Parasport Danmark logo hvid.png

Svømmer Alexander Hillhouse er Årets Para-atlet 2023

Med to VM-medaljer, syv medaljer ved Virtus Global Games og en kvoteplads til de Paralympiske Lege i Paris har Alexander Hillhouse i 2023 for alvor slået sit navn fast på den internationale svømmescene. På den baggrund blev han torsdag hædret med prisen Pressalit Årets Para-atlet 2023.

Direktør i Pressalit, Dan Boyter, overrakte prisen som Årets Para-atlet til Alexander Hillhouse.
Direktør i Pressalit, Dan Boyter, overrakte prisen som Årets Para-atlet til Alexander Hillhouse.

Alexander Hillhouse er en af de få danske atleter med udviklingshandicap, der træner og konkurrerer elitært (i klasse S14). Efter et flot år 2022, hvor han fik sit internationale gennembrud, formåede han i 2023 at bygge yderligere på og sikrede sig med en VM-bronze i 100 m ryg, VM-sølv i 100 m butterfly samt kvalifikation til de Paralympiske Lege karrierens bedste resultater indtil nu. Derfor blev han den 1. februar hædret med prisen Pressalit Årets Para-atlet.

– Det betyder virkelig meget for mig. Jeg var meget taknemmelig for at være nomineret, og de to andre har også haft en vild sæson – og nu står jeg her som årets bedste parasportsatlet, lød det fra en glad Alexander Hillhouse efter prisoverrækkelsen.

Alene det at vinde medaljer i en af de paralympiske idrætsgrene, hvor konkurrencen er allerhårdest, aftvinger stor respekt og vidner om Alexanders store disciplin i den daglige træning. At han samtidig har et stort hjerte og en velvilje til at gå forrest og hjælpe sine holdkammerater blev afgørende for, at det blev ham, der løb med prisen, fortæller direktør i Pressalit, Dan Boyter.

– Alexander Hillhouse har ikke alene formået at præstere på allerøverste niveau, han har også formået at gøre det i en sportsgren med meget hård konkurrence og i en klasse, hvor det kræver noget helt særligt. Han har et flot sportsligt setup omkring sig både i sin klub, KVIK Kastrup, og på landsholdet, og det formår han at udnytte og få det optimale ud af. At han samtidig går forrest som rollemodel og endda har overskud til at hjælpe de nye, unge svømmetalenter, er ganske enkelt imponerende, og det er derfor en glæde at kunne give Alexander en velfortjent anerkendelse med prisen, lyder det fra Dan Boyter.

Parasport Danmarks formand John Petersson, der selv er tidligere elitesvømmer, er ligeledes meget imponeret af Alexander Hillhouses præstationer i 2023:
– Det har været en fornøjelse at følge Alexanders udvikling, og han har virkelig fortjent denne anerkendelse. Jeg er dybt imponeret over, hvor ambitiøst han selv og teamet omkring ham arbejder. Det kræver tonsvis af træning både i bassinet og på land at kunne gøre sig gældende i parasvømning, og det glæder mig virkelig at se, at det hårde arbejde bærer frugt. Det gør det kun endnu mere spændende at følge ham frem mod og under de Paralympiske Lege i Paris, siger John Petersson.

Fuldt fokus på Paris
Alexander Hillhouse har nu fuldt fokus på sine forberedelser frem mod de Paralympiske Lege i Paris, som han ser frem til:
 
– Jeg tror, det bliver den fedeste oplevelse nogensinde!
 
De to øvrige nominerede i det stærke felt til prisen som Pressalit Årets Para-atlet var paracykelrytter Emma Lund og paradressurrytter Tobias Thorning Jørgensen, der også begge har leveret store internationale resultater i 2023 og sigter mod at repræsentere Danmark ved PL i Paris.
De tre nominerede - cykelytter Emma Lund, svømmer Alexander Hillhouse og dressurrytter Tobias Thorning Jørgensen - flankeret af direktør i Pressalit, Dan Boyter, og formand for Parasport Danmark, John Petersson. Foto: Parasport Danmark.
De tre nominerede - cykelytter Emma Lund, svømmer Alexander Hillhouse og dressurrytter Tobias Thorning Jørgensen - flankeret af direktør i Pressalit, Dan Boyter, og formand for Parasport Danmark, John Petersson. Foto: Parasport Danmark.
OM PRISEN 'PRESSALIT ÅRETS PARA-ATLET'
 
Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne, og her er der som i parasporten fokus på at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Sammen med det årlige Pressalit Sports Academy er prisen "Pressalit Årets Para-atlet" en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport er gået forrest, har grebet mulighederne og har arbejdet dedikeret for at kunne toppræstere. Ved nomineringerne er der lagt vægt på, at atleten har markeret sig på den internationale scene og præsteret på allerøverste niveau.
Prisen 'Pressalit Årets Para-atlet' (tidligere Pressalits Keep Living-pris) er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark, og de seneste vindere er:
 
2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning
2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
2020: Landstrænerteamet, skydning
2021: Tobias Thorning Jørgensen, dressur
2022: Landsholdet i kørestolsrugby
2023: Alexander Hillhouse, svømning