Parasport Danmark logo hvid.png

Vejle vært for EM i kørestolsrugby 2019

Det internationale kørestolsrugbyforbund, IWRF, har tildelt Vejle værtskabet for Europamesterskaberne i kørestolsrugby 2019. Dermed får det danske landshold den bedst tænkelige kulisse, når det til august gælder kampen om EM-medaljer og kvalifikation til de Paralympiske Lege i Tokyo 2020.

Vejle vært for EM i kørestolsrugby 2019
Det danske landshold kan se frem til at spille om EM-medaljer og kvalifikation til de Paralympiske Lege på hjemmebane i Vejle. Foto: Tom Brassil.

Danmarks unge, fremadstormende landshold i kørestolsrugby arbejder benhårdt på at indtage førerpositionen i europæisk kørestolsrugby, og senest ved VM i august viste holdet, at de er på rette vej. Med ansættelsen af den amerikanske landstræner Jason Regier for godt halvandet år siden er ambitionsniveauet tårnhøjt, og værtskabet for EM er en del af en ambitiøs strategi, der skal være med til at kvalificere holdet til de Paralympiske Lege for første gang i historien. Helt konkret kræver det en finaleplads ved EM i 2019.

En kulisse, der giver genlyd
I Vejle får holdet de bedst tænkelige rammer for at jagte den paralympiske drøm. Med placeringen i DGI Huset får spillerne optimale faciliteter, da tilgængeligheden er i top, og indkvarteringen kan foregå i umiddelbar nærhed på Vejle Center Hotel. Samtidig er placeringen centralt i byen optimal for både deltagere og for byens borgere, der får lov at tage del i en unik sportsbegivenhed. At byens borgere bakker op om parasporten har de tidligere vist, senest ved EM i parabordtennis i 2015, hvor der var fantastisk opbakning på lægterne i Spektrum.

I Vejle Kommune glæder man sig især til at skabe en fantastisk kulisse, der vil give genlyd i hele Europa.
– Jeg er utrolig glad og stolt over, at det er lykkes Vejle Kommune at blive vært for EM i kørestolsrugby i 2019. Værtskabet understøtter netop hele vores vision om at blive parasportens hovedstad, og jeg ser frem til et fyldt DGI Huset, som kommer til at danne en fantastisk ramme, udtaler Dan Arnløv Jørgensen, 1. viceborgmester (K), og forsætter:

– Kørestolsrugby er parasportens Rolls Royce-disciplin, og jeg vil gerne sende en stor tak til IWRF – International Wheelchair Rugby Federation – som har valgt Vejle som værtsby, og ikke mindst en stor tak til vores samarbejdspartnere Sport Event Denmark og Parasport Danmark.

Optimalt sportsligt setup
Hos Parasport Danmark glæder formand John Petersson sig over, at forbundet med værtskabet kan give det danske landshold de bedst mulige sportslige forhold i Vejle:

– Det glæder mig meget, at vi sammen med Vejle Kommune og Sport Event Denmark skal afholde EM på dansk grund, og at vi kan give det danske landshold de bedst tænkelige rammer for at opnå et godt EM-resultat og ikke mindst for at kvalificere sig til PL i Tokyo i 2020. Samtidig harmonerer værtskabet ufattelig godt med vores strategi om at tiltrække internationale events til Danmark, og sidst men ikke mindst er det starten på et større samarbejde med Vejle Kommune, som vi glæder os meget til.

Også hos Sport Event Denmark, der hvert år tiltrækker adskillige internationale sportsevents til Danmark, er der glæde over, at det lykkedes Danmark at tiltrække endnu en event i international klasse:

– Kørestolsrugby er en fascinerende sport – det så vi ved VM’et i 2014 i Odense. Det er derfor glædeligt, at vi sammen med Vejle Kommune og Parasport Danmark nu har vundet EM i kørestolsrugby til afvikling i Vejle næste år. Vejle har en ambition om at være parasportens hovedstad, og byen satser på at gøre 2019 til parasportens år, fortæller Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

CEO for IWRF, International Wheelchair Rugby Federation, Eron Main, begrunder valget af Vejle og Danmark således:

–  Danmark har været vært for flere succesfulde IWRF-events, herunder VM i kørestolsrugby 2014 i Odense. Buddet, vi modtog fra Vejle, var fremragende, og vi ser frem til at komme tilbage til Danmark i 2019 til EM.  

Fakta
Det er Vejle Kommune, Sport Event Denmark og Parasport Danmark, der i fællesskab har ansøgt om værtskabet for EM i kørestolsrugby 2019, der afvikles i dagene 3.-12. august 2019 i DGI Huset i Vejle.Danmark har tidligere været vært for EM i kørestolsrugby i 2005 (Middelfart) og 2009 (Hillerød) samt for VM i kørestolsrugby i 2014 (Odense). Vejle har tidligere været vært for EM i parabordtennis i 2015.

Om kørestolsrugby
Kørestolsrugby eller ’murderball’, som sporten oprindeligt blev kaldt, er udviklet i Canada i 1970’erne og er en holdsport med elementer fra rugby, basketball og håndbold. Spillet blev udviklet for atleter, der foruden nedsat funktion i benene også havde nedsat arm- eller håndfunktion, og det er således et krav, at spillerne har nedsat funktion i mindst tre ud af de fire ekstremiteter.
To hold a fire spillere spiller mod hinanden og skal få bolden over modstanderens mållinje. Der må afleveres, kastes, trilles, dribles og bæres i alle retninger, og det er tilladt at have kontakt mellem stolene – faktisk er det en central del af spillet at tackle, holde eller blokere for modstanderen.

Danmark ligger p.t. nr. otte på verdensranglisten med Frankrig, Sverige og Storbritannien lige foran sig. Storbritannien er forsvarende europamester fra 2017.