Parasport Danmark logo hvid.png

Vejle får sin egen kørestolsrugbyklub

Den 10. oktober kommer verdens bedste spillere til Vejle, når der afholdes VM i kørestolsrugby 2022. Interessen for sporten er spirende i Vejle, der nu får sin egen kørestolsrugbyklub.

Danmark mod England i EM-finalen i Vejle i 2019. Foto: Sonni Frederiksen
Et succesfuldt EM-værtskab i 2019 og forberedelserne til VM i oktober 2022 er kimen til et nyt lokalt klubtilbud. Foto: Sonni Frederiksen

Hvis man ikke har overværet en kørestolsrugbykamp før, så kan man kun blive blæst bagover. Det er nemlig en sport præget af højt tempo, vilde tacklinger og enormt meget taktik.

En måned inden verdensmesterskabet kommer til Vejle, har byen fået sin egen kørestolsrugbyklub, hvor ni spillere allerede har meldt sig til første træning. Og det glæder formand for Parasportsrådet i Vejle, Tage Schmidt.

- Foreningslivet i Vejle har i den grad taget parasporten til sig, og hver gang vi får et nyt tilbud på listen, er vi med til at sikre endnu mere inklusion og lige adgang til idræts- og foreningslivet. At vi nu får en kørestolsrugbyklub i Vejle - og så lige op til VM - er bare prikken over i'et, siger Tage Schmidt.

Idrætselever som trænere
Kørestolsrugbyholdet kommer til at træne på Vejle Idrætshøjskole, hvor udvalgte elever bliver trænere for holdet. Og det er ifølge idrætskonsulent Torben Nygaard fra Parasport Danmark en rigtig god fremtidsinvestering.

- Mange af de her unge mennesker fortsætter videre ud i idrætsverdenen som trænere og ledere. At de allerede nu stifter bekendtskab med parasport er med til at sikre, at parasport i fremtiden bliver en mere naturlig del af idræts- og foreningslivet på tværs af landet, siger Torben Nygaard.

Kørestolsrugbyklubben i Vejle er blevet til i et samarbejde mellem Parasport Danmark, Parasportsrådet i Vejle og Vejle Idrætshøjskole. Klubben har første træningsdag torsdag den 8. september.

Der er i dag fem kørestolsrugbyklubber på landsplan, hvoraf de fleste ligger i Københavnsområdet og Århus.

Vejle er Parasportens Hovedstad
Vejle Kommune dedikerede sig i 2015 til at være Parasportens Hovedstad og i 2016 nedsatte man et decideret Parasportsråd, hvis primære opgave var at inkludere parasporten i almenidrætten. Det har ført til alt fra boksning for parkinsonramte til el-hockey for kørestolsbrugere.

- Siden vi udnævnte os selv til Parasportens Hovedstad har ambitionsniveauet og aktivitetsniveauet været stødt stigende. Vi gik fra at have et snævert fokus på at inkludere parasporten i almenidrætten til i dag at arbejde med en flerstrenget strategi, hvor vi bl.a. er lykkes med at idrætscertificere alle bosteder og dagtilbud på handicapområdet, siger Tage Schmidt.

Herudover har Parasportsrådet i Vejle haft stor succes med at tiltrække store sportsstævner til kommunen i samarbejde med Parasport Danmark og Sport Event Denmark. Det gælder eksempelvis VM i kørestolsrugby, der kommer til Vejle fra den 10. oktober 2022.