Parasport Danmark logo hvid.png

Stærke kandidater kæmper om at blive Årets Para-atlet 2022

Parasport Danmark og Pressalit kårer torsdag den 9. februar Pressalit Årets Para-atlet 2022, der ud over titlen modtager 40.000 kroner.

Stærke kandidater kæmper om at blive Årets Para-atlet 2022

2022 har været et succesfuldt og medaljerigt år for de danske para-atleter, der har sat deres tydelige aftryk på den internationale sportsscene og sikret intet mindre end 19 EM- og VM-medaljer.

De tre nominerede til titlen som Pressalit Årets Para-atlet har i årets løb markeret sig i den absolutte verdenstop i deres respektive sportsgrene og allerede sikret fem kvotepladser til de Paralympiske Lege i Paris 2024. Foruden de sportslige resultater har de tre nominerede været unikke rollemodeller og ambassadører for parasporten.

De tre nominerede til Pressalit Årets Para-atlet 2022 er:

 

Tobias Thorning Jørgensen på Jolene ved VM i Herning i 2022.

TOBIAS THORNING JØRGENSEN, PARADRESSUR

Han bliver ved med at imponere, 23-årige Tobias Thorning Jørgensen. Siden sit store internationale gennembrud i 2019 har han ikke set sig tilbage, og i 2022 red han og Jolene sig til to individuelle guldmedaljer i grad III ved VM i ridesport i Herning, hvor de også havde en stor andel i den danske sølvmedalje for hold. Hans freestyle-sejr kom i hus efter et imponerende ridt, der med 86,513 % blev bedømt med den højeste score, der nogensinde er givet i grad III. Resultaterne var medvirkende til, at Tobias Thorning Jørgensen i januar blev tildelt Kulturministerens Parasportspris 2022.

Katrine Kristensen kunne næsten ikke forstå, at VM-guldet var i hus.

KATRINE KRISTENSEN, PARADRESSUR

26-årige Katrine Kristensen og hesten Gørklintgaards Quater markerede sig også på fornemste vis ved VM på hjemmebane i Herning i august. I grad II gjorde de Tobias Thorning Jørgensen kunsten efter med to fantastiske ridt, der henviste flere rutinerede paralympiske medaljetagere til sekundære placeringer. Det individuelle program blev vundet med en bedømmelse på 75,788%, og i freestyle kom ekvipagen over de magiske 80 procent med 80,354%. Derudover havde også de to stor andel i den danske holdsølvmedalje. Katrine Kristensen har blot dannet par med den charmerende Gørklintgårds Quater siden foråret, men de to passer perfekt til hinanden og med hjælp fra træner Cathrine Laudrup-Dufour lykkedes det at omsætte det partnerskab til gyldne præstationer.

LANDSHOLDET I KØRESTOLSRUGBY 

Det danske landshold i kørestolsrugby har på imponerende vis formået at udbygge det høje niveau, som holdet har opnået de seneste år. Ved EM i starten af 2022 vandt holdet bronze, og i oktober viste landsholdet sig frem på allerøverste niveau ved VM på hjemmebane i Vejle. Her gav spillerne de mange tusinde fans den ene store oplevelse efter den anden i en intens atmosfære, hvor de pressede verdens allerbedste hold i uhyre tætte kampe. En imponerende bedrift at kunne spille op med store nationer i en sport, hvor rekrutteringsgrundlaget er forholdsvis småt i Danmark.

OM PRISEN 'PRESSALIT ÅRETS