Parasport Danmark logo hvid.png

Unge profiler kan blive 'Pressalit Årets Para-atlet 2023'

Tobias Thorning Jørgensen, Alexander Hillhouse og Emma Lund kandiderer til prisen 'Pressalit Årets Para-atlet 2023', der uddeles torsdag den 1. februar kl. 13.30 ved et arrangement i Ry. Ved samme lejlighed sættes den første para-atlet på Danmarks holdkort til de Paralympiske Lege i Paris.

Tobias Thorning Jørgensen, Alexander Hillhouse og Emma Lund står bag forrygende danske sportsresultater i 2023.
Tobias Thorning Jørgensen, Alexander Hillhouse og Emma Lund står bag forrygende danske sportsresultater i 2023.

De bedste danske para-atleter har i 2023 vist særdeles lovende takter forud for PL i Paris, og det er særligt de unge, der har imponeret. Svømmer Alexander Hillhouse (19 år), dressurrytter Tobias Thorning Jørgensen (23 år) og cykelrytter Emma Lund (26 år) tegner sig for halvdelen af de 14 danske EM- og VM-medaljer, der er vundet i kalenderåret 2023. På den flotte baggrund er de nomineret til 'Pressalit Årets Para-atlet', der i år uddeles for 22. gang. Hvem af de tre, der i sidste ende tildeles prisen og de medfølgende kr. 40.000,- bliver afsløret ved et arrangement hos Pressalit i Ry torsdag den 1. februar.

I direkte forlængelse af prisoverrækkelsen vil Parasport Danmarks sportschef Michael Møllgaard Nielsen sætte navn på en dansk para-atlet, der som den allerførste udtages til den danske medaljejagt ved de Paralympiske Lege i Paris til sommer.

Om prisen 'Pressalit Årets Para-atlet'
Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne, og her er der som i parasporten fokus på at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Prisen "Pressalit Årets Para-atlet" er en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport er gået forrest, har grebet mulighederne og har arbejdet dedikeret for at kunne toppræstere. Ved nomineringerne er der lagt vægt på, at atleten har markeret sig på den internationale scene og præsteret på allerøverste niveau.

Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark, og de seneste vindere er:

2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning
2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
2020: Landstrænerteamet, skydning
2021: Tobias Thorning Jørgensen, dressur
2022: Landsholdet i kørestolsrugby

De nominerede til 'Pressalit Årets Para-atlet 2023'

Tobias Thorning Jørgensen, dressur

By: Give
Klub: Hejlsminde Rideklub

Dobbelt guld ved de Paralympiske Lege i 2021, dobbelt VM-guld i 2022 og nu også dobbelt EM-guld. 23-årige Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene Hill fortsætter dominansen i international paradressur og var igen en klasse over konkurrenterne ved EM 2023 i Riesenbeck, hvor det igen blev til suveræne guldmedaljer i både freestyle og individuel klasse.

Alexander Hillhouse, svømning

By: Kastrup
Klub: KVIK Kastrup

Alexander Hillhouse vandt i sommeren 2023 både en sølv- og en bronzemedalje ved VM i parasvømning og sluttede sæsonen af med at sætte tre nye verdensrekorder i sin S14-klasse (for atleter med et udviklingshandicap) ved DM kortbane i december. På baggrund af resultaterne var han også blandt de nominerede til Årets Sportsnavn i Danmark.

Emma Lund, cykling

By: København Ø
Klub: Roskilde Cykle Ring

26-årige Emma Lund blev i august 2023 verdensmester i linjeløb i T2-klassen ved VM i cykling i Glasgow og hentede i samme måned både EM- og VM-bronze på enkeltstart. Bl.a. på baggrund af de imponerende resultater modtog hun den 6. januar 'Kulturministerens Parasportspris 2023' ved Sport 2023.