Parasport Danmark logo hvid.png

VM-guldvinder Daniel Wagner er Årets Para-atlet i 2017

Daniel Wagner, der i sommeren 2017 vandt VM-guld i længdespring og sølv i 100 m løb, modtog torsdag Pressalits Keep Living-pris på kr. 40.000,- ved en reception på Dokk1 i Aarhus.

VM-guldvinder Daniel Wagner er Årets Para-atlet i 2017
Daniel Wagner modtager Pressalits Keep Living-pris af Dan Boyter. Foto: Fotografhuset v. Brian Rasmussen

Siden 2012 har Daniel Wagner tilhørt den absolutte verdenselite i para-atletikken, hvor han på de korte sprintdistancer og særligt i længdespring har leveret en stribe internationale topresultater. 2017 blev dog året, hvor 24-årige Wagner endelig sprang sig til karrierens første VM-guldmedalje. Det skete den 18. juli i London, da han satte ny VM-rekord med et spring på 6,50 meter. Præstationen er en væsentlig årsag til, at vejlenseren, der i år er rykket til Aarhus, nu også kan smykke sig med titlen som Årets Para-atlet for første gang.

- Jeg er rigtig glad og stolt over kåringen. Det er en helt speciel pris, der betyder meget for os para-atleter, ikke mindst fordi det er Dan Boyter (direktør i Pressalit, red.) der overrækker den. Jeg har været nomineret fire gange, og det er en ære hver gang, men det er fedt at få lov til at vinde i år, siger Daniel Wagner.

 

En unik præstation

VM-titlen i længdespring er ikke det eneste højdepunkt i Daniel Wagners 2017-sæson. Ved selvsamme mesterskab i London spurtede danskeren sig til en sølvmedalje på 100 m, ligesom det blev til guld i begge favoritdiscipliner ved IPC’s Desert Challenge i Arizona, USA. Efter et intenst efterår på Europas bjerge lykkedes det også for Wagner at klare de internationale krav for at deltage ved de Paralympiske Vinterlege i snowboard, da han kørte top ti-placeringer hjem i World Cuppens første to afdelinger.

Sideløbende med de sportslige resultater har Daniel Wagner været en frontfigur i Parasport Danmarks rekrutteringskampagne, Hvor svært kan det være, og gennem sin aktive og entusiastiske deltagelse i arrangementer som Parasportens Dag og Sahvas løbeskole for benamputerede er han med til at inspirere mennesker med handicap til at dyrke idræt.

- Daniel Wagner er en verdensklasseatlet, og det er ganske enkelt helt unikt, hvad han har opnået i 2017. Både fysisk og mentalt vidner det om høj klasse, og han fortjener virkelig denne ære. At det så alligevel har været en svær beslutning for Parasport Danmarks eliteudvalg at udpege Årets Para-atlet, vidner om, at feltet af nominerede formentlig aldrig har været stærkere end i år, siger Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen.

 

Stolt hovedsponsor

Pressalits Keep Living-pris, der siden 2002 er blevet tildelt Årets Para-atlet, blev traditionen tro overrakt af Pressalit-direktør Dan Boyter. Han har fulgt Daniel Wagner tæt igennem flere år og glæder sig over den udvikling, han har været vidne til.

- Jeg har fik øje på Daniel i 2012, og allerede den gang var han jo god, men han bliver bare bedre og bedre. Han er en rollemodel for unge atleter med og uden handicap, og jeg er stolt over at kunne give ham Pressalits Keep Living-pris, siger Dan Boyter, der selvfølgelig var med på sidelinjen under sommerens VM i para-atletik i London.

I 2018 er Daniel Wagners mål først og fremmest at repræsentere Danmark ved vinter-PL i PyeongChang, der afvikles fra 9. til 18. marts. Efterfølgende indstilles sigtekornet på august måneds EM i para-atletik.

 

Om Daniel Wagner

Alder: 24 år

Bopæl: Vejle

Klub: Vejle IF

Handicap: Benamputeret på højre ben over knæet

Klassifikation: T42 - Længdespring og 100 m sprint

SoMe: www.facebook.com/daniel1leg

 

De nominerede til prisen

  • Daniel Wagner, atletik - Vejle Idrætsforening (bor i Aarhus). Siden 2012 har Wagner kontinuerligt været med helt i toppen af international para-atletik, men VM-guldet har manglet i medaljesamlingen. Ved et fantastisk mesterskab i London lykkedes det imidlertid danskeren at springe det sidste, vanskelige skridt op på VM-podiets øverste trin. Danskeren vandt nemlig guld i længdespring og satte samtidig ny VM-rekord med 6,5 m. Wagner vandt også VM-sølv på 100 m løb.
  • Susanne Sunesen, dressur - Hundborg/Midtthy Rideklub (bor i Thisted). Rutinerede Sunesen og Que Faire fortsætter med at præstere på højeste internationale niveau. Ved EM i paradressur i Göteborg vandt duoen guld i kür (freestyle) med en fornem score på 77,125 % og var ligeledes stærkt medvirkende til, at Danmark vandt sølv i holdkonkurrencen.
  • Stinna Tange Kaastrup, dressur - Middelfart Ridecenter (bor i Odense). Sensationen fra Rio 2016 fulgte op på sit store gennembrud med en suveræn præstation ved EM i paradressur, hvor det blev til hele tre medaljer. Stinna og Smarties lagde ud med at vinde bronze i den individuelle test og var dagen efter med til at vinde holdsølv. Mest imponerende var dog præstationen på tredjedagen, hvor danskeren red sig til guld i kür med 77,060 %.
  • Lisa Kjær Gjessing, taekwondo - Risskov Taekwondo Klub (bor i Ry). Siden sin parataekwondo-debut i 2013 har Gjessing vundet samtlige mesterskaber, hun har deltaget i. Karrierens fjerde VM-guld kom i hus i oktober efter endnu en overbevisende præstation, hvor den 39-årige dansker igen beviste, at hun er i særklasse. I finalen blev verdensranglistens nr. 1, Ramazanova, slået 34-9.
  • Cathrine Rosengren, badminton - Solrød Strand (bor i Solrød Strand). Europamester Cathrine Rosengren vandt i 2017 bronze ved sit første VM efter et tæt semifinalenederlag til verdensranglistens nr. 1, Japans Suzuki. Danskeren kom bedst fra start i semifinalen og var foran 12-4 i første sæt, men Suzuki kæmpede sig tilbage og vandt sættet 24-22. Japaneren vandt et tæt andet sæt med 21-17. Kampen og VM-turneringen vidner dog om, at Danmark har et meget lovende kort på hånden, når badminton i 2020 får debut ved PL.

 

Om Pressalits Keep Living-pris

Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne gennem forretningsområdet Pressalit Care, der arbejder for at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Pressalits Keep Living-pris er essensen af dette arbejde - en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport sætter et eksempel og viser, at der findes muligheder, hvor andre måske ikke ser nogle.

Ved nomineringerne er der lagt vægt på årets resultater, men også træningsindsats, indstilling og det, at udøveren vurderes at være en god repræsentant for parasporten, har spillet ind.

Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark, og de ti seneste vindere er:

2008: Peter Rosenmeier, bordtennis

2009: Karina Lauridsen, svømning

2010: Landsholdet i ridning

2011: Kvindelandsholdet i goalball

2012: Jackie Tony Christiansen, atletik

2013: Landsholdet i kørestolsrugby

2014: Amalie Vinther, svømning

2015: David Amager, landstræner i ridning

2016: Peter Rosenmeier, bordtennis

2017: Daniel Wagner, atletik