Parasport Danmark logo hvid.png

Storstilet idrætsfestival indtager Kolding

Danmarks største sportsbegivenhed for idrætsudøvere med udviklingshandicap skydes i gang fredag den 20. maj i Sydbank Arena. Lørdag og søndag skal flere end 1.200 atleter fra danske og nordiske klubber og institutioner – heraf mange fra værtsbyen – kæmpe om medaljer i 12 idrætter, og de får fornemt royalt besøg af Parasport Danmarks protektor, H.K.H. Prinsesse Benedikte.

Flere end 1200 idrætsudøvere er klar til en forrygende weekend i Kolding. Arkivfoto: Lars Møller.
Flere end 1200 idrætsudøvere er klar til en forrygende weekend i Kolding. Arkivfoto: Lars Møller.

Efter flere udsættelser på grund af corona er det nu endelig muligt at afvikle den ottende udgave af Special Olympics Idrætsfestival, som er den største idrætsbegivenhed herhjemme for idrætsudøvere med udviklingshandicap eller andre særlige behov. Nedtællingen har været i gang i lang tid, og der er derfor lagt op til et brag af en weekend i Kolding, som skydes i gang fredag aften kl. 19.30 med en festlig åbningsceremoni i Sydbank Arena. Alle deltagende atleter og trænere samles om at tænde festivalflammen, og der er indmarch, musik og taler af blandt andre Koldings borgmester Knud Erik Langhoff og formand for Parasport Danmark, John Petersson.

Lørdag og søndag dyster deltagerne i 12 forskellige idrætsgrene på idrætsanlæg i og omkring Kolding. I Sydbank Arena kæmper hele 236 håndboldspillere i en rekordstor turnering, og i Seest Idrætspark er der 156 spillere i aktion i fodboldturneringen og 58 på atletikstadion, mens 74 svømmere hopper i bassinet i Arena Syd i Vamdrup, hvor der også spilles bordtennis og floorball. Der kan med andre ord opleves masser af intense kampe, store følelser og personlige sejre rundt om på byens idrætsanlæg. Lørdag aften samles alle deltagerne til stor festmiddag i Sydbank Arena.

I Kolding glæder borgmester Knud Erik Langhoff sig til at kunne byde alle deltagerne velkommen.
– Kolding har i årtier været kendt for håndbold, der også har trukket internationale gæster til. Så både vores sportsanlæg og vores byer er vant til at til tage imod idrætsudøvere, der giver den fuld gas. Og jeg er ikke i tvivl om, at deltagerne Special Olympics Idrætsfestival kommer til at give den fuld gas hele weekenden, hvor de gæster Kolding Kommune, siger han.

Styrket sundhedsfokus
Opbakningen til Special Olympics Idrætsfestival i Kolding har været særdeles flot, og med 1241 deltagere tangeres deltagerrekorden fra festivalen i Helsingør i 2018. Der er desuden rekordstor international tilslutning, idet hele 327 idrætsudøvere fra Sverige, Norge, Island, Finland og Færøerne er med i år.

De mange danske og nordiske atleter får ud over de sportslige konkurrencer også tilbudt et omfattende sundhedstjek under sundsprogrammet 'Healthy Athletes', der er et internationalt Special Olympics-koncept, der bygger på data og erfaringer fra 2,1 mio. sundhedsundersøgelser på verdensplan. Under festivalen i Kolding kan atleterne få gratis test af syn og tænder samt fysik og generel sundhed. Målet er at give deltagerne, der ifølge en nylig undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed i gennemsnit lever knap tyve år kortere end den øvrige befolkning, motivationen og redskaberne til at føre en sundere livsstil.
Desuden afvikler Lev - livet med udviklingshandicap og Parasport Danmark i samarbejde for første gang en sundhedskonference i forbindelse med festivalen, hvor fagprofessionelle, embedsfolk og politikere mødes og debatterer, hvordan vi kan hjælpe mennesker med udviklingshandicap til et sundere liv.

