Parasport Danmark logo hvid.png

Den paralympiske drøm er væk: Sophie Walløe klassificeret ud af international parabordtennis

En reklassifikation forud for EM i parabordtennis i Helsingborg, der begynder mandag, har fået det værst tænkelige udfald for en af Danmarks største parasportsatleter, nemlig EM- og VM-sølvvinder Sophie Walløe, der dermed ikke har mulighed for at komme med til de Paralympiske Lege i Tokyo.

Den paralympiske drøm er væk: Sophie Walløe klassificeret ud af international parabordtennis
Sophie Walløe ved de Paralympiske Lege i Rio 2016, hvor hun fik en fjerdeplads. Foto: Lars Møller.

Den danske trup har fået en særdeles barsk start på EM i parabordtennis i Helsingborg, idet Danmarks stærkeste damespiller, VM-sølvvinder og forsvarende EM-sølv- og bronzevinder Sophie Walløe søndag blev klassificeret helt ud af international parabordtennis.

Sophie Walløe, der er født med hoftedysplasi, har spillet i klasse 10 for spillere med mindst funktionsnedsættelse, men da det internationale forbund, ITTF, netop har indført et nyt pointsystem for at højne kvaliteten af klassifikationssystemet, blev Sophies funktionsnedsættelse efter de nye testmetoder fundet for lille til, at hun kan spille international parabordtennis.

Det er kommet som et chok for hovedpersonen selv, der naturligvis er meget påvirket af situationen.
- Jeg er meget chokeret og skuffet, og selv om man kender risikoen, når man som klasse 10-spiller skal testes, så var det uventet og en hård dom at få her dagen før EM, som jeg har trænet frem imod. Jeg synes, timingen er urimelig, ikke kun over for mig selv, men også over for alle dem, der står bag mig og har satset på mig, siger Sophie Walløe.

Nyt pointssystem
At Sophie Walløe efter seks år i parabordtennis overhovedet skulle testes igen, skyldes flere ting: Dels er den 19-årige dansker nu blevet voksen og er færdigudvokset, hvorfor klassifikatørerne gerne ville vurdere konsekvenserne af hendes hoftedysplasi på ny. Derudover har det internationale forbund, ITTF, udarbejdet et nyt pointsystem med en række nøje udvalgte øvelser, som alle spillere skal igennem. På baggrund af disse skal man mindst mangle ti point for at opfylde kravet til mindstehandicap, der gør, at man må stille op i parabordtennis.

Sophie Walløe blev lørdag testet ud fra pointsystemet, og her var konklusionen, at hun kun mangler fem point og dermed ikke lever op til kravet om mindstehandicap. Hun fik dog lov til at blive revurderet af et nyt panel i dag, søndag, som testede efter helt andre principper og ikke brugte pointsystemet. Det er stærkt kritisabelt, lyder det fra Lykke Guldbrandt, der er ansvarlig for klassifikation i Parasport Danmark og var med under hele testen i går.

- ITTF's begrundelse for at indføre det nye testsystem er at få konsistens i deres data og mere gennemsigtighed i klassifikationssystemet, og det har de i hvert fald ikke levet op til. Så først og fremmest er vi meget utilfredse med selve processen. Vi havde forberedt os på alle parametre, og testen i går var meget grundig og forløb helt efter bogen, og vi følte, at der blev lyttet til vores argumenter. Så den del er det svært at indvende så meget imod. Men at de tester på en helt anden måde i dag, gør det umuligt at gennemskue, og derfor appellerer vi også afgørelsen, lyder det fra Lykke Guldbrandt, der samtidig retter en stor kritik af timingen.

- Det kan være fornuftigt at kigge på procedurer for klassifikationen, men det er i mine øjne helt vanvittigt at ændre på reglerne så kort tid før de Paralympiske Lege. Det er simpelthen ikke fair over for nogen eliteatleter at kunne blive testet ud på denne her måde til et stort internationalt mesterskab under et år før de Paralympiske Lege. Det er fuldstændigt utilstedeligt i min optik.

Vil kæmpe atleternes sag
Parasport Danmark har nu 15 dage til at indgive en appel, og selv om håbet om en ændring af udfaldet er spinkelt, skal det forfølges - og samtidig har vi behov for at markere, at både fremgangsmåde og timing er helt uacceptabel, siger elitechef Michael Møllgaard Nielsen.
- Vi er alle meget chokerede og berørte af situationen, der selvfølgelig tager hårdt på Sophie. Vi følte, at vi stod godt, og at Sophie er fuldt berettiget til at være med i parabordtennis, som hun har været det i mange år. Selve processen her så kort tid før de Paralympiske Lege i Tokyo er dybt problematisk, og vi støtter selvfølgelig Sophie så godt vi overhovedet kan og appellerer sagen for at kæmpe hendes og de andre atleters sag. Det er ikke rimeligt at behandle topatleter, der ofrer så meget hver eneste dag, på den her måde, siger han og fortsætter:

- Vi vil trække i de tråde, vi kan, og blandt andet rette henvendelse til både ITTF og den Internationale Paralympiske Komité, IPC. Det her får enorme konsekvenser for mange af de bedste parabordtennisspillere, ikke kun Sophie, og det kan vi simpelthen ikke acceptere.

Nedjustering af EM-målsætning
Med Sophie Walløes exit må de danske medaljeambitioner ved EM i parabordtennis i Helsingborg nedgraderes, da hun stod over for at skulle forsvare en individuel sølvmedalje samt en bronzemedalje for hold sammen med landsholdskollegaen Thea Amalie Nielsen, der nu bliver den eneste kvindelige danske spiller ved EM. Til gengæld går rutinerede Peter Rosenmeier målrettet efter guldet i herresingle i klasse 6, ligesom han og de to øvrige herrespillere, Henrik Brammer og Rasmus Damkjær Hansen, måske kan overraske i holdturneringen.

EM spilles fra 16.-21. september 2019 i Helsingborg.
Den officielle EM-side: https://www.ittf.com/tournament/5090/European-Para-Championships-2019/
Parabordtennis Danmark på Facebook: https://www.facebook.com/ParabordtennisDanmark/

Om Sophie Walløe

  • Født 14. april 2000
  • Handicap: Medfødt hofteskred/hoftedysplasi
  • Klub: Hillerød Bordtennis
  • By: Søborg