Parasport Danmark logo hvid.png

Fire verdensmestre bliver fanebærere ved De Olympiske og Paralympiske Lege

Håndboldspiller Niklas Landin og sejler Anne-Marie Rindom skal bære Dannebrog til åbningen af OL i Paris, mens dressurrytterne Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen har fået det prestigefyldte hverv til PL.

Fire verdensmestre bliver fanebærere ved De Olympiske og Paralympiske Lege
Dressurrytterne Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen fik overrakt fanerne af den tidligere fanebærer Daniel Wagner. Foto: Lars Møller

Danmark stiller i stærkeste opstillingen til åbningen af De Olympiske og Paralympiske Lege i Paris denne sommer. Håndboldspiller Niklas Landin og sejler Anne-Marie Rindom bærer fanen ved åbningsceremonien ved OL, mens dressurrytterne Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen ved åbningen af PL er i front for det danske hold.

Alle fire medlemmer af den danske fanebærerkvartet rejser til Paris som regerende verdensmestre, og tre af dem har allerede opnået den ultimative sportslige triumf ved OL eller PL – guldmedaljer.

De fire kommende fanebærere blev præsenteret tirsdag eftermiddag ved en ceremoni i Aarhus hos BESTSELLER, der for femte gang i træk står bag den danske tøjkollektion til OL og PL. De fik overrakt fanerne af Sara Slott Petersen og Daniel Wagner, der sammen med henholdsvis Jonas Warrer og Lisa Kjær varetog fanebæreropgaven i Tokyo for tre år siden.

OL-guldvindere i front på Seinen

Når den olympiske flamme tændes den 26. juli i Paris, sker det første gang i legenes historie ikke inde på et stadion. I stedet får op mod 600.000 tilskuere langs Seinen en unik mulighed for at tage del i åbningsshowet og hylde delegationerne fra 206 nationer, der på spektakulær vis sejles gennem den franske hovedstad. OL-chef de mission Søren Simonsen fra DIF glæder sig over, at det bliver med to af danskernes OL-favoritter, Anne-Marie Rindom og Niklas Landin, som galionsfigurer på den danske båd.

 - Vores fanebærerne til OL i Paris kan fremvise nogle helt fantastiske meritter fra sportens allerøverste hylde. Både Niklas og Anne-Marie har inden for hver deres disciplin vundet OL-guld og været kåret til verdens bedste, så rent sportsligt er det svært at stille med stærkere kandidater. Men samtidig har de altid udmærket sig som gode og særdeles vellidte repræsentanter for dansk elitesport generelt, og på hver sin måde har de bidraget ekstremt flot til fællesskabet inden for egen idræt. Anne-Marie Rindom som mentor for de unge sejlere og Niklas Landin som mangeårig anfører for det danske landshold. Derfor er det med meget stor stolthed, at jeg ser frem til, at netop de to står i spidsen for den danske delegation til OL-åbningsceremonien i Paris, siger Søren Simonsen.

Holdkammerater bærer fanen på Champs-Élysées

Åbningen af de Paralympiske Lege den 28. august bliver nøjagtig lige så skelsættende en begivenhed som den olympiske pendant. Her bliver Place de la Concorde og Champs-Élysées skueplads for atleternes parade, og anført af to dressurverdensmestre er der garanti for en flot dansk entré.

Det er dog ikke derfor, at opgaven er landet hos Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen, der begge har muskelsvind.

- I Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen har vi fundet to paralympiske fanebærere, der ikke blot repræsenterer det allerhøjeste sportslige niveau, men mindst lige så vigtigt demonstrerer de værdier, vi som dansk PL-delegation ønsker at stå for. Begge tager til Paris som forsvarende verdensmestre, og Tobias er tilmeld både paralympisk mester og europamester, så vi kan tillade os at drømme stort på deres vegne. Men jeg ved også, at sportslig succes til PL ikke er det eneste mål for Tobias og Katrine. De er stolte over at kunne bruge platformen til at inspirere og motivere mennesker med handicap til at udfordre og udvikle sig selv i idrætten, siger Nicklas Bjaaland, der er DIF’s PL-chef de mission.

Få overblikket over det danske hold og download atletbilleder til redaktionelt brug på www.ol.dk og www.paralympiskelege.dk

Følg det danske hold til OL i Tokyo via @danmarktilol på Facebook og Instagram, og følg det danske PL-hold via @danmarktilpl ligeledes på Facebook og Instagram.

Fanebærerne til OL og PL fra venstre: Tobias Thorning Jørgensen, Katrine Kristensen, Anne-Marie Rindom og Niklas Landin.
Fanebærerne til OL og PL fra venstre: Tobias Thorning Jørgensen, Katrine Kristensen, Anne-Marie Rindom og Niklas Landin.

Citater fra fanebærerne

Anne-Marie Rindom
- Jeg er enormt stolt og utrolig glad og ydmyg over, at jeg er blevet valgt til at være fanebærer. Det er en kæmpe ære og en anerkendelse ikke bare af ens resultater, men hvem man er som menneske, ens personlighed og hvilken indvirkning, man har på dansk idræt. Det har været rigtig vigtigt for mig i mange år at være en god rollemodel og være med til at bære den kultur, som vi har opbygget på sejlerlandsholdet, videre til den næste generation. At jeg kan få lov at bære fanen og gå forrest er et kæmpe skulderklap, og jeg vil gøre mit bedste for, at hele det danske hold får det bedste OL.

Niklas Landin
- Jeg blev virkelig rørt, da jeg blev spurgt, om jeg ville være fanebærer til OL. Det er kæmpestort for mig, og jeg kan ikke forestille mig nogen større ære eller anerkendelse af det, jeg har opnået som atlet. At jeg som den første håndboldspiller får lov til at gå i spidsen for det danske OL-hold, det er meget specielt, og det gør mig utroligt stolt. Jeg tror ikke, det kan sammenlignes med nogen anden oplevelse i sportens verden, og jeg har svært ved at forestille mig, at det kan toppes.

Katrine Kristensen
- Jeg blev helt vildt glad og rørt over at få beskeden om, at jeg sammen med min holdkammerat Tobias skal bære Dannebrog til åbningen af PL i Paris. For mig er det noget af det absolut største, fordi jeg både ser det som en anerkendelse af mine sportslige resultater og en tro på, at jeg kan præstere noget stort i Paris, men også som en anerkendelse af mig som person. Det betyder virkelig meget for mig. Selvom jeg er konkurrencemenneske helt ud til fingerspidserne, har det altid været vigtigt for mig at være en god holdkammerat og en rollemodel for andre. På den måde føler jeg også, at min deltagelse ved PL handler om mere end blot at ride efter medaljer. Jeg håber, jeg kan være med til at inspirere andre til at drømme stort og tro på, at meget er muligt, selvom man er født med et handicap.

Tobias Thorning Jørgensen
- Jeg er mega stolt og beæret over at blive valgt som fanebærer til PL. Det er en virkelig stor hæder, som jeg vil gøre alt for at leve op til i Paris. Jeg tror, åbningsceremonien bliver en helt uvirkelig oplevelse. Min tilgang er, at det skal nydes i fulde drag, for det er uden tvivl en mulighed, der kun kommer én gang i livet, og som bliver meget svær at toppe. Det gør det bare ekstra specielt, at jeg kommer til at dele oplevelsen først og fremmest med min fantastiske holdkammerat Katrine, men også med resten af den danske PL-delegation i Paris.

Fakta om fanebærerne

Anne-Marie Rindom
Alder: 33 år
Klub: Horsens Sejlklub
Disciplin: Sejlsport, ILCA 6
Tidligere OL-deltagelser: 2012, 2016, 2021
Udvalgte resultater: OL-guld i 2021, OL-bronze i 2016, VM-guld i 2024, 2022, 2019 og 2015. I alt 11 medaljer ved OL, VM og EM. Kåret til World Sailor of the Year i 2019.

Niklas Landin
Alder: 35 år
Klub: Aalborg Håndbold
Disciplin: Håndbold, målmand
Tidligere OL-deltagelser: 2012, 2016, 2021 
Udvalgte resultater: OL-guld i 2016, OL-sølv i 2021, VM-guld i 2023, 2021 og 2019, EM-guld i 2012. Kåret til verdens bedste mandlige håndboldspiller i 2019 og 2021.

Katrine Kristensen
Alder: 28 år
Klub: Nordvestsjællands Rideklub
Disciplin og klassifikation: Dressur, grad II
Handicap: Muskelsvind
Tidligere PL-deltagelser: 2021
Udvalgte resultater: 2 x VM-guld i 2022

Tobias Thorning Jørgensen
Alder: 24 år
Klub: Billund Sportsrideklub
Disciplin og klassifikation: Dressur, grad III
Handicap: Muskelsvind
Tidligere PL-deltagelser: 2021
Udvalgte resultater: 2 x PL-guld i 2021, 2 x VM-guld i 2022, EM-guld i 2019 og 2023.

Fakta: OL i Paris

De 33. Olympiske Lege finder sted i Paris fra den 26. juli til den 11. august 2024.

DIF og Team Danmark forventer at sende omkring 120 danske atleter til OL, hvor der i alt bliver deltagelse af mere end 10.500 atleter fra 206 nationer.

Det er tredje gang i historien, at Paris er vært for OL. Senest var for præcis 100 år siden i 1924.

Der er 32 sportsgrene på OL-programmet i 2024, og der skal kæmpes om 329 medaljesæt.

Fakta: PL i Paris

De 17. Paralympiske Lege finder sted i Paris fra den 28. august til den 8. september 2024.

DIF, Team Danmark og Parasport Danmark forventer at sende omkring 30 danske atleter til PL, hvor der bliver deltagelse af ca. 4.400 atleter fra 182 nationer.

Det er første gang, Paris er vært for PL.

Der er 22 sportsgrene på PL-programmet i 2024, og der skal kæmpes om 549 medaljesæt.