– Det er en grundsten i Special Olympics-filosofien at højne livsvilkårene og livskvaliteten for mennesker med udviklingshandicap gennem deltagelse i idræt, og der er åbenlyse positive værdier både fysisk og mentalt ved at være en del af idrættens fællesskaber. Men en sund livsstil har mange facetter, og det glæder mig, at vi på idrætsfestivalen med det omfattende Healthy Athletes-program har mulighed for at sætte et særligt fokus på deltagernes aktuelle sundhedstilstand, men forhåbentlig også højne deres bevidsthed endnu mere omkring det at leve sundt, også når de er kommet hjem, siger formand for Parasport Danmark, John Petersson.

Åbent for pressen og øvrige interesserede
Der er gratis entré, og alle interesserede er meget velkomne til at overvære idrætskonkurrencerne og stemningen på de fire arenaer. Det gælder også pressen, der er velkomne alle dage. Af hensyn til af H.K.H. Prinsesse Benediktes deltagelse i Sydbank Arena søndag i tidsrummet fra kl. 11-14, er tilmelding nødvendig og skal ske til Parasport Danmarks kommunikationskonsulent Ane Rønn Johansson på arj@parasport.dk eller tlf. 22 36 10 93.

Når der sættes punktum for Special Olympics Idrætsfestival søndag middag i Sydbank Arena, vil der være uddelt over 600 medaljer og præmiebånd og gennemført mere end 300 sundhedstests. I 2024 er det Frederikshavn Kommune, der skal afholde den niende udgave af Special Olympics Idrætsfestival.

Sundhedskonference
Lev – livet med udvilkingshandicap og Parasport Danmark afholder i forbindelse med festivalen en sundhedskonference i Sydbank Arena fredag den 20. maj fra kl. 9-16. Læs mere og se hele programmet på https://so-if.dk/info/sundhedskonference/

 

PROGRAM

Fredag 20. maj
Kl. 19.30: Åbningsceremoni i Sydbank Arena
Flammen tændes, flaget hejses, musik og indmarch af deltagerne

Lørdag den 21. maj
Kl. 8-17: Idrætsaktiviteter
Kl. 10-17: Healthy Athletes er åben i Sydbank Arena
Kl. 13-17: Healthy Athletes er åben i Arena Syd
Kl. 19: Middag og festaften med levende musik i Sydbank Arena

Søndag den 22. maj
Kl. 8-12: Idrætsaktiviteter
Kl. 9-12: Healthy Athletes, Sydbank Arena
Kl. 11: H.K.H. Prinsesse Benedikte ankommer til Sydbank Arena og overværer idrætsaktiviteter, overrækker medaljer og besøger Healthy Athletes
Kl. 13: Afslutningsceremoni i Sydbank Arena med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Benedikte

Der er stævnecentrum i Sydbank Arena, Ambolten 2-6, Kolding.
Mere information og program på www.so-if.dk
Følg festivalen på Facebook: https://www.facebook.com/sodanmark

 

Om Special Olympics Idrætsfestival

Idrætsfestivalen er et breddeidrætsarrangement for alle personer over 16 år med generelle indlæringsproblemer, udviklingshandicap eller andre særlige behov, uanset idrætsligt niveau.
Parasport Danmark arrangerer idrætsfestivalen i samarbejde med Kolding Kommune.

De godt 1.200 idrætsudøvere dyster i 12 forskellige idrætsgrene, der afvikles fem forskellige steder:

  • Sydbank Arena: Badminton, bowling, gymnastik og håndbold
  • Seest Idrætspark: Fodbold og atletik
  • Arena Syd, Vamdrup: Boccia, bordtennis, floorball og svømning
  • Kolding Rideklub: Ridning
  • Birkemose Golf Club: Golf

Koldings 71 atleter stiller op i fem ud af 12 idrætter (boccia, bowling, håndbold, gymnastik og fodbold).