Parasport Danmark logo hvid.png

'WeThe15' - verden lyser lilla for mennesker med handicap

Den 19. august - fem dage før åbningen af de Paralympiske Lege i Tokyo - lanceres den verdensomspændende kampagne WeThe15, der vil mobilisere og sætte fokus på de 15 procent af verdens befolkning, som har et handicap. Herhjemme bakker danske organisationer, kommuner og vartegn op om den globale lancering med lilla lys.

Colosseum, Niagara Falls, London Eye og Industriens Hus i København er blandt flere end 115 vartegn i 30+ lande, der bliver klædt i lilla den 19. august for at støtte op om kampagnen WeThe15. Lilla er den internationale farve for handicap.

Bag kampagnen står den Internationale Paralympiske Komité (IPC), der har allieret sig med ledende internationale organisationer som WHO, FN Human Rights, UNESCO og International Disability Alliance med ambitionen om at skabe verdenshistoriens største menneskerettighedsbevægelse for de 15 procent af jordens befolkning, der har et handicap. Det svarer til 1,2 mia. mennesker, der i mange sammenhænge er marginaliseret.

Parasport Danmark, der er national paralympisk komité i Danmark, er gået sammen med Danske Handicaporganisationer (DH) og Videnscenter om handicap om at sikre kampagnen et godt afsæt i Danmark. John Petersson, der er formand for Parasport Danmark, ser et stort og vigtigt potentiale i WeThe15.
- Sportsbegivenheder som de Paralympiske Lege er allerede med til at ændre verdens opfattelse af mennesker med handicap. Men det er kun hvert fjerde år. Med WeThe15-kampagnen får vi et vedvarende globalt initiativ, der skal udnytte momentum fra PL i Tokyo til at samle handicapbevægelsen om at øge synligheden af mennesker med handicap og nedbryde barrierer for inklusion i samfundet. Det er jeg glad for, at vi også i Danmark kan bakke op om, siger John Petersson.

Også i Danske Handicaporganisationer og Videnscenter om handicap finder man kampagnen vigtig:
- I handicaporganisationerne kæmper vi for, at hele samfundet står sammen og får alle med i fællesskabet. Handicapsagen vedrører nemlig de fleste af os. Mange danskere har fx en skolekammerat, en kollega eller et idol med et synligt eller usynligt handicap. Den her begivenhed kan uden tvivl være med til at gøre handicapsagen til en større sag for folket - i hele verden, siger formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, og han bakkes op af formand for Videnscenter om handicap, Jens Boe Nielsen:
- De sidste 50 års erfaringer viser, at aktiv deltagelse i fysisk aktivitet giver flere handlemuligheder og medfører større deltagelse i sociale aktiviteter. Og begge dele er forudsætning for, at mennesker med et handicap også kan begå sig på arbejdsmarkedet. Derfor er fokus på denne særlige gruppe så væsentlig.

Markeres over hele Danmark
De danske kommuner og vartegn, der deltager i den verdensomspændende light-up den 19. august er:

 • Aalborg: Aalborg Tårnet oplyses i lilla
 • Aarhus: Lilla lys på byens interaktive lysanlæg - bl.a.
  o Urban Platform - Det interaktive lysspil på Telefontorvet
  o Light Line - den lysende linje på Bispetorv og lyset rundt om
  o Lyset langs Posthussmøgen
  o Lysinstallationen på Joh. Baunes Plads
 • Esbjerg: Esbjerg Vandtårn oplyses i lilla
 • Kolding: Koldinghus oplyses i lilla, og derudover gøres den eksisterende effektbelysning i Kolding midtby lilla
 • Vejle: Vejle Musikteater, DGI Huset og Vejle Vindmølle oplyses i lilla. Derudover lanceres på dagen nogle nye kørestolsvenlige stier. Derudover lanceres på dagen fire nye kørestolsvenlige stier.
 • København: Industrien Hus oplyses i lilla

Derudover vil Danske Handicaporganisationer, Videnscenter om handicap og Parasport Danmark og flere andre også markere kampagnen på egne kanaler.

Tiårig kampagne
I tråd med FN's 2030-agenda for bæredygtig udvikling vil WeThe15 over de næste ti år sætte mennesker med handicap i centrum for diversitets- og inklusionsdebatten, forbedre adgangen til hjælpemidler og drive teknologiske fremskridt samt forpligte regeringer, organisationer og virksomheder til at samarbejde om at skabe bedre muligheder.

Under de Paralympiske Lege i Tokyo vil kampagnen blive fremhævet i både åbningsceremonien og afslutningsceremonien, og atleter vil være med til at synliggøre WeThe15 gennem forskellige initiativer.

Kampagnens hashtag er #WeThe15, og den officielle hjemmeside er https://www.wethe15.org/

’WeThe15’ får hele verden til at lyse lilla for mennesker med handicap

Colosseum, Niagara Falls, London Eye og Industriens Hus i København er blandt flere end 115 vartegn i 30+ lande, der er klædt i lilla torsdag den 19. august for at støtte op om WeThe15. Lilla er den internationale farve for handicap.