Parasport Danmark logo hvid.png

Special Olympics Idrætsfestival 2024 skydes i gang i Frederikshavn på fredag

Fredag den 24. maj indtager mere end 1200 begejstrede atleter og trænere det nordjyske, når Danmarks største idrætsbegivenhed for personer med udviklingshandicap endelig sættes i gang i Arena Nord. Lørdag og søndag vil deltagere fra otte nationer dyste i 12 forskellige idrætter rundt om i Frederikshavn. For første gang deltager et hold fra Grønland, men både Tyskland og de øvrige nordiske lande sender også delegationer til Frederikshavn.

Special Olympics Idrætsfestival 2024 skydes i gang i Frederikshavn på fredag
Atletik er en af de 12 idrætter, der er på Special Olympics-programmet i Frederikshavn. Foto: Lasse Lagoni

Festlighederne indledes med en storstilet og højtidelig åbningsceremoni fredag den 24. maj kl. 19.30. Som det kendes fra de Olympiske og Paralympiske Lege har også Special Olympics sin egen flamme, ’håbets flamme’, der ankommer og skal brænde under hele idrætsfestivalen. Repræsentanter fra alle deltagende klubber og institutioner går indmarch, og der er musik og taler af Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen, og Parasport Danmarks formand, John Petersson, inden Special Olympics-flaget hejses, og idrætsfestivalen officielt åbnes.

I Frederikshavn glæder de sig til værtskabet og til at tage imod de mange atleter, trænere, holdledere og tilskuere.

- Vi elsker at have gæster, og vi glæder os særlig meget til at levere værtskab i verdensklasse for alle atleter, trænere, hjælpere og tilskuere. I Frederikshavn var vi helt klar til Special Olympics Idrætsfestival i 2020, men på grund af corona blev festivalen udsat, så nu skruer vi ekstra op for værtskabet og fællesskabet, siger borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune.

Idrætskonkurrencerne er naturligvis i centrum, men derudover er det sociale aspekt og de mange små og store fællesskaber særdeles vigtige og et bærende element i Special Olympics-idrætten, fortæller formand for Parasport Danmark, John Petersson:
- I Parasport Danmark har vi længe set frem til fredagens åbningsceremoni og weekendens mange idrætskonkurrencer. Det er to år siden atleterne sidst var samlet til den seneste Special Olympics Idrætsfestival, og det at være en del af et fællesskab har kæmpestor betydning for os alle, og det har det ikke mindst for denne målgruppe, som vi ved i højere grad end andre kæmper med ensomhed og mistrivsel og kan have svært ved at indgå i de almene fællesskaber. Jeg er både stolt over og meget glad for, at vi i det daglige ude i klubberne og her ved idrætsfestivalen kan være med til at skabe et trygt fællesskab, der giver både motion, glæde og livskvalitet for rigtig mange mennesker, siger han og fortsætter:

- Jeg vil også gerne rette en stor tak til Frederikshavn Kommune, Handicapidrættens Fællesråd og Arena Nord for deres store engagement, der er altafgørende for, at vi kan give så mange deltagere en oplevelse for livet.

De mange atleter får ud over de sportslige konkurrencer også tilbudt et omfattende sundhedstjek under sundhedsprogrammet 'Healthy Athletes', der er et internationalt Special Olympics-koncept, der bygger på data og erfaringer fra 2,1 mio. sundhedsundersøgelser på verdensplan. I praksis betyder det, at idrætsudøverne under festivalen i Frederikshavn gratis kan få testet deres syn og tænder samt fysik og generelle sundhed. Målet er at give deltagerne motivation og hjælp til at føre en sundere livsstil.

Når der sættes punktum for Special Olympics Idrætsfestival søndag eftermiddag i Arena Nord, vil der være uddelt over 600 medaljer og præmiebånd og gennemført mere end 300 sundhedstests. 

Program

Fredag den 24. maj
Kl. 19.30 Åbningsceremoni i Arena Nord
Flammen ankommer, flaget hejses, musik og indmarch af deltagerne
Deltagelse af bl.a. borgmester Birgit S. Hansen, formand for Parasport Danmark, John Petersson, samt repræsentanter fra Flådestation Frederikshavn

Lørdag den 25. maj
Kl. 8-17 Idrætsaktiviteter
Kl. 10-17 Healthy Athletes er åben i Arena Nord
Kl. 19 Middag og festaften med levende musik i Arena Nord

Søndag den 26. maj
Kl. 8-12 Idrætsaktiviteter
Kl. 9-12 Healthy Athletes er åben i Arena Nord
kl. 13 Afslutningsceremoni i Arena Nord

Om Special Olympics Idrætsfestival  

Special Olympics Idrætsfestival afholdes den 24.-26. maj 2024 i Frederikshavn. Der er tilmeldt i alt 1.200 deltagere, som omfatter både idrætsudøvere, ledere, trænere og holdledere. Idrætsfestivalen afholdes for niende gang og er et idrætsarrangement for personer over 16 år med generelle indlæringsproblemer, udviklingshandicap eller andre særlige behov, uanset idrætsligt niveau. Deltagerne dyster i 12 forskellige idrætsgrene. Der er stævnecentrum i Arena Nord, Harald Nielsens Plads 9 i Frederikshavn.

Parasport Danmark og Frederikshavn Kommune arrangerer idrætsfestivalen i samarbejde med Handicapidrættens Fællesråd og Arena Nord. Festivalen er derudover støttet af Spar Nord Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Gerda og Hans Frederiksens Mindefond, af Parasport Danmarks toppartnere JYSK, Pressalit, Elsass Fonden og KV Fonden samt af Special Olympics-partnerne OK og Coca-Cola.

Mere information og program: www.so-if.dk

Følg festivalen på Facebook: www.facebook.com/sodanmark