Parasport Danmark logo hvid.png

Tobias Thorning Jørgensen vinder Kulturministerens Parasportspris 2022

For paradressurrytter Tobias Thorning Jørgensen var 2022 et helt uforglemmeligt år, hvor han bl.a. sikrede sig to individuelle guldmedaljer og en sølvmedalje for hold ved VM i Herning i august. Ved DR's show Sport 2022 blev han fortjent hædret med Kulturministerens Parasportspris 2022.

Tobias Thorning Jørgensen vinder Kulturministerens Parasportspris 2022
Tobias Thorning Jørgensen modtager Kulturministerens Parasportspris 2022. Foto: Lars Møller.

Der var ingen over og ingen ved siden af 22-årige Tobias Thorning Jørgensen, da han på hesten Jolene vandt to individuelle guldmedaljer og samtidig var med til at sikre Danmark sølv i holdkonkurrencen ved VM på hjemmebane i Herning i august. Ved DR's store show Sport 2022 blev hans flotte præstationer hædret med Kulturministerens Parasportspris 2022. Med prisen følger 100.000 kr.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt begrundede valget af Tobias Thorning Jørgensen således:
- Tobias Thorning Jørgensen er ikke kun en af verdens bedste paradressurryttere, han tilhører også den absolutte verdenselite, når det kommer til fightervilje. Jeg er fuld af beundring over den indædte stålsathed og vindermentalitet, han udviser. Ikke mindst i forbindelse med det flotte comeback efter et hårdt genoptræningsforløb.

Tobias Thorning Jørgensen var både glad og stolt over prisen.
- Tusind tusind tak, det er en kæmpe ære at få sådan en pris her, sagde han og sendte samtidig en stor tak til alle dem, der står bag ham:
- En kæmpe tak til hele mit team, der knokler mindst lige så meget, som vi atleter gør. Min familie, som ofrer alt for mig, mine trænere, som står der ligegyldigt hvilket tidspunkt på døgnet, jeg har lyst til at træne, og allervigtigst mine hesteejere - hvis det ikke var for jer, havde jeg ikke haft de oplevelser og den mulighed med Jolene, sluttede han, inden han blev overrasket af vært Tina Müller, der stillede direkte igennem til stalden, hvor Jolene også blev fejret med velfortjente gulerødder. 

Ud over Tobias Thorning Jørgensen var også landstræner i parataekwondo, Bjarne Johansen, og landsholdet i powerchair floorball nomineret til prisen.

Om Tobias Thorning Jørgensen
Tobias Thorning Jørgensen har gennem flere år været en af verdens bedste paradressurryttere. Senest vandt han i 2022 to individuelle guldmedaljer og en sølvmedalje i holdkonkurrencen til VM i Herning. I 2021 vandt han desuden to guldmedaljer ved de Paralympiske Lege. Tobias har en sjælden muskelsygdom, og i 2018 var han ude for et styrt, hvor han brækkede lårben, korsben, bækkenet og hans venstre arm. I alt fik han syv brud, men han gik ind til genoptræningen med stort engagement, og efter tre måneder var han tilbage i sadlen.

Om Kulturministerens Parasportspris
Hvert år hylder kulturministeren personer eller organisationer, som har gjort en enestående indsats for dansk paraidræt, og som har bidraget til sportens udvikling. Prisen blev oprettet som ’Kulturministerens Handicapidrætspris’ og er blevet uddelt siden 2010. Tidligere vindere inkluderer bl.a. Lars Larsen (2019), Farum-Holte Volleyball (2011) og Parataekwondo-kæmper Lisa Kjær Gjessing (2022). Vinderen af prisen modtager 100.000 kr.