Parasport Danmark logo hvid.png

Store sportslige resultater og oplevelser ved European Para Youth Games

11 unge para-atleter har repræsenteret Danmark i bordtennis, goalball og svømning ved det europæiske ungdoms-PL i Helsinki.

Store sportslige resultater og oplevelser ved European Para Youth Games
Det danske hold ved European Para Youth Games.

Der ventede de danske atleter en stor oplevelse og vigtig international erfaring ved den sjette og største udgave af European Para Youth Games, der netop er afsluttet i Helsinki.  Ialt 459 atleter fra 29 lande konkurrerede i otte forskellige sportsgrene.

I svømmehallen var Toke Stagaard Jørgensen, Freja Nørbæk Kvist, Frederik Høgh og Camilla Bitz Witt i aktion. De kom i flere finaler, satte adskillige personlige rekorder og flere af dem fik prøvet kræfter med nye discipliner og distancer. Toke Stagaard Jørgensen og Frederik Høgh imponerende med mange personlige rekorder, og også Freja Kvist cuttede hele tre sekunder af sin personlige rekord i 100 m brystsvømning. Det var nok til en flot fjerdeplads. Camilla Bitz Witt kronede en flot dansk indsats med en sølvmedalje på 100 m fri, der var en realitet, efter at hun fejlagtigt var blevet noteret for en fjerdeplads.

 

 – Jeg er stolt og glad over min præstation. Det er fedt at repræsentere Danmark ved så stort et stævne fortæller en meget glad Camilla Bitz Witt.

Derudover var Toke Stagaard Jørgensen, Frederik Høgh og Freja Nørbæk Kvist alle tre igennem en international klassifikation. Det var en omfattende proces, der krævede kræfter mentalt og fysisk, men nu har vi yderligere tre internationalt klassificerede parasvømmere i Danmark.

To gange bronze i bordtennis
I bordtennishallen skulle Aksel Sainoski, Freja Juhl Larsen og Johannes Rise i kamp. Freja lagde stærkt ud med en 3-0-sejr over engelske Grace Williams og gik videre til slutspillet, men i kvartfinalen måtte hun strække våben over for en stærk polsk modstander. Johannes Rise og Aksel Sainoski var oppe mod meget hård modstand i deres første kampe, men fik i anden kamp vist et rigtig flot niveau og mange gode dueller.

Camilla Bitz Witt vandt sølv i 100 m fri.
Camilla Bitz Witt vandt sølv i 100 m fri.
Den danske bordtennistrio. Fra venstre Johannes Rise, Aksel Sainoski og Freja Juhl Larsen.
Den danske bordtennistrio. Fra venstre Johannes Rise, Aksel Sainoski og Freja Juhl Larsen.

I holdturneringen skulle alle tre danske spillere i kamp – Aksel med polsk makker, Johannes med belgisk makker og Freja med britisk makker. Alle tre danske spillere gjorde det igen flot, og bl.a. vandt Freja 3-1 over en spansk spiller, som hun tabte til i singleturneringen.

Både Aksel og Johannes gjorde det også godt med deres respektive holdmakkere. Aksel og hans polske makker gik lige nøjagtig ikke videre til slutspillet, mens det blev til en flot bronzemedalje til både Freja og hendes britiske makker og til Johannes og hans belgiske makker.

De mange kampe i Finland har givet erfaring og vigtig læring til de danske spillere, vurderer træner Christoffer Petersen:

– Vi tager fra Finland med en masse erfaringer, masser af ting vi skal træne og forbedre os på, en viden omkring niveauet på ungdomssiden af den europæiske parabordtenniselite samt – og bestemt ikke mindst – to bronzemedaljer.

Stærkt spillende goalballherrer
I goalballturneringen for herrer stillede Danmark op med Silas Friis Hansen, Sigurd Lund, Jens Dahl og Gustav Nørrelund. De lagde forrygende ud med timålssejre i de første tre kampe over hhv. Spanien, Finland og Storbritannien, inden de måtte se sig slået 6-14 af et godt spillende israelsk hold. I semifinalen besejrede danskerne endnu engang Storbritannien med 12-2, de samme overlegne cifre som i den indledende kamp. Herefter ventede Israel endnu engang i finalen, men desværre var måtte danskerne igen øje sig for overmagten og kunne efter et nederlag på 3-10 få hængt flotte sølvmedaljer om halsen.

De 11 danske atleter samledes til sidst til afslutningsceremonien, hvor svømmer Camilla Bitz Witt var fanebærer. De tager hjem en stor oplevelse rigere og med international erfaring og læring, som er vigtig for deres fremtidige udvikling, vurderer landstræner Anders Dehlholm:

– Udover det sportslige, hvor de unge bl.a. lærer at tackle op og nedture i trygge rammer, har EPYG også givet atleterne mulighed for at danne relationer på tværs af nationer og idrætter. Det sidste er vigtigt for at øge sammenhængskraften og følelsen af at høre til i internationale konkurrencer. Nogen er blevet venner med konkurrenterne på Facebook. Det vil man kunne bygge videre på i fremtiden. Måske vil nogle af dem engang mødes til de Paralympiske Lege og så kender de hinanden på forhånd. European Para Youth Games har derfor en vigtig funktion for de unge, og de glæder sig allerede til at deltage næste gang.

Det danske hold

Svømning
Toke Stagaard Jørgensen
Freja Nørbæk Kvist
Frederik Høgh
Camilla Bitz Witt

Bordtennis
Freja Juhl Larsen
Aksel Sainoski
Johannes Rise

Goalball
Silas Friis Hansen
Sigurd Lund
Jens Dahl
Gustav Nørrelund

 

Yderligere information

Læs mere om European Para Youth Games og se alle resultater her. https://epyg2022.fi/
Læs mere om bordtennisspillernes oplevelser her: https://www.facebook.com/ParabordtennisDanmark
Læs mere om svømmernes oplevelser her: https://www.facebook.com/parasvoemning