Parasport Danmark logo hvid.png

Lokale drenge EM-debuterer i Vejle

For Jakob Mortensen og Kaare Momme Nielsen bliver EM i kørestolsrugby i Vejle en helt særlig oplevelse. For begge er det deres første slutrunde, og med en opvækst i henholdsvis Vejen og Fredericia håber de på masser af lokal opbakning.

Lokale drenge EM-debuterer i Vejle
Kaare Momme Nielsen (tv.) og Jakob Mortensen (th.) ser frem til at få international mesterskabsdebut ved EM på hjemmebane i Vejle. Foto: Morten Bank Jensen.

Den 7. august begynder EM i kørestolsrugby i DGI Huset i Vejle, hvor otte nationer skal kæmpe om EM-medaljer og to kvalifikationspladser til de Paralympiske Lege i Tokyo 2020. Med på holdet er to slutrundedebutanter, Jakob Mortensen og Kaare Momme Nielsen, der har været en del af kørestolsrugbylandsholdet siden nytår.

- Det bliver en kæmpe oplevelse at skulle spille EM i Vejle. Jeg har fortalt familie, venner og bekendte, at nu skal de komme og se den her fede sport live, og hvor hårdt vi faktisk rammer hinanden, fortæller Kaare Momme Nielsen.

- Det er virkelig en publikumsvenlig sport, og når vi taler handicapidræt, er det svært at finde en med mere action. Det går fra den ene ende til den anden, der scores masser af point, og der er fysisk smæk på, siger Jakob Mortensen.

Et EM med store perspektiver
Det er fjerde gang, at Danmark arrangerer enten EM eller VM. Alligevel er det som om, at denne gang er det endnu større. Det skyldes dels engagementet fra værtsbyen og så det faktum, at turneringen fungerer som kvalifikation til de Paralympiske Lege i Tokyo næste år. 

- Vejle satser virkelig på parasport og vil være parasportens hovedstad. Det er fedt at opleve for os atleter, at der er så meget opbakning til det, når nu vi bruger så meget tid på det, siger Kaare Momme Nielsen.

- Jeg har også dyrket bordtennis og el-hockey, men nu er der 100 procent fokus på rugby. Det giver den her turnering et særligt perspektiv, at vi forhåbentligt kan kvalificere os til Tokyo, siger Jakob Mortensen.

Skal EM i Vejle udløse en plads til de Paralympiske Lege, kræver det, at Danmark når helt frem til finalen. På papiret er Storbritannien favoritter, mens Danmark er én blandt flere nationer i gruppen lige under.

Syv ugentlige træningspas
Kørestolsrugby er ikke en sport med mange aktive i Danmark. I alt er der fem klubber rundt om i landet. Både Jakob og Kaare spiller i Aarhus BurnOuts. Men selv om konkurrencen om pladserne kunne være større, bliver der stillet store krav til spillerne.

- Vi har lige været i Polen til en opvarmningsturnering, og vi skal samles endnu engang til en rugby-camp med landsholdet, inden det går løs i Vejle, så der er ikke meget sommerferie, siger Kaare Momme Nielsen.

- Vores fysiske træner Steve kræver syv ugentlige træningspas. Det er holdtræning, styrketræning og konditionstræning, hvor vi ruller fem kilometer eller op ad bakke-træning. Og så har vi pulsmåler på, så han kan følge med på en app, at vi får passet vores træning, fortæller Jakob Mortensen.

Kammerater i kamp for Danmark
De to unge mænd har fra starten fundet sammen på både klub- og landshold.

- Vi er altid værelseskammerater, når vi er af sted sammen. Vi har prøvet at bytte rundt, men det fungerer bedst, når vi bor sammen. Det er vigtigt, at man fungerer godt sammen, for man skal tilbringe meget tid sammen på træningslejre, siger Kaare Momme Nielsen.


I deres private liv har de også fulgt nogenlunde samme spor. Begge har de taget turen nordpå fra henholdsvis Fredericia og Vejen til studiebyen Aarhus.  22-årige Jakob fra Vejen har netop færdiggjort sin bachelor i erhvervsøkonomi og skal fortsætte på kandidatuddannelsen efter sommerferien.

27-årige Kaare fra Fredericia er længere i sin uddannelse. Foråret er blevet brugt på at færdiggøre specialet, og han kan nu bryste sig af at være civilingeniør med fokus på veje og trafik. Men inden der venter mere uddannelse og en civilkarriere, skal de to kammerater i kamp for Danmark. Fra den 7. til d. 11. august kan man opleve Jakob, Kaare og de andre atleter i DGI Huset i Vejle.

 

Jakob Mortensen

november, 1996
Studerende HA jur. (Aarhus Universitet)

Har et medfødt handicap med arm- og bendefekter. Har også dyrket bordtennis og el-hockey.

 

Kaare Momme Nielsen

marts, 1992
Nyuddannet civilingeniør fra Aalborg Universitet

Fik en rygmarvsskade i 2010, da han kom i klemme under et bådstativ i forbindelse med vedligehold af familiens sejlbåd. Før ulykken spillede han fodbold.

 

EM i kørestolsrugby 2019

EM i kørestolsrugby 2019 finder sted fra den 7.-11. august i DGI Huset i Vejle.

Danmark er i pulje med England, Polen og Schweiz. To hold fra hver pulje går videre til semifinalerne og en finaleplads udløser kvalifikation til de Paralympiske Lege i Tokyo 2020. Det er holdets store mål.

Parasport Danmark og den internationale organisation for kørestolsrugby, IWRF, står bag arrangementet i samarbejde med Vejle Kommune, Sport Event Danmark og Parasport Danmarks hovedsponsorer: JYSK, Pressalit og Elsass Fonden.

Billetter koster 50 kr. for voksne, børn under 18 år gratis adgang. Billetter kan købes via hjemmesiden eller i døren.

Officiel hjemmeside: https://2019wrec.com/
Facebook-side: www.facebook.com/2019wrec