Parasport Danmark logo hvid.png

68 danske atleter udtaget til Special Olympics World Summer Games

Berlin danner i perioden 17.-25. juni 2023 rammen om en gigantisk sportsfest, når Special Olympics World Summer Games – verdens største breddestævne for idrætsudøvere med udviklingshandicap – afholdes for 17. gang. Legene forventes at få deltagelse af 7.000 deltagere fra 170 lande, og Parasport Danmark deltager med et stort hold.

Ved Special Olympics World Games i 2019 i Abu Dhabi stillede Danmark bl.a. op i kvindefodbold. Det gør vi også ved legene i Berlin.
Ved Special Olympics World Games i 2019 i Abu Dhabi stillede Danmark bl.a. op i kvindefodbold. Det gør vi også ved legene i Berlin.

Special Olympics World Summer Games er den største internationale sportsbegivenhed i verden i 2023, og stævnet indledes med en storslået åbningsceremoni den 17. juni på Olympiastadion i Berlin med plads til næsten 75.000 tilskuere. Herefter venter syv dage med konkurrencer i 26 forskellige idrætsgrene. Det er første gang, at stævnet afvikles i Berlin.

Dansk deltagelse i ti idrætsgrene
Danmark stiller med en delegation på 68 idrætsudøvere og 21 trænere/ledere. Dertil kommer en leder-, kommunikations- og sundhedsstab på fire personer. De danske udøvere stiller op i ti idrætter: atletik, badminton, bordtennis, bowling, fodbold, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning. Idrætsudøverne kommer fra hele landet fordelt med 12 fra Region Hovedstaden, 10 fra Region Sjælland, 14 fra Region Syddanmark, 24 fra Region Midtjylland og 8 fra Region Nordjylland. Find en oversigt over alle deltageres geografiske tilhørsforhold i den vedhæftede deltagerliste (se nedenfor).

I flere af idrætterne, nemlig badminton, bordtennis, bowling, golf og håndbold, deltager Danmark i en speciel gruppe betegnet Unified Sport. Det vil sige, at de udviklingshandicappede idrætsudøvere danner par med en deltager uden handicap, kaldet en unified partner.

Med for sjette gang
Det er sjette gang, at Danmark stiller op ved Special Olympics World Summer Games efter deltagelse ved legene i Dublin i 2003, Shanghai i 2007, Athen i 2011, Los Angeles i 2015 og Abu Dhabi i 2019.

Hos Parasport Danmark glæder formand John Petersson sig til at følge de danske deltagere i den forestående forberedelsesfase og i Berlin:

– Vi stiller med et stort dansk hold, og med deltagere i hele ti idrætter spænder vi vidt. Der er en fornøjelse at se det store engagement blandt både vores udøvere og trænere, og jeg håber først og fremmest, at de får en oplevelse for livet, siger han og fortsætter:
– Forberedelserne er godt i gang, og træningsintensiteten og -iveren er høj, så det bliver spændende at følge atleterne, når det først går løs. Jeg håber, at venner og familie vil udnytte den korte afstand til Berlin og tage ned og bakke de danske deltagere op.

Om Special Olympics World Summer Games 2023
Special Olympics World Summer Games (SOWSG) afholdes hvert fjerde år, sidste gang var i 2019 i Abu Dhabi. Før stævnet er der i perioden fra d. 12. til 16. juni 2023 indkvartering i en Host Town, nemlig byen Hamm – dette giver deltagerne mulighed for at snuse til den lokale kultur. Selve stævnet afvikles fra d. 17.-25. juni 2023.

SOWSG 2023 i tal


World Games er en breddeidrætsbegivenhed, og Parasport Danmark har derfor ikke en direkte medaljemålsætning.

HVAD ER SPECIAL OLYMPICS?

Special Olympics er en verdensomspændende organisation, som organiserer og udvikler idræt for mennesker med udviklingshandicap og via idrætten arbejder med atletens sundhed, selvstændighed og selvværd samt samfundets indstilling til mennesker med udviklingshandicap. Organisationen blev stiftet af Kennedy-familien i 1968. I dag har Special Olympics organisationer i over 170 lande, og mere end 5 mio. mennesker med udviklingshandicap deltager i Special Olympics’ aktiviteter.

HVEM ER SPEICAL OLYMPICS DANMARK?

Parasport Danmark har siden 1985 repræsenteret Special Olympics i Danmark og fra 2001 arbejdet målrettet på at udvikle idræt for mennesker med udviklingshandicap ved brug af Special Olympics-konceptet.

Der arbejdes i Danmark med Special Olympics-principper i følgende idrætter: atletik, badminton, boccia, bordtennis, bowling, cykling, fodbold, golf, gymnastik, floorball, håndbold, ridning, svømning og vintersport.

HVEM ER SPECIAL OLYMPICS-IDRÆTSUDØVERNE?

Special Olympics henvender sig til mennesker med et udviklingshandicap. I praksis defineres mennesker med et udviklingshandicap som mennesker, der i hverdagen (skole, arbejde, familie, boligsituation) er afhængige af særlige pædagogiske støtteforanstaltninger. Det er værd at bemærke, at denne definition adskiller sig fra den, man bruger i paralympisk sammenhæng, hvor der er mere specifikke krav til de deltagerne med udviklingshandicap ift. bl.a. intelligenskvotient.

Deltagerne ved World Games skal have dyrket deres idræt i minimum et år, og derudover er der en række krav til træningsflid, kammeratskab m.v. Det er vigtige principper i Special Olympics-sammenhæng og skal sikre, at det ikke kun er de sportsligt allerbedste, der udtages i de enkelte idrætter.

HVAD ER UNIFIED SPORT?

I Unified Sport spiller atleter med og uden udviklingshandicap på samme hold eller sammen som par. Holdene/parrene består af atleter på samme alder og samme idrætslige niveau, og formålet er at fremme social integration gennem fælles trænings- og konkurrenceoplevelser. Det er inspireret af et simpelt princip: at træne og lege sammen er en hurtig vej til venskab og forståelse.