Parasport Danmark logo hvid.png

Godkendt dansk PL-resultat i Tokyo

De danske para-atleter hentede fem medaljer ved de Paralympiske Lege. Tobias Thorning Jørgensen var den helt store profil med to guldmedaljer i dressur.

Tobias Thorning Jørgensen var den helt store danske profil i Tokyo med to guldmedaljer i dressur. Foto: Lars Møller
Tobias Thorning Jørgensen var den helt store danske profil i Tokyo med to guldmedaljer i dressur. Foto: Lars Møller

De 25 danske PL-deltagere har leveret en stribe iøjnefaldende resultater ved PL 2020 i Tokyo, hvor de med fem medaljer fik indfriet DIF, Team Danmark og Parasport Danmarks målsætning på 5-7 medaljer. Det var dog helt tæt på at blive til et par mere, og Michael Møllgaard Nielsen, der er elitechef i Parasport Danmark, er godt tilfreds med resultatet.
- De danske medaljehåb har levet op til de forventninger, vi på forhånd har haft til dem, og det er i sig selv imponerende. Der har været pres på dem, men det håndterer de glimrende. Jeg er selvfølgelig nødt til at fremhæve Tobias Thorning Jørgensen, der går helt uimponeret ind til sit første PL og vinder to suveræne guldmedaljer, samt Lisa Kjær Gjessing, der skriver sig ind i historiebøgerne som den første paralympiske mester i taekwondo, lyder det fra Michael Møllgaard Nielsen.

21-årige Tobias Thorning Jørgensen kom helt tæt på at vinde endnu en medalje i holdkonkurrencen i dressur, men med mindst mulig margin måtte de danske ryttere tage til takke med en fjerdeplads. Samme placering fik Daniel Wagner i en tæt 100m finale, og kun målscoren holdt landsholdet i kørestolsrugby fra at kvalificere sig til en sensationel semifinale.

- Det er de små marginaler, der gør, at vi ikke kommer herfra med et endnu flottere resultat, og jeg synes virkelig, der er mange opløftende præstationer at bygge videre på frem mod PL i Paris om tre år, siger Parasport Danmarks elitechef.

Samme toner lyder der fra Team Danmarks sportsmanager Magnus Wonsyld.
- Et flot PL er netop overstået, og den danske delegation står tilbage med fem medaljer, hvoraf der har været tre imponerede guldmedaljer. Vi har levet op til medaljemålsætningen, men derudover hæfter vi os også ved, at der er en række andre atleter, der har leveret flotte præstationer, selvom de har været udenfor medaljeskamlen. Det er tydeligt, at niveauet til PL er højt, og at man på ingen måde kan tage medaljer for givet. Set i det lys vil vi nu gå i gang med at evaluere på resultaterne, så vi kan stå endnu stærkere til PL i 2024, siger han.

Stærkt setup har stået sin prøve
Bag de danske PL-medaljer er et sportsligt setup, der i forbindelse med legene i Tokyo har fået et løft. For første gang arbejder Parasport Danmark, Team Danmark og DIF tæt sammen om Danmarks PL-deltagelse, og det betyder bl.a., at der flere eksperter og hænder omkring para-atleterne.

- Vi har forsøgt at give atleterne optimale betingelser for at præstere, og rammerne om de paralympiske atleter har været de samme, som der var om de danske OL-atleter i juli. Jeg synes, vi kan være godt tilfredse med resultatet, og jeg har oplevet et velfungerende og homogent dansk hold herude, siger Nicklas Bjaaland, chef de mission for DIF, der har det operationelle ansvar for Danmarks deltagelse i de Paralympiske Lege.

De sidste danske atleter forlader Tokyo mandag morgen den 6. september.

Danske PL-medaljer i Tokyo
Guld: Tobias Thorning Jørgensen, dressur, individuel test, grad III
Guld: Tobias Thorning Jørgensen, dressur, freestyle, grad III
Guld: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo, K44 -58kg
Sølv: Peter Rosenmeier, bordtennis, SM6
Bronze: Daniel Wagner, atletik, længdespring, T63

DIF, Parasport Danmark og Team Danmark
Det er første gang, at DIF har det operationelle ansvar for de danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark.

Om de Paralympiske Lege i Tokyo
Den danske trup ved PL i Tokyo bestod af 25 atleter fordelt på idrætterne atletik, badminton, bordtennis, cykling, kørestolsrugby, ridning, svømning og taekwondo.
Læs mere på www.paralympiskelege.dk samt Facebook og Instagram (Danmark til PL). Det officielle danske OL- og PL-hashtag er #allfordenmark.