Parasport Danmark logo hvid.png

Lisa Kjær Gjessing er udtaget til PL i Paris som den første danske atlet

Taekwondokæmper Lisa Kjær, der vandt paralympisk guld i Tokyo, får mulighed for at gentage bedriften i Paris og føje endnu en stor triumf til sin Hall of Fame-karriere.

Lisa Kjær Gjessing er udtaget til PL i Paris som den første danske atlet
Lisa Kjær og landstræner Bjarne Johansen fejrer PL-triumfen i Tokyo i 2021. Målet er mere guld i Paris. Foto: Lars Møller

Lisa Kjær skrev sig i 2021 ind i historiebøgerne som en af de første paralympiske mestre i taekwondo, der for første gang var en del af de Paralympiske Lege. Det kunne have været et flot karrierepunktum for den firedobbelte danske verdensmester og femdobbelte europamester, der allerede er optaget i taekwondoens Hall of Fame. Men kærligheden til sporten og tilværelsen som eliteatlet var fortsat stor, og her tre år senere jagter Lisa Kjær nu et forsvar af sin PL-titel i Paris.

- Mit mål er ét hundrede procent at vinde en guldmedalje i Paris. Jeg tror helt klart på, jeg kan gøre det igen. Ellers var jeg ikke med mere, siger Lisa Kjær.

Hun er glad for at have kvalifikationen og udtagelsen til PL på plads.

- Det er en gave at få lov til at repræsentere Danmark, og jeg sætter en ære i det hver eneste gang. Det gør mig stolt, og jeg er så taknemmelig. Nu kan jeg sammen med Bjarne og teamet tilrettelægge forberedelserne til Paris på en måde, der er optimal for mig, siger hun.

Et ikon i parasporten
Lisa Kjær vil være 46 år, når de Paralympiske Lege indledes den 28. august, men alderen har vist sig ikke at være en hindring. I 2023 strøg hun bl.a. til tops i en vigtig testturnering i Paris, og på verdensranglisten er hun p.t. på en tredjeplads.

Ifølge Michael Møllgaard Nielsen, der er sportschef i Parasport Danmark, er det velfortjent, at Lisa Kjær bliver udtaget som den første danske para-atlet til legene i Paris.

- Både sportsligt og menneskeligt giver det rigtig god mening, at Lisa er først på holdkortet. Hun beviser til stadighed, at hun kan kæmpe med på samme høje niveau, som da hun vandt PL-guld i Tokyo i 2021, og jeg er sikker på, at hun er med i kampen om guldet i Paris. Lisa er et ikon i den internationale parasport, hun er enormt vellidt både hjemme og ude, og jeg synes, hun klæder vores hold, siger Michael Møllgaard Nielsen.

DIF’s paralympiske chef de mission, Nicklas Bjaaland, der også stod i spidsen for det danske PL-hold i Tokyo, glæder sig ligeledes over udtagelsen af Lisa Kjær.

- Det er en sand fornøjelse igen at have Lisa Kjær med på holdet. Hun kommer med et resultatkatalog, som kun meget få kan mønstre, og så er hun forsvarende mester, så jeg glæder mig allerede meget til at se hende i kamp for Danmark igen. Lisa bidrager med sin person meget positivt til holdet, så jeg ser det som en styrke for hele den danske delegation, at vi har hende med, siger Nicklas Bjaaland.

Sidste tur på måtten
Der er parataekwondo på programmet i Paris fra den 29. til 31. august, og Lisa Kjær har allerede besluttet, at karrieren slutter, når hun har kæmpet sin sidste kamp ved PL.

- Der er ingen tvivl om, at min sidste kamp i Paris bliver et endegyldigt karrierepunktum. Jeg kan ikke løbe fra, at jeg er blevet en af dem, der trækker gennemsnitsalderen lidt op på det danske hold, og jeg har da også spurgt mig selv, om jeg er for gammel, og om jeg stadig er berettiget til at være med. Men jeg føler, at jeg er det rette sted på dette tidspunkt i mit liv, og jeg er enormt motiveret for at slutte det hele godt af ved de Paralympiske Lege, siger Lisa Kjær.

Derfor er hun også opsat på at nyde oplevelsen i fulde drag.

- Jeg har en anden ro i forberedelserne denne gang, og jeg føler, jeg er blevet lidt bedre til at nyde rejsen, selvom den til tider kan være hård. Det var en kæmpe oplevelse for mig at være en del af det danske PL-hold i Tokyo, men Paris bliver helt vildt. At få lov til at kæmpe min karriere til ende for fulde huse med familie og venner på tribunerne, det glæder jeg mig virkelig meget til, siger hun.

 

Fakta om Lisa Kjær
Sportsgren: Parataekwondo
Klassifikation: K44 W-65 kg
Alder: 45 år
Handicap: Underarmsamputeret
By: Ry
Klub: Elite Vest
Udvalgte resultater: PL-guld i 2021, 4xVM-guld, 5xEM-guld
Tidligere PL-deltagelser: Tokyo 2021

Fakta om De Paralympiske Lege
PL i Paris indledes den 28. august 2024 med åbningsceremonien på Champs-Élysées og afsluttes 12 dage senere den 8. september. Der forventes deltagelse af 4.400 para-atleter fra 184 paralympiske komitéer, der skal konkurrere om 549 medaljesæt i 23 sportsgrene.

Den danske PL-trup forventes at tælle ca. 30 atleter i 10 sportsgrene. Lisa Kjær Gjessing er som den første danske para-atlet udtaget til PL den 1. februar 2024.

Læs mere om det danske hold på hjemmesiden PL | paralympiskelege.dk og sociale medier @danmarktilpl

DIF har det operationelle ansvar for de danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark. Parasport Danmark er som national paralympisk komité ansvarlig for at kvalificere og udtage det danske PL-hold.