Parasport Danmark logo hvid.png

Ung dansk kørestolsracer vil inspirere

13-årige Freya Jørgensen fra Kolding har brugt coronakrisen til at finde sin nye hobby. Det sidste halvandet år har hun ugentligt øvet i at mestre den paralympiske disciplin kørestolsrace, og nu vil hun have flere med.

13-årige Freya Jørgensen fra Kolding er pt. Danmarks eneste kvindelige kørestolsracer. Foto: Privat
13-årige Freya Jørgensen fra Kolding er pt. Danmarks eneste kvindelige kørestolsracer. Foto: Privat

Talentet er tydeligt i Freya Jørgensen, der den 12. juni på Frederiksberg Stadion var i aktion ved sit bare tredje atletikstævne. Danmarks pt. eneste kvindelige kørestolsracer må først og fremmest måle sin succes på stopuret, og det viser tegn på, at hun er inde i en spændende udvikling. 200m distancen kørte Freya Jørgensen i ny personlig rekord i tiden 36,27 sek., og hun var også tæt på sit bedste på 100m og 400m, hvor en teknisk fejl desværre betød diskvalifikation.

- Jeg var ikke helt tilfreds med 100m løbet. Måske var jeg for nervøs, og jeg fik ikke rigtig min teknik til at fungere. 200m var jeg meget tilfreds med, kommer godt fra start og opnår en rigtig god tophastighed. Det var lidt ærgerlig med 400m, det føltes ellers godt, siger hun.

Præstationerne var nok til at imponere disciplintræner Ebbe Blichfeldt, der selv er kørestolsracer på højeste internationale niveau.

- Freya udvikler sig hele tiden, og det er meget spændende at følge hende. Der er meget at tage højde for som relativt ny kørestolsracer, og hun gør det flot. Hun er medlem af Vejle IF og har hovedparten af sine træning på Vejle atletikstadion, hvor hun er en del af et godt træningsmiljø med de gående atleter, der sørger for at presse hende, siger Ebbe Blichfeldt.

Begge to håber dog at se flere unge danske para-atleter prøve kræfter med kørestolsrace, der er en af de mest populære atletikdiscipliner ved de Paralympiske Lege.

- Det er en sjov sport, hvor man kan køre rigtig hurtigt og lave nogle gode overhalinger. Jeg håber, at jeg kan være med til at vise sporten frem, så der er andre, der har lyst til at prøve det, siger Freya Jørgensen.

Prøv kørestolsrace

Hvis du kan lide at bevæge dig, træne udenfor, kan du lide fart samt spændende oplevelser i forbindelse med konkurrencer – så er kørestolsrace formentlig noget for dig.

Kørestolsrace er en individuel sportsgren, hvor der bliver konkurreret nationalt og internationalt på de officielle atletikdistancer 100m – 10.000m på en 400m atletikbane. Marathondistancen bliver afholdt på normal vej.

Det sociale sammenværd opstår i forbindelse med træning og konkurrencer.

Da det foregår på hjul, bliver taktik og overblik også med tiden et relevant tema, det er ikke kun den reelle styrke, der tæller.

Der er tre kategorier for atleter med nedsat kropsfunktion og to kategorier specifikt for personer med Cerebral Parese.

Har det vækket din interesse, så kom forbi til en prøve træning.

Kontakt

Parasport Danmarks disciplintræner Ebbe Blichfeldt
E-mail: ebbeblichfeldt@hotmail.com

Parasport Danmarks landstræner i atletik Anders Delholm
Tlf. 61331677