Parasport Danmark logo hvid.png

Adam Nybo er udtaget til de Paralympiske Vinterlege i Beijing

Sitskiløber Adam Nybo (Rask Mølle) bliver Danmarks eneste repræsentant ved vinter-PL, der afvikles fra den 4. til 13. marts.

Adam Nybo i aktion ved VM i Lillehammer. Foto: Luc Percival/IPC
Adam Nybo i aktion ved VM i Lillehammer. Foto: Luc Percival/IPC

Oven på en overbevisende vintersæson og senest en fornem 12. plads ved VM i Lillehammer er det lykkedes Adam Nybo sikre sig kvalifikation og udtagelse til vinter-PL i Beijing, hvor han stiller op i storslalom og favoritdisciplinen slalom. 

– Det er helt vildt. PL har altid været en drøm for mig. Det er det største i parasporten, og det er en helt vild følelse, at det er lykkedes at nå hertil, siger Adam Nybo, der er 21 år. 

Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen glæder sig over, at Adam Nybo har formået at etablere sig i et stærkt internationalt felt, hvor han p.t. er nr. 44 på verdensranglisten. 

– Adam har udviklet sig rigtig meget det seneste år, og han har i sæsonens løb vist klart og tydeligt, at han har niveauet til at begå sig ved et PL. Han har lagt en stor indsats i bl.a. at optimere sin teknik, og jeg glæder mig meget til at se ham i konkurrence i Beijing, siger han. 

Gennembrud i år 
Adam Nybo har kørt sitski i 14 år og konkurrencer de seneste syv sæsoner. Som etårig blev han ramt af ramt af sygdommen Transversel Myelitis, der har medført, at han i dag har nedsat funktion i benene og bruger albuestokke. Det forhindrede dog ikke familien Nybo i at tage på skiferie, og som barn var Adam plantet mellem sin fars ski, når han suste ned ad pisterne. Som syvårig blev han introduceret for en sitski, der er en glasfiberskal monteret på en støddæmper, som ender i en fod med samme dimensioner som en skistøvle og klikkes i en helt almindelig ski. 

– Jeg elsker farten ved skiløb, og det var en stor befrielse, at jeg fik mulighed for at køre selv og klare mig selv. Vi købte en sitski med det samme. Efterhånden har jeg også samlet en del erfaring og haft mulighed for at køre nogle sæsoner med atleter, der er rigtig gode. Det har givet mig meget, og jeg kan godt mærke, at jeg især har rykket mig en del på det tekniske, siger Adam Nybo. 

I januar var han for første gang med til VM, og det blev en positiv oplevelse for den 21-årige dansker, der fik to ugers intens træning i bjergene og en flot 12. plads i slalom med hjem fra Lillehammer. 

– Det gik rigtig godt. Det var dejligt at mærke, at jeg kunne være med, og samtidig har jeg en følelse af, at jeg godt kan forbedre mig og levere et endnu bedre gennemløb til PL, siger han. 

Eneste danske PL-deltager 
Adam Nybo sætter kursen mod Kina den 28. februar flankeret af landstræner Visti Lindemann og Michael Møllgaard Nielsen, der bliver chef de mission for det lille danske PL-hold. De alpine konkurrencer afvikles i Yanquing nord for Beijing fra den 5. til 13. marts. 

Som i PyeongChang for fire år siden, hvor Daniel Wagner stillede op i snowboard, er Adam Nybo den eneste danske para-atlet til start blandt 600 forventede PL-deltagere, der i alt kæmper om 78 medaljesæt i seks sportsgrene.  

– Niveauet er blevet meget højt til vinter-PL, og det kræver en stor og dedikeret indsats fra vores danske para-atleter, hvis de skal kunne gøre sig internationalt. Adam er beviset på, at det kan lade sig gøre. Han er en rigtig god repræsentant for parasporten i Danmark, siger Michael Møllgaard Nielsen, der håber, at den danske deltagelse kan afføde større interesse i vintersportsgrenene blandt mennesker med handicap eller særlige behov. 

– Det vil være fantastisk, hvis det i sidste ende kan føre til, at der er nogle atleter, der bliver inspireret til at prøve sig af på eliteniveau. Men først og fremmest er det vigtigt for os at vise både skiklubber og mennesker med handicap, at vintersport og skiløb er for alle, siger han. 

Om Adam Nybo 
Alder: 21 
By: Rask Mølle 
Klub: Skiklubben Hareskoven 
Discipliner: Slalom og storslalom i sitski 
Klassifikation: LW 12-1 
Handicap: Nedsat funktion i benene som følge af nervesygdommen Transversel Myelitis 
Bedste resultat: 12. Plads ved VM i 2022 

Følg med på  

De Paralympiske Vinterlege 
Vinter-PL afvikles i Beijing fra den 4. til 13. marts 2022 – to uger efter afslutningen på vinter-OL i Beijing. 

Der er seks sportsgrene på programmet: alpint skiløb, kørestolscurling, langrend, para-ishockey (tidligere slædehockey), skiskydning og snowboard. 

Vinter-PL blev afviklet første gang i Sverige i 1976 og har siden Tignes og Albertville-legene i 1992 haft samme værtsby og faciliteter som vinter-OL. 

Danmark har vundet i alt seks medaljer, den seneste er Anne-Mette Bredahls guld i langrend i 1998 i Nagano.

DIF, Parasport Danmark og Team Danmark 
DIF har med udgangspunkt i Tokyo 2020-legene formelt overtaget det operationelle ansvar for danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Baggrunden er et fælles ønske om at give OL- og PL-atleter de samme gode rammer for at præstere, og opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark. 

I forbindelse med vinter-PL i Beijing er det Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen, der er udpeget som chef de mission. De organisatoriske og praktiske forberedelser foregår i tæt samarbejde med DIF, der løser mange af de praktiske og administrative opgaver.