Lad ikke en god krise gå til spilde
I 2016 mistede goalball-landsholdspilleren Mads Baulund sin venstre fod ved en alvorlig togulykke. Siden har han kæmpet for igen at dyrke idræt, og sideløbende engageret sig handicappolitisk. Ved årets sportsgalla Sport 2020 blev han hædret for sin ukuelighed og viljestyrke med prisen som Årets Forbillede i dansk idræt. Parasport har taget en snak med den 31-årige fynbo.
Stort tillykke med prisen som Årets Forbillede. Hvad betyder den for dig?
– Det er fuldstændig fantastisk. Jeg er enormt stolt, men mest af alt beæret over, at min kamp og indsats er blevet fulgt af andre. Efter min ulykke blev jeg nødt til at stoppe med goalball på eliteniveau, og mit mål derfra har været, at jeg kunne være noget for andre.
Hvordan har du kunnet bruge din erfaring fra sporten efter din ulykke?
– Min erfaring fra elitesport har været fuldstændig afgørende. Den har betydet, at jeg hele tiden har vidst, hvordan jeg skulle træne. Samtidig har jeg lært i sporten, hvordan man sætter klare mål og opnår dem, men vigtigst af alt, så har jeg vidst, at sport ikke bare var en mulighed, selv om man har et eller flere handicap, men et fortsat livsvilkår for mig.
Du deler din genoptræning og op- og nedture på Instagram. Hvorfor det?
– Min grundtanke har været ”don’t waste a good crisis”, og det har været vigtigt for mig, at jeg kunne vende mine op- og nedture til noget positivt, så andre måske kan blive inspireret og endda selv blive sportsligt aktive – om det så er på motionsniveau eller ved de Paralympiske Lege.
Du har engageret dig idrætspolitisk. Hvilke udfordringer synes du, at parasporten står overfor?
- Der er nogle essentielle udfordringer. Først og fremmest er uligheden imellem handicapgrupperne for store. F.eks. har vi for dårligt fat i blinde og svagsynede såvel som mennesker med større fysiske handicap. Det svækker mangfoldigheden i organisationen og i så fald lever vi ikke ordentligt op til det, vi er sat i verden for.
Det er nødvendigt med målrettede indsatser, hvor vi både kigger indad, men også får etableret bæredygtige samarbejder med relevante interesse- og medlemsorganisationer.
Samtidig er der behov for at være politisk aktiv og til stede. Vi repræsenterer en særlig målgruppes idrætslige tilstedeværelse i det danske samfund, og det skal vi tage alvorligt. Her har de folkevalgte repræsentanter et særligt ansvar i forhold til at sætte fokus på den sportslige ligestilling - f.eks. igennem repræsentationen af statsoverhoveder ved PL og styrkelse af tilgængelige idrætsfaciliteter.
Mads Baulund
- 31 år
- Tidligere landsholdsspiller i goalball
- Sidder i DIF og Team Danmarks Aktivkomité
- Sidder i Parasport Danmarks eliteudvalg
- Synshandicappet og mangler venstre fod