Parasport Danmark logo hvid.png

Dressurstjerner er udtaget til de Paralympiske Lege

Verdensmestrene Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen skal til PL i Paris. Tre mulige debutanter kæmper om de sidste to pladser på det danske PL-hold.

Dressurstjerner er udtaget til de Paralympiske Lege
Tobias Thorning Jørgensen og Jolene Hill har fejret mange store triumfer sammen. Foto: Lars Møller

Der er god grund til at drømme om et rødt og hvidt festfyrværkeri i Versailles under de Paralympiske Lege. Det danske landshold i dressur, der hentede to individuelle guldmedaljer og en 4. plads i holdkonkurrencen ved PL i Tokyo i 2021, har gode muligheder for at fortsætte en imponerende resultatstime i Paris. Da Danmark ved seneste VM i Herning i 2022 vandt sølv i holdkonkurrencen og en førsteplads i det samlede medaljeregnskab, var det med fire af de fem PL-aktuelle ryttere en del af holdet.

Det er den regerende titelholder ved både EM, VM og PL, Tobias Thorning Jørgensen, samt verdensmester Katrine Kristensen, der fører an i landstræner Astrid Gemals PL-trup. De er allerede udpeget som Danmarks fanebærere til åbningen af PL på Champs-Élysées.

- Katrine Kristensen er kommet stærkt tilbage fra sin barselspause sidste år og er klar til at fortsætte, hvor hun slap med VM-titlen i 2022. Tobias Thorning Jørgensen har siden sin debut som 17-årig været en af Danmarks mest vindende para-atleter, og han er stadig i stand til at forbedre og udvikle sig, så håbet om flere medaljer lever i bedste velgående, siger Astrid Gemal.

Bag de to etablerede stjerner kæmper tre lovende debutanter om de sidste to startpladser i Paris. Nicole Johnsen, Karla Dyhm Junge og Pia Wulff Jelstrup har vist sig flot frem, siden de blev en del af landsholdet i 2022, og det bliver de sidste stævner og træningssamlinger i juli, der afgør, hvilke ekvipager Astrid Gemal sender i aktion i Versailles.

- Det har allerede været en vanskelig beslutning at snævre feltet ned til tre ryttere, og det er helt tæt mellem Pia Wulff Jelstrup, Nicole Johnsen og Karla Dyhm Junge. Alle tre udvikler sig i en spændende retning og vil være gode repræsentanter for Danmark i Paris. Nu må vi se, hvilke ryttere og heste, der rammer formen bedst over de kommende uger, siger Astrid Gemal.

Parasport Danmarks sportschef Michael Møllgaard Nielsen glæder sig over, at det høje niveau i dansk paradressur har givet landstræneren et luksusproblem.

- Det er fantastisk, at vi har fem talentfulde og skarpe ekvipager, som vi er helt overbeviste om, kan gøre sig gældende til PL. Med profiler som Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen i spidsen og et meget stærkt ekspertsetup i ryggen, forventer jeg at se et dansk dressurhold i Paris, der fortsætter med at skabe flotte resultater, siger han.

Forud for PL får Astrid Gemals bruttotrup chancen for at vise sig frem til et optaktsstævne i hollandske Deuren fra den 18. til 21. juli. I starten af august sætter landstræneren navn på de fire ryttere, der skal i aktion i Paris. Den femte rytter bliver dansk reserve og skal holde sig klar helt frem til starten på dressurkonkurrencerne i Versailles den 3. september.

Fakta om De Paralympiske Lege i Paris
PL i Paris indledes den 28. august 2024 på Champs-Élysées og Place de la Concorde og afsluttes 12 dage senere den 8. september. Der forventes deltagelse af 4.400 para-atleter fra 184 paralympiske komitéer, der skal konkurrere om 549 medaljesæt i 23 sportsgrene. 

Den danske PL-trup forventes at tælle ca. 30 atleter i ni sportsgrene. Med den officielle udtagelse af Tobias Thorning Jørgensen og Katrine Kristensen er 22 danske atleter nu klar til legene i Paris.

Læs mere om det danske hold på hjemmesiden paralympiskelege.dk og sociale medier @danmarktilpl 

DIF har det operationelle ansvar for de danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark. Parasport Danmark er som national paralympisk komité ansvarlig for at kvalificere og udtage det danske PL-hold.

Udtaget til PL

Tobias Thorning Jørgensen
Alder: 24 år
By: Give
Klub: Billund Sportsrideklub
Disciplin og klassifikation: Dressur, grad III
Hest: Jolene Hill
Handicap: Muskelsvind
Tidligere PL-deltagelser: 2021
Udvalgte resultater: 2 x PL-guld i 2021, 2 x individuelt guld og sølv for hold ved VM i 2022, EM-guld i 2019 og 2023

Katrine Kristensen
Alder: 28 år
By: Roskilde
Klub: Nordvestsjællands Rideklub
Disciplin og klassifikation: Dressur, grad II
Hest: Goerklintgaards Quarter
Handicap: Muskelsvind
Tidligere PL-deltagelser: 2021
Udvalgte resultater: 2 x individuelt guld og sølv for hold ved VM i 2022

I spil til PL

Karla Dyhm Junge
Alder: 20 år
By: Skanderborg
Klub: Kirstineholm Rideklub
Disciplin og klassifikation: Dressur, grad III
Hest: Miss Daisy
Handicap: Rygmarvsbrok
Tidligere PL-deltagelser: Debutant
Udvalgte resultater: Sølv for hold og nr. 4 individuelt ved VM 2022, nomineret til FEI’s Rising Star-pris i 2022

Nicole Johnsen
Alder: 26 år
By: Roskilde
Klub: Grønagergaard sportsrideklub
Disciplin og klassifikation: Dressur, grad V
Hest: Cavanillas-W
Handicap: Føleforstyrrelser i højre ben pga. knæskade
Tidligere PL-deltagelse: Debutant
Udvalgte resultater: Sølv for hold og nr. 4 individuelt ved VM 2022

Pia Wulff Jelstrup
Alder: 56 år
By: Høng
Klub: NOA
Disciplin og klassifikation: Dressur, grad IV
Hest: Zafia
Handicap: Sclerose
Tidligere PL-deltagelse: Debutant
Udvalgte resultater: Sølv for hold ved De Nordiske Mesterskaber i 2023