Parasport Danmark logo hvid.png

Special Olympics Idrætsfestival kommer til Kolding

Kolding bliver i maj 2022 den 9. værtsby for Danmarks største sportsbegivenhed for mennesker med udviklingshandicap. Med værtskabet for idrætsfestivalen vil kommune sammen med Parasport Danmark skabe grobund for, at målgruppen i højere grad bliver integreret i det lokale foreningsliv.

Special Olympics Idrætsfestival kommer til Kolding
Special Olympics-holdet i Seest Boldklub flankeret af borgmester Jørn Pedersen, næstformand for Fritids- og Idrætsudvalget i Kolding Kommune Yrsa Mastrup og Anette Svejstrup fra Parasport Danmark.

Fodboldholdet for spillere med udviklingshandicap i Seest Boldklub var onsdag eftermiddag de første til at modtage nyheden om, at Special Olympics Idrætsfestival skal afvikles i Kolding i weekenden 20.-22. maj 2022. Borgmester Jørn Pedersen og næstformand for Fritids- og Idrætsudvalget i Kolding Kommune Yrsa Mastrup var sammen med idrætskonsulent Anette Svejstrup fra Parasport Danmark en tur på grønsværen for at overvære holdets ugentlige træning og offentliggøre det kommende værtskab.

Udsigten til at blive hjemmebane for de 1.500 spillere, trænere og frivillige, der hvert andet år deltager i Parasport Danmarks idrætsbegivenhed for mennesker med udviklingshandicap, fik Seest-spillerne til at spærre øjnene op.

- Det kommer som en stor overraskelse for os alle sammen. Det er virkelig noget, vi glæder os utroligt meget til. Nu må vi bare sørge for at blive så gode, at vi kan vinde guldet, siger Kenneth Thygesen, der i lighed med sine medspillere i Seest Boldklub fik overrakt en lille gave i form af en T-shirt med budskabet om Koldings kommende Special Olympics-værtskab.

Flere idrætstilbud i Kolding
Mens fodbold allerede er en populær Special Olympics-idræt i Trekantområdet – Seest Boldklub er blevet landskendt for under mottoet "Fodbold med plads til forskelle" at integrere spillere med udviklingshandicap i klubben – er udviklingspotentialet fortsat stort, når det handler om at skabe idrætstilbud for målgruppen i regionen. Det er en væsentlig årsag til, at Parasport Danmark har valgt Kolding som værtsby for idrætsfestivalen i 2022.

- Det er et forholdsvis uopdyrket område, og vi skal sammen med Kolding sørge for, at der kommer flere idrætstilbud for mennesker med udviklingshandicap i kommunen. Det går vi i gang med nu. Vi har mødt nogle dedikerede folk her, der rigtig gerne vil være værter for festivalen og sætte fokus på Special Olympics-idrætten. Samtidig er her nogle fantastiske faciliteter, så det kan kun blive rigtig godt, siger idrætskonsulent Anette Svejstrup, der er ansvarlig for Special Olympics Idrætsfestival i Parasport Danmark.

Kolding-borgmester Jørn Pedersen glæder sig over værtskabet og ser frem til at tage arbejdshandskerne på.

- Det er rigtig fedt at kunne bruge vores idrætsfaciliteter til at sætte fokus på, at vi er en by, der vil være der for alle og selvfølgelig også for mennesker med særlige behov. Det er min forventning, at vi får endnu flere af vores egne borgere med særlige behov til at dyrke idræt i de lokale foreninger. Nu har jeg stillet det løfte, at Kolding skal være repræsenteret i samtlige idrætter på festivalen, så der er virkelig noget at jagte de næste to år, lyder det fra Jørn Pedersen.

Forberedelserne til Special Olympics Idrætsfestival 2022 begynder for alvor til efteråret, hvor Parasport Danmark, Kolding Kommune samt repræsentanter fra foreningslivet i Kolding og omegn går sammen i en styregruppe.

Om Special Olympics
Special Olympics er verdens største idrætsorganisation for personer med udviklingshandicap og er i Danmark forankret i Parasport Danmark.

Målgruppen for Special Olympics-idrætten er mennesker, der i hverdagen er afhængige af særlige pædagogiske støtteforanstaltninger fx i skolen, på arbejdet eller derhjemme. Der stilles ikke særlige krav ift. intelligenskvotient (IQ) eller sportsligt niveau for at kunne deltage.

Idræt for mennesker med udviklingshandicap tilbydes i mange af Parasport Danmarks 482 medlemsklubber rundt i landet, men der findes ikke særlige Special Olympics-klubber i Danmark. Idrætten er stort set den samme, som kendes fra almenidrætten, og der er som udgangspunkt ikke særlige regler.

Hør mere om Special Olympics i Danmark her: https://www.youtube.com/watch?v=zgwtx6VOMj4

Om Special Olympics Idrætsfestival
Special Olympics Idrætsfestival er Danmarks største sportsbegivenhed for idrætsudøvere med udviklingshandicap og afvikles hvert andet år i et samarbejde mellem Parasport Danmark, en værtskommune og det lokale foreningsliv. Første udgave var i Esbjerg i 2006.

Idrætsfestivalen er for personer over 16 år og er tre dage spækket med idrætskonkurrencer, festligt socialt samvær og et omfattende sundhedsprogram, der tester, uddanner og vejleder mennesker med udviklingshandicap i at træffe sunde livsstilsvalg.

Den 8. udgave af Special Olympics Idrætsfestival skulle i år have været afviklet i Frederikshavn fra 15.-17. maj, men er på grund af coronavirus/COVID-19 udsat til 2021.

Oplev Special Olympics Idrætsfestival 2018 i Helsingør i videoen: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=qZtGiMWe7aU&feature=emb_logo