Parasport Danmark logo hvid.png

Forståelse og lettelse: De Paralympiske Lege udsættes også

Kort efter IOC’s udsættelse af de Olympiske Lege i Tokyo kom meldingen om, at også de Paralympiske Lege samme sted udsættes. DIF (Danmarks Idrætsforbund) og Parasport Danmark bakker fuldt ud op om beslutningen.

Peter Rosenmeier jubler ved de Paralympiske Lege i Rio.
Peter Rosenmeier vandt guld ved de Paralympiske Lege i Rio i 2016. Med udsættelsen af legene i Tokyo må han vente til 2021 med at forsvare titlen. Foto: Lars Møller.

Både atleter og den danske PL-stab har i takt med den forværrede sundhedssituation verden over ventet på en udmelding omkring de Paralympiske Lege, og med udsættelsen afløses uvisheden nu af en form for lettelse, fortæller Peter Rosenmeier, der er regerende paralympisk mester i parabordtennis.
- Det er først og fremmest rart, at der nu er en afklaring. Det her limboland, vi har stået i de sidste to-tre uger, har virkelig været underligt at agere i, lyder den umiddelbare reaktion fra Peter Rosenmeier kort tid efter, at den Internationale Paralympiske Komité (IPC) tog beslutningen om en udsættelse. En beslutning, der faldt mindre end en time efter, at IOC annoncerede, at OL ville blive udsat.

Kommer ikke som noget chok
- Det er jo ikke på nogen måde uventet. De sidste par uger har man jo godt kunnet se, hvilken vej det ville gå. Jeg synes, det er den helt rigtige beslutning set med atletbriller. Nu er jeg jo allerede selv kvalificeret, men det er der jo mange af mine kolleger, der ikke er, fortæller Peter Rosenmeier, der har været med ved de Paralympiske Lege (PL) siden Athen i 2004 og både er regerende paralympisk mester, europa- og verdensmester.

- Det har været stressende, at ens træningsmuligheder var så begrænsede, og der var så kort tid til. Nu skal kalenderen bare rebootes, og så starter vi forfra, fortæller en optimistisk Rosenmeier, der har overskud til at finde et lysglimt midt i de lidt atypiske tilstande:
- Jeg må være en af de meget få i verdenshistorien, der er regerende PL-mester i fem år. Den næste, der vinder, kommer kun til at være det i tre år, konkluderer Peter Rosenmeier med et smil på læben.

Masser af ubesvarede spørgsmål
Der er endnu ikke klarhed over, hvad udskydelsen af PL får af betydning for den danske delegation, atleternes kvalifikationsmuligheder med mere, men det er nu engang den nye virkelighed, som alle skal navigere i et stykke tid endnu.

Beslutningen om en udsættelse er der fuld opbakning til hos både Parasport Danmark og DIF på trods af de mange ubekendte.
- Vi bakker fuldt ud op om beslutningen. En udskydelse af de Paralympiske Lege betyder, at atleterne får de mest fair betingelser, når de skal i konkurrence. Det er en ny situation, vi står i lige nu, og der er mange ubesvarede spørgsmål. Det er en usikkerhed, vi må leve med lidt endnu. Vi vil forsøge at finde svarene på de mange spørgsmål hurtigst muligt, efterhånden som vi får yderligere information. Vi vil også arbejde benhårdt på, at atleter og trænere får ro, så de kan fokusere på det sportslige, udtaler Nicklas Bjaaland, der er Chef de Mission for den danske paralympiske delegation.

Også formand for Parasport Danmark, John Petersson, er lettet over, at der er truffet en beslutning:
- I lyset af den nuværende situation er det den eneste rigtige beslutning at udskyde legene, og vi er glade for, at IOC og IPC har meldt ud allerede nu, så vi ved, hvor vi står. Det er naturligvis rigtig ærgerligt for alle de mange atleter verden over, der har forberedt sig, men den globale sundhed er selvfølgelig vigtigere end alt andet.

FAKTA:

  • PL i Tokyo er udskudt til 2021, men datoen er ikke fastlagt
  • Parasport Danmark er National Paralympisk Komité
  • Danmarks Idrætsforbund (DIF) har det operationelle ansvar for den danske del af PL

Kontaktpersoner:
Peter Rosenmeier, regerende paralympisk mester i parabordtennis, pro@parasport.dk, tlf. 24 48 83 18
John Petersson, formand i Parasport Danmark, jpe@parasport.dk, tlf. 20 40 39 60
Nicklas Bjaaland, Chef de Mission for PL i DIF, nbj@dif.dk, tlf. 29 72 38 39