Parasport Danmark logo hvid.png

Tobias Thorning Jørgensen er Årets Para-atlet 2021

21-årige Tobias Thorning Jørgensen fra Give blev med to guldmedaljer i dressur den store danske stjerne ved de Paralympiske Lege i Tokyo. Tirsdag blev han hædret med Pressalits Keep Living-pris.

Pressalit-direktør Dan Boyter overrækker Pressalits Keep Living-pris til Tobias Thorning Jørgensen. Foto: Parasport Danmark.
Pressalit-direktør Dan Boyter overrækker Pressalits Keep Living-pris til Tobias Thorning Jørgensen. Foto: Parasport Danmark.

Der var ingen over og ingen ved siden af Tobias Thorning Jørgensen og Jolene Hill, da de trådte ind på den helt store scene ved PL i Tokyo. Som regerende europamester og nummer et på verdensranglisten var forventningerne høje, og den unge ekvipage formåede at ramme det perfekte spændingsniveau.

I den individuelle test leverede de et imponerende ridt bedømt til 78,971 % og sikrede sig dermed den første guldmedalje. Tre dage senere gjaldt det favoritdisciplinen individuel freestyle, og her gav den uimponerede jyde helt slip, red med stor risiko og pressede sig selv og sin hest Jolene Hill helt til kanten. De to leverede en helt ekstraordinær præstation og blev belønnet med hele 84.347 %, der er paralympisk rekord i grad III.

Ikke siden 1996 har Danmark vundet en paralympisk guldmedalje i dressur, og ingen har tidligere vundet to. De imponerende resultater har vakt opsigt internationalt og er en af de væsentlige årsager til, at Tobias Thorning Jørgensen nu også kan kalde sig Årets Para-atlet for første gang. Det fik han i dag et synligt bevis på, da han blev hædret med Pressalits Keep Living-pris på et pressemøde på Vejle Center Hotel. Han var naturligvis både stolt og glad over anerkendelsen.
- Det er en stor hæder, der betyder rigtig meget for mig. Sidste år var et helt fantastisk år for mig, og at vinde Pressalits Keep Living-pris er prikken over i'et. Prisuddelingen er noget helt specielt og en rigtig god mulighed for at mødes med mange af de personer, der har stor betydning for parasporten i Danmark, siger Tobias Thorning Jørgensen.

Helt i særklasse
Hos Pressalit, der siden 2002 har stået bag kåringen, har Tobias' præstationer gjort stort indtryk på direktør Dan Boyter. Han begrundede valget således:
- Det har været imponerende at følge Tobias og hesten Jolenes udvikling de seneste år. Tobias har en særlig evne til at koncentrere sig og fokusere, når det virkelig gælder, og det er imponerende at opleve den dedikation, han lægger i sin træning og ikke mindst i konkurrencesituationer. Han og Jolenes præstationer ved de Paralympiske Lege i Tokyo var helt i særklasse, og jeg glæder mig meget til at følge dem i de kommende år - først og fremmest ved VM på hjemmebane i Herning til august. På vegne af Pressalit vil jeg ønske Tobias et stort tillykke med Pressalits Keep Living-pris 2021.

Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen er ligeledes dybt imponeret af Tobias Thorning Jørgensens præstationer i 2021.
- Tobias har virkelig gjort sig fortjent til anerkendelsen. Det niveau, han har præsteret på i 2021, er i absolut topklasse, og jeg husker ikke en mere suveræn dansk præstation ved de Paralympiske Lege. Trods sin unge alder er Tobias både moden og utroligt seriøs omkring sin sport og træning, og han er en rigtig god repræsentant for parasporten herhjemme, siger han.

Det næste store mål for Tobias Thorning Jørgensen, Jolene og resten af det danske paradressurlandshold er et internationalt paradressurstævne på Blue Hors til marts og VM i Herning i august 2022.

- Det er en stor hæder, der betyder rigtig meget for mig. Sidste år var et helt fantastisk år for mig, og at vinde Pressalits Keep Living-pris er prikken over i'et.
- Tobias Thorning Jørgensen
Tobias Thorning Jørgensen får blomster og diplom i forbindelse med overrækkelsen af Pressalits Keep Living-pris 2021. Foto: Parasport Danmark.
Tobias Thorning Jørgensen med blomster og diplom som bevis for tildelingen af Pressalits Keep Living-pris 2021. Foto: Parasport Danmark.

Om Pressalits Keep Living-pris

Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne gennem forretningsområdet Pressalit Care, der arbejder for at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Pressalits Keep Living-pris er essensen af dette arbejde - en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport sætter et eksempel og viser, at der findes muligheder, hvor andre måske ikke ser nogle.

Ved udvælgelsen af vinderen er der lagt vægt på årets resultater, men også træningsindsats, indstilling og det, at udøveren vurderes at være en god repræsentant for parasporten, har spillet ind. Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark.

De seneste vindere af Pressalits Keep Living-pris

2010: Landsholdet i ridning
2011: Kvindelandsholdet i goalball
2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning
2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
2020: Landstrænerteamet, skydning
2021: Tobias Thorning Jørgensen, ridning