”Jeg har lært, at jeg stadig kan alt”
På Parasport Danmarks sportslejr på Lanzarote overvandt Max Jansson sin vandskræk, og vendte hjem med personlig succes og nye sportslige mål.
- Jeg havde parkeret mine sportsambitioner ved, at nu kunne jeg kun spille dart, men hernede har jeg lært, at jeg stadig kan alt, fortæller 41-årige Max Jansson.
Han var en af 18 deltagere på Parasport Danmarks sportslejr på Lanzarote, der var målrettet mennesker med fysiske handicap, der ikke i forvejen var idrætsaktive. På lejren, der blev afholdt på Club La Santa i december måned, skulle Max og de andre deltagere afprøve en række forskellige parasportsgrene. Max Jansson er benamputeret, og kom til sportslejren på Club La Santa med et stort ønske om at få gang i kroppen igen.
- Lige efter jeg mistede benet, følte jeg, at min krop ikke kunne de samme ting, som den kunne før. Efter at have været på sportslejren, kan jeg jo se, at det hele faktisk kan lade sig gøre, og jeg er ikke stødt på store begrænsninger, som jeg ellers havde frygtet, fortæller Max.
Succes i swimmingpoolen
Med i kufferten have Max også et stort ønske om at overvinde sin vandskræk, som han har haft, siden han var barn.
Allerede på sportslejrens første dag var han at finde ved kanten af swimmingpoolen, fast besluttet på en succesoplevelse.
- Første dag handlede bare om, at jeg overhovedet skulle ned i vandet, men allerede dagen efter lykkedes det mig at svømme 100 meter, og det var en kæmpe sejr. Det er faktisk mere end jeg havde turde drømme om. Jeg kunne jo se, at der var andre der også havde udfordringer med at svømme, og de kom jo i vandet – så det skulle jeg også!
Svømmetræner, Tine Aagard, der var en del af sportslejrens træner-team, var meget imponeret over Max.
- At gå fra at have vandskræk, til at have svømmet over 100 m og flere gange være nede at røre bunden på dybt vand, det havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig. Det gør mig stolt og glad, at vi kunne give Max det skub. Vi gjorde alt for at skabe et setup, hvor Max kunne føle sig tryg, og blev guidet gennem det hele, så alle fik en god oplevelse i vandet. Det er det parasport kan.
Fællesskabet skubber til grænserne
Sportslejren er blevet til gennem et samarbejde med Bevica Fonden, Bevica Legater og Vanførefonden, der sammen uddeler puljen ”Den gode oplevelse i et fællesskab med andre”. Der har været en enorm interesse for at deltage og de 18 deltagere blev valgt blandt mere end 120 ansøgninger.
Målet var at skabe gode sportsoplevelser i et fællesskab med andre, og at deltagerne kom hjem til Danmark med et ønske om forsat at være idrætsaktive. Det lykkedes over al forventning, og på lejren mærkede Max hvordan gruppens fællesskab gav ekstra kræfter i poolen.
- Da jeg svømmede 50 meter for første gang, stod alle og heppede på kanten af poolen, og så måtte jeg jo svømme endnu længere. Det var kun derfor, at jeg så hurtigt nåede op på de 100 meter. Jeg vidste jo, at de andre ved, hvor svære tingene kan være, når man har et handicap, så det betød ekstra meget, at støtten kom fra dem.
Sportsligt sammenhold
Noget af det særlige ved sportslejren var, at gruppen bestod af folk med mange forskellige fysiske handicap - herunder cerebral parese, sclerose, rygmarvsskade, dværgvækst og benamputation. Det gjorde, at deltagerne stiftede kendskab til andre handicap end deres eget.
- Det har været meget inspirerende at være med i en blandet gruppe, hvor alle har været med på deres egne præmisser. Der var hurtigt en fællesskabsfølelse og en ide om, at man i det mindste lige skal prøve tingene af, for ’hvis de andre kan, så kan jeg også’. Jeg har haft en uge, hvor jeg har lært en masse nye ting om mit og de andre deltageres handicap, som jeg kan tage med tilbage og bruge i hverdagen, siger Max.
Gruppens sammenhold opstod hurtigt, og i trænerteamet oplevede man, at sammenholdet smittede af på det sportslige engagement.
- Det var meget inspirerende at mærke deltagernes interesse for sporten, også hos dem der normalt ikke er særligt idrætsaktive. Sport, motion og fysiske aktiviteter kan give rigtig meget godt for både krop og sjæl, og hvis man har den rigtige tilgang, er intet umuligt. Når man samtidig får italesat ens udfordringer, så er det muligt at løse dem, og det blev der i stor grad gjort på turen, fortæller Tina Aagaard.
Et aktivt liv i fremtiden
Hele ugen var der fuldt program, så deltagerne kunne afprøve så meget forskellig sport som muligt. På programmet var der blandt andet svømning, kørestolsbasket og atletik. Sportslejren var også en unik mulighed for deltagerne for at knytte tæt kontakt til engagerede trænere, der kan hjælpe med at gøre motion til en del af hverdagen og give mod på at melde sig ind i en klub. Teamleder på sportslejren, Torben Nygaard, fortæller:
- Det lykkedes os at samle en masse imødekommende mennesker, som alle havde mod på at prøve egne grænser af og være støttende over de andre deltagere. Det kan være svært at komme i gang med at dyrke idræt, og finde den rigtige sport og klub der passer til en, så det håber vi, at sportslejren kan hjælpe deltagerne med.
Under vejledning af Parasport Danmarks instruktører var der fokus på at give deltagerne mulighed for at finde en sportsgren, der passer til dem. Efter hjemkomsten har de medvirkende kontakt med Parasport Danmark for at finde frem til et lokalt idrætstilbud.
- Udover masser af sportsoplevelser er jeg også sikker på, at mange har fået nogle personlige relationer, som vil være støttende i deres videre færd mod et mere aktivt liv, siger Torben Nygaard.
Der er planer om en sportslejr i slutningen af 2020.
Den gode oplevelse-puljen
Puljen ”Den gode oplevelse i et fællesskab med andre” er en fælles pulje for personlige legater, som er oprettet af Vanførefonden, Bevica Legater og Bevica Fonden.
Formålet med puljen er at give mennesker, der er udfordret af deres handicap og økonomi, mulighed for gode oplevelser sammen med andre. Den bærende tanke er, at vi alle bliver stærkere og får mere overskud og glæde gennem sociale fællesskaber.
Med midlerne fra puljen har Parasport Danmark skabt sportslejren, hvor puljens formål kan blive båret ud i livet, kombineret med Parasport Danmarks mål om at få flere fysisk udfordrede i gang med at dyrke idræt.