Parasport Danmark logo hvid.png

En debutant og to gengangere udtaget til de Paralympiske Lege

Atletikudøverne Daniel Wagner og Kristel Walther trækker i danske farver til sommer i Tokyo. Begge er udtaget til de Paralympiske Lege 2020, hvor de får selskab af parataekwondo-kæmperen Lisa Kjær Gjessing.

En debutant og to gengangere udtaget til de Paralympiske Lege
Fra venstre: Lisa Kjær Gjessing, Kristel Walther og Daniel Wagner. Foto: Claus Christensen.

Når de Paralympiske Lege (PL) går i gang den 25. august, kan danskerne glæde sig til at følge den mangedobbelte PL-medaljevinder, Daniel Wagner fra Vejle og diskoskasteren, Kristel Walther fra Odense, der blev nummer fire ved VM sidste år. Med i selskabet er også den ubesejrede firedobbelte verdensmester i parataekwondo, Lisa Kjær Gjessing, der deltager for første gang. De tre atleter er netop udtaget til PL af Danmarks Idrætsforbund (DIF):

Daniel Wagner og Kristel Walther deltog begge ved legene i Rio 2016, mens Lisa Kjær Gjessing er debutant, da det er første gang, at parataekwondo er på det paralympiske program.

- Det er en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse. At komme til de Paralympiske Lege var faktisk den første positive tanke, jeg havde, efter jeg var kommet mig over at skulle have amputeret min venstre underarm. Jeg har kæmpet for at komme med til de Paralympiske Lege i over syv år, så det har fyldt meget, og det betyder selvsagt utroligt meget, at den drøm nu er opnået med udtagelsen, siger Lisa Kjær Gjessing.

Hos DIF er der stor tilfredshed med, at de tre atleter skal repræsentere Danmark til sommer.

- I DIF er vi utrolig glade for at kunne udtage Daniel Wagner, Lisa Kjær Gjessing og Kristel Walther. Det er tre atleter, som alle har et stort potentiale, og som vi er meget stolte af. De har gennem årene ligget på et højt og stabilt niveau, og vi er sikre på, at de vil være en inspiration for hele Danmark, når vi når til Tokyo, siger Nicklas Bjaaland, der er Danmarks chef de mission til PL.

Hos Team Danmark udtaler direktør Lone Hansen:
- Det er tre stærke atleter som alle har potentiale til PL. Især Daniel Wagner har ved to tidligere Paralympiske Lege vist, at han hører til i den absolutte verdensklasse. Det bliver en fornøjelse at følge PL-atleterne i Tokyo og i Team Danmark håber vi, at deres hårde arbejde bliver belønnet. Det fortjener de, siger Lone Hansen.

Det er første gang, at DIF står for den danske PL-deltagelse, og atleterne er derfor officielt udtaget af DIF’s bestyrelse. Arbejdet med at optimere Danmarks deltagelse i Tokyo i 2020 sker i tæt samarbejde med Parasport Danmark og Team Danmark. I december blev parabordtennisspilleren, Peter Rosenmeier, som den første, udtaget til PL-truppen.

Citat fra Daniel Wagner:
- Jeg har næsten kun lige fået lagt VM på hylden, så med denne udtagelse til de Paralympiske Lege i Tokyo 2020 bliver fokus igen stillet skarpt. Jeg er selvfølgelig ufattelig stolt over at skulle repræsentere Danmark i Tokyo, og en tidlig udtagelse betyder, at jeg kan fokusere 100 procent på den bedste vej for mig til Tokyo.

Citat fra chef de mission:
- Daniel Wagner har viljen til sejr. Det har han bevist gang på gang. Han kæmper til det sidste og giver aldrig op. Det er derfor, han hører den absolutte verdenselite,  siger Nicklas Bjaaland, der er DIF’s PL chef de mission.

Født: 1993
Discipliner: 100 m og længdespring
Klub: Vejle IF
Hjemby: Vejle
Klasse: T63
Handicap: Overbensamputeret. Fik amputeret sit højre ben over knæet som 14-årig efter en trampolinulykke.
Udvalgte resultater: Sølv ved PL 2016 og guld ved VM 2019 (100 m). Bronze ved PL 2012 og 2016 samt sølv ved VM 2019 (længdespring).
Tidligere PL-deltagelser: Rio 2016 og London 2012.
SoMe: https://www.facebook.com/daniel1leg/

Citat fra Kristel Walther:
- Det betyder utrolig meget at være udtaget. Jeg har arbejdet hårdt for at sikre mig en direkte kvalifikation under VM, og det er derfor en rigtig rar tillidserklæring fra Parasport Danmark og DIF, når udtagelsen kommer så tidligt på året. Det skaber en ro omkring mine forberedelser. Jeg kan nu fokusere fuldt ud på, at sæsonens formtop skal ligge til PL, selvom året også byder på både EM og NM, hvor jeg selvfølgelig også ønsker at lave nogle solide præstationer. 

Citat fra chef de mission:
- Kristel Walther er beundringsværdig for sit kæmpe engagement. Hun formår at levere på et højt niveau på trods af, at hun skal jonglere både træning og job. Det kræver en helt særlig dedikation, ” siger Nicklas Bjaaland, der er DIF’s PL chef de mission.

Født: 1987
Disciplin: diskoskast
Klub: Odense Atletik
Hjemby: Kølstrup
Klasse: F64
Handicap: Underbensamputeret. Fik amputeret sit ene underben pga. en smertefuld tumor i hælen. I stedet har hun nu en protese.
Udvalgte resultater: Sølv ved EM i 2018, fjerdeplads ved VM i 2019.
Tidligere PL-deltagelser: Rio 2016 (9. plads)
SoMe: https://www.facebook.com/kristelwaltheratlet/

Citat fra Lisa Kjær Gjessing
- Det er en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse. At komme til de Paralympiske Lege var faktisk den første positive tanke, jeg havde, efter jeg var kommet mig over at skulle have amputeret min venstre underarm. Jeg har kæmpet for at komme med til de Paralympiske Lege i over syv år, så det har fyldt meget, og det betyder selvsagt utroligt meget, at den drøm nu er opnået med udtagelsen.

Citat fra chef de mission:
- Lisa Kjær Gjessing har leveret fantastiske sportslige resultater. Hun har endnu ikke tabt en kamp i sin vægtklasse, og med sin tilgang til sporten og hendes måde at være på, er hun på alle måder en rollemodel. Derfor kommer Lisa ikke kun til at bidrage sportsligt i den danske delegation – men også menneskeligt, siger Nicklas Bjaaland, der er DIF’s PL chef de mission.

Født: 1978
Disciplin: Parataekwondo
Klub: Elite Vest (Århus)
Hjemby: Ry
Klasse: K44 for kvinder under 58 kilo
Handikap: Underarmsamputeret. Fik i 2012 amputeret sin venstre underarm pga. kræft i hånden.
Udvalgte resultater: Nummer et på verdensranglisten, 5-dobbelt europamester, 4-dobbelt verdensmester.
Tidligere PL-deltagelse: Parataekwondo er på programmet for første gang.
https://www.facebook.com/Lisa-Kjær-Gjessing-613435142017702/

Forberedelserne til de Paralympiske Lege kan følges via Facebook (Danmark til PL) og Instagram (@danmarktilpl). Det officielle danske PL-hashtag er #allfordenmark