistede det ene ben under folkemordet i Rwanda. Mark var professionel soldat, da han trådte på en landmine og mistede begge ben i Afghanistan. I dag deler de to samme drøm; nemlig at vinde medaljer ved de Paralympiske Lege (PL) i Tokyo.

Fra krig og folkemord til Paralympiske Lege
Mark Peters (tv.) spiller på kørestolsrugbylandsholdet. Foto: Tine Harden

Det er en april-dag midt i regntiden. Claudine går ved siden af sin mor, som bærer hendes lillesøster på ryggen. De er på flugt fra naboer og soldater i Rwanda, da en politimand kommer mod dem og skyder. Kuglen rammer Claudine i låret. Hun er kun 4 år, og får siden amputeret sit ben. Året er 1994.

I november er ørkenen i Afghanistan iskold om natten. Det er efter sådan en nat, at Mark Peters i november 2009 er på patrulje i Helmandprovinsen. Han er 26 år og på sin femte udsendelse som professionel soldat.

- Jeg har meget udstyr på ryggen og grøften er lidt bred. Så i stedet for at springe over, går jeg ned i grøften - lige som de to foran mig. Der ligger så en lille hilsen til mig. Desværre, fortæller Mark, som træder på en landmine og får sprængt begge ben i stykker.  

I dag er det hverken folkemord eller krigen i Afghanistan, som optager Claudine og Mark. Det der fylder i deres liv, er træningen frem til de Paralympiske Lege (PL) i Tokyo fra 24. august til 5. september i år. Nu er det kampen om medaljer, det gælder.

De to skal nemlig repræsentere hvert deres land ved legene – og nu handler det om at være så fit og klar som mulig, når de går på banen sammen med deres holdkammerater.

Danske Mark Peters er i dag 38 år, og en af profilerne på det danske landshold i kørestolsrugby, Det er første gang, at holdet har kvalificeret sig til PL. Claudine, som er 31 år, har prøvet det før. Hendes landshold i siddende volleyball for kvinder deltog i Rio 2016.

Holdsport gav selvtillid og brød isolation

For Claudine har sporten betydet, at hun gennem fællesskabet på holdet har fået en større tro på sig selv, og er brudt ud af den isolation og marginalisering, hun var havnet i på grund af sit handicap.

Mark Peters fremhæver også det gode fællesskab på det danske landshold.

- Vi finder sammen efter træning og laver alt muligt: spiller spil og hygger os, holder grill-aftener og ser landskampe sammen. Under Corona-nedlukningen havde vi fredagsbar på Zoom.

- Sporten har givet mig energi og selvtillid. Uden rugby i mit liv havde jeg spillet meget computerspil og var blevet monsterfed. Jeg ville kede mig, men jeg ville også have haft masser af tid til at være sammen med kæresten, siger han.

Claudine fortæller, at hendes familie opfattede hende som en byrde, før hun begyndte at spille på landsholdet. Nu er hun en selvstændig kvinde, der kan klare sig selv. Hun er blevet gift, har et barn og ikke mindst har hun vundet sin families respekt.

Interaktiv video om Mark og Claudine

Du kan møde Claudine og Mark online i løbet af 2022, når Parasport Danmark offentliggør en interaktiv video ’To Verdener – Samme Mål’ på hjemmesiden parasport.dk. Filmen handler om de to landsholdsspilleres veje til de Paralympiske Lege (PL) i år og VM i kørestolsrugby næste år.

Bag produktionen står journalist Hanne Selnæs og fotograf Tine Harden. De to følger det siddende volleyball-landshold i Rwanda og det danske kørestolslandshold i rugby. Gennem projektet undersøger de holdsportens evne til at fremme inklusion og skabe positive forandringer for alle – uanset køn, baggrund eller handicap.  

– Stærke fællesskaber skaber glæde, selvtillid og plads til at drømme – også om at være verdens bedste. I vores film fokuserer vi på det, der samler os globalt. Men vi peger også på de uligheder i vilkår og muligheder, der eksisterer, siger Hanne Selnæs.

Udover en interaktiv video vil hun og Tine Harden producere en udstilling om de to landshold op til VM i kørestolsrugby i Vejle i efteråret 2022.

Timbuktu Prisen til projekt om parasport

Fotograf Tine Harden og journalist Hanne Selnæs modtog i juni en fin pris fra Timbuktu Fonden på kr. 100.000, som en anerkendelse af projektet ’To Verdener – Samme Mål’, som Parasport Danmark er samarbejdspartner i.

Timbuktu Fonden begrunder tildelingen af prisen med, at "projektet har en bred offentlig relevans med sit udgangspunkt i sport, er stramt skåret og bruger nytænkende teknologi til at diskutere ligheder og forskelle i levevilkår for mennesker med handicap i Centralafrika og herhjemme.”

Timbuktu Prisen gives til et projekt, der er med til at fremme kritisk og nytænkende journalistik og formidling i Danmark om globale udviklings- og resursefordelings-spørgsmål.