Parasport Danmark logo hvid.png

Stort gennembrud for dansk paracykling

Tricykelrytter Emma Lund kronede en flot dansk forårssæson på landevejene med EM-bronze på en kuperet og teknisk krævende rute i Østrig.

Emma Lund (th.) med EM-bronzemedaljen om halsen i Østrig.
Emma Lund (th.) med EM-bronzemedaljen om halsen i Østrig.

Med flere lovende præstationer og en øjeblikkelig 2. plads på verdensranglisten, har 24-årige Emma Lund fra København fået vist, at hun er fremtiden i dansk paracykling. I starten af maj kørte hun sig til bronze i sin bare anden World Cup-start ved bl.a. at slå verdensmesteren i T2-klassen, og i sidste weekend stod hun så bag Danmarks første EM-medalje i paracykling i mere end et årti, da hun blev nr. 3 på den 22 km. lange enkeltstart.

- Det var lidt overvældende. EM blev kørt på en virkelig sej og teknisk rundstrækning, der egentlig ikke passer mig særlig godt, så jeg er stolt af mit løb, og det var fedt at få Danmark tilbage på podiet, siger Emma Lund.

Den unge tricykelrytter er i gang med sin første rigtige løbssæson på landsholdet, og hun føler selv, at hun har udviklet sig enormt igennem det seneste år.

- Jeg har arbejdet hårdt for det og føler egentlig også, at der er sket en kæmpe udvikling. Jeg har en rigtig god træner i Roskilde Cykelklub, og jeg har fået lagt et godt trænings- og løbsprogram. Tidligere trænede jeg også meget, men nu er der kommet mere struktur og fokus, siger Emma Lund, der også får ros af Parasport Danmarks landstræner i paracykling Jesper Hvalsøe.

- Emma er i gang med sin første sæson på den store scene, og hun har lagt hårdt ud og har været med helt i toppen. Hun har en masse talent og en god grundform, der nok skal bringe hende langt, siger han.

Næste sæsonmål for Emma Lund er VM i paracykling til august, hvor hun drømmer om at køre i top fem, men på længere sigt er ambitionerne at kvalificere sig til de Paralympiske Lege.

- Jeg har taget orlov fra mit studie for at fokusere 100 procent på VM, og så håber jeg, at jeg kan bevise, at der skal satses på mig fremadrettet, så jeg kan være med, når der er PL i Paris i 2024, siger hun.

Lovende landsholdstrup
Det er ikke kun Emma Lund, der har vist stor styrke på de europæiske landeveje i denne sæson. Tricykelrytter Martin Heggelund og håndcykelrytter Yasemin Kilic har også imponeret landstræner Jesper Hvalsøe med gode præstationer senest ved EM i Østrig.

- Martin har været i gang med cykling i et par år og er nu nået til et punkt, hvor han kan køre race med de andre i klassen. Der skal stadig lidt mere træning til, før han kommer helt frem i toppen, men så længe han gør, hvad han kan, og han forbedrer sig hver gang, så er jeg meget tilfreds med ’raketten fra Roskilde’. Yasemin har cyklet motionsløb i nogle år og er i år for nu alvor kommet ud til de større cykelløb. Hun bliver ligeledes bedre og bedre. I hendes klasse er der et godt stykke op til toppen, men med den rette træning de kommende år, kan det blive rigtig godt, siger Jesper Hvalsøe.

Resultater fra EM i paracykling i Østrig findes her, og det danske landshold kan følges på Facebook her.