Parasport Danmark logo hvid.png

VM i kørestolsrugby kommer til Vejle

Det danske landshold i kørestolsrugby kan igen se frem til at kæmpe om medaljer på hjemmebane. Det internationale kørestolsrugbyforbund, IWRF, har tildelt Vejle værtskabet for VM i 2022.

VM i kørestolsrugby kommer til Vejle
Leon Jørgensen slider sig til en scoring i EM-finalen i Vejle i 2019. Foto: Lees Foto

Når verdens bedste kørestolsrugbymandskaber i oktober 2022 brager sammen for første gang efter de Paralympiske Lege i Tokyo, bliver det på dansk grund. Dermed får Danmarks viceeuropamestre de bedst tænkelige betingelser for at bygge videre på holdets historiske PL-kvalifikation og øjeblikkelige syvendeplads på verdensranglisten.

- Det er super fedt for os. Det er virkelig noget helt særligt at spille på hjemmebane, og jeg synes også, man kunne se til EM sidste år, at tilskuerne virkelig var den der femte mand, der var med til at løfte os i kampene. Jeg glæder mig rigtig meget til at spille i Vejle igen, siger landsholdets anfører Leon Jørgensen.

Danmark belønnet
Det er kun 10 måneder siden, at Vejle, Sport Event Denmark og Parasport Danmark høstede stor anerkendelse for afviklingen af EM i kørestolsrugby. Det vakte international opsigt, at vejlenserne strømmede til DGI Huset for at følge slutrunden, ligesom faciliteterne for de mange kørestolsbrugere var helt i top. Efterfølgende har både spillere og internationale forbund rost arrangementet til skyerne, og IWRF modtog derfor det danske bud på VM 2022 med begejstring.

- Det var virkelig en fornøjelse for mig at besøge Vejle i forbindelse med EM i 2019, og det glæder mig meget, at vi nu kan se frem til et VM i 2022 i samme flotte rammer. Den passion og det engagement, Vejle Kommune, Sport Event Denmark og Parasport Danmark har lagt i buddet, fortjener stor anerkendelse og ros, og vi ser frem til igen at samarbejde med vores danske partnere, siger Richard Allcroft, der er formand for IWRF.

At IWRF igen ser Danmarks vej vækker glæde og stolthed hos de danske værter, der har store planer for verdensmesterskabet.

- Det er et meget stort skulderklap fra IWRF, at Danmark har fået værtskabet for VM i 2022. Sammen med Vejle Kommune og Sport Event Denmark glæder vi os til igen at fylde tribunerne i DGI Huset og give verdens bedste spillere optimale betingelser for at folde sig ud, siger John Petersson, formand for Parasport Danmark, der glæder sig på vegne af de danske spillere.

- For vores eget danske landshold, der er inde i en rivende sportslig udvikling og får paralympisk debut ved legene i Tokyo næste sommer, bliver hjemmebanefordelen i parasportens hovedstad et massivt rygstød i jagten på et stort VM-resultat. Jeg er helt sikker på, at spillerne vil være topmotiverede for at spille med om medaljerne i Vejle, siger han.

VM 2022 bliver tredje gang på syv år, at Vejle Kommune og Sport Event Denmark samarbejder med Parasport Danmark om at afholde et internationalt mesterskab. Dan Arnløv Jørgensen, 1. viceborgmester og formand for Kultur-og Idrætsudvalget i Vejle Kommune, glæder sig over, at Vejle igen er med til at sætte fokus på parasporten:

- Vi er glade og stolte over, at VM i kørestolsrugby 2022 skal foregå i Vejle. Med værtskabet for VM ønsker vi at bygge videre på succesen fra EM i 2019 og endnu engang understrege, at Vejle Kommune er parasportens hovedstad. Vi glæder os til sammen med Parasport Danmark, Sport Event Denmark og alle de lokale kræfter i Vejle Kommune at skabe et fantastisk VM.

Også hos Sport Event Denmark er der begejstring over, at parterne igen er lykkedes med at hente et prestigefyldt internationalt mesterskab til Danmark. Direktør Lars Lundov siger:

- I en tid, hvor vi har ekstra meget brug for at se frem til internationale mesterskaber på dansk grund, er det specielt glædeligt, at Danmark har fået tildelt værtskabet for VM i kørestolsrugby i Vejle i 2022. Danmark var vært for VM i 2014, og sidste år blev EM afviklet også i Vejle, hvor de danske spillere fik sølv. Vi glæder os til igen at kunne invitere til flere store oplevelser på dansk grund i samarbejde med Vejle og Parasport Danmark.

VM i kørestolsrugby skal afvikles fra den 8. til 17. oktober 2022 i DGI Huset i Vejle.

Fakta
Det er Vejle Kommune, Sport Event Denmark og Parasport Danmark, der i fællesskab har ansøgt om værtskabet for VM i kørestolsrugby 2022, der afvikles i oktober i DGI Huset i Vejle. Danmark har tidligere været vært for EM i kørestolsrugby i 2005 (Middelfart), 2009 (Hillerød) og 2019 (Vejle) samt for VM i kørestolsrugby i 2014 (Odense).

Vejle har også tidligere været vært for EM i parabordtennis i 2015.

Om kørestolsrugby
Kørestolsrugby eller ’murderball’, som sporten oprindeligt blev kaldt, er udviklet i Canada i 1970’erne og er en holdsport med elementer fra rugby, basketball og håndbold. Spillet blev udviklet for atleter, der foruden nedsat funktion i benene også havde nedsat arm- eller håndfunktion, og det er således et krav, at spillerne har nedsat funktion i mindst tre ud af de fire ekstremiteter.

To hold a fire spillere spiller mod hinanden og skal få bolden over modstanderens mållinje. Der må afleveres, kastes, trilles, dribles og bæres i alle retninger, og det er tilladt at have kontakt mellem stolene – faktisk er det en central del af spillet at tackle, holde eller blokere for modstanderen.

Danmark ligger p.t. nr. syv på verdensranglisten og har for første gang i holdets og sportens historie kvalificeret sig til de Paralympiske Lege, der er udskudt til sommeren 2021 i Tokyo. Australien indtager førstepladsen på verdensranglisten efterfulgt af USA og Japan.