Parasport Danmark logo hvid.png

Store navne i spil til Pressalits Keep Living-pris

Fem af de største profiler i dansk parasport kæmper om titlen som årets para-atlet i 2019, der hædres med Pressalits Keep Living-pris på et pressemøde på Experimentarium torsdag den 6. februar.

Store navne i spil til Pressalits Keep Living-pris
Lisa Kjær Gjessing er nomineret for tredje gang.

De danske para-atleter har tilsammen vundet 14 EM- og VM-medaljer i 2019, og deres præstationer har foreløbigt sikret Danmark kvotepladser i atletik, bordtennis, cykling, kørestolsrugby og taekwondo til de Paralympiske Lege i Tokyo. Traditionen tro fejrer Parasport Danmark og Pressalit de største præstationer på et pressemøde, hvor titlen som årets para-atlet og Pressalits Keep Living-pris på kr. 40.000,- tildeles en atlet, der i særlig grad har udmærket sig i det forgangne år.

På pressemødet kigger elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard, også frem mod de Paralympiske Lege i Tokyo, ligesom der bliver sat navn på de næste tre atleter, der officielt udtages til den danske PL-trup af DIF's bestyrelse. I den forbindelse kan pressen møde Danmarks nye paralympiske chef de mission, Nicklas Bjaaland fra DIF.

De fem nominerede til titlen som årets para-atlet 2019 er:

Landsholdet i kørestolsrugby
For første gang i historien er det lykkedes et dansk landshold i kørestolsrugby at sikre sig kvalifikation til de Paralympiske Lege. Det blev en realitet, da Danmark i semifinalen ved EM i Vejle besejrede Frankrig 53-49. Det danske landshold med anfører Leon Jørgensen og topscorer Sebastian Frederiksen i spidsen spillede en stor turnering, hvor kun de britiske guldvindere blev for stor en mundfuld. Dansk sølv tangerer det hidtil bedste danske EM-resultat i kørestolsrugby.

Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
Den danske taekwondokæmper startede året med en stor nedtur, da hun for anden gang på otte måneder fik et brud på højre arm. Denne gang kostede det muligheden for at kæmpe i VM-semifinalen, og Lisa Kjær Gjessing måtte i stedet indstille sig på endnu en lang pause. Da hun gjorde comeback i efteråret, gjorde hun det med manér. Først med en imponerende sølvmedalje ved den paralympiske testevent i Tokyo, hvor kun en kæmper uden for Lisa Kjær Gjessings egen klasse var bedre, og siden med en suveræn sejr ved EM i parataekwondo. Med resultaterne og førstepladsen på verdensranglisten i sin klasse (K44 under 58 kg) har hun sikret Danmark en kvoteplads i taekwondo ved de Paralympiske Lege.

Tobias Thorning Jørgensen, dressur
Danmarks nye dressurstjerne har haft sin gennembrudssæson i 2019. På hesten Jolene red 19-årige Tobias Thorning Jørgensen sig til to individuelle guldmedaljer ved EM, en bronzemedalje i holdkonkurrencen og en førsteplads på verdensranglisten i sin klasse (Grad III). Resultaterne betyder også, at Tobias Thorning var blandt de nominerede til Politiken og DIF's Årets Fund-kåring samt det internationale rideforbund FEI's Against All Odds-pris i 2019.

Peter Rosenmeier, bordtennis
Bordtennisspilleren, der har vundet alt, hvad der er værd at vinde, satte i 2019 endnu en EM-titel på sit CV, da han i finalen i Helsingborg besejrede rumænske Bobi Simion 3-0 i sæt. Med sejren kan Peter Rosenmeier for første gang i karrieren kalde sig europamester, verdensmester og paralympisk mester på samme tid. Den 35-årige dansker hentede også guld ved Dutch Open, Czech Open og Spanish Open og blev i november udtaget til PL i Tokyo som den første danske atlet.

Daniel Wagner, atletik
Trods en hård sæson med et langt og opslidende skadesforløb formåede Daniel Wagner at slutte sæsonen på toppen, da han viste tårnhøj klasse ved VM i para-atletik i Dubai. I længdespringskonkurrencen blev det til en sølvmedalje med et spring på 6,84 m, der er ny personlig rekord - kun 6 cm fra guldet, som gik til tyske Leon Schäfer. En skade var tæt på at afholde ham fra at stille op på 100 meter-distancen, men det var ikke til at se i en vanvittigt tæt finale, hvor Wagner i tiden 12,32 sekunder sikrede sig karrierens første VM-guld på distancen - bare 0,02 sekunder foran Leon Schäfer.

Om Pressalits Keep Living-pris
Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne gennem forretningsområdet Pressalit Care, der arbejder for at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Pressalits Keep Living-pris er essensen af dette arbejde - en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport sætter et eksempel og viser, at der findes muligheder, hvor andre måske ikke ser nogle.

Ved nomineringerne er der lagt vægt på årets resultater, men også træningsindsats, indstilling og det, at udøveren vurderes at være en god repræsentant for parasporten, har spillet ind.

Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark, og de ti seneste vindere er:

2009: Karina Lauridsen, svømning
2010: Landsholdet i ridning
2011: Kvindelandsholdet i goalball
2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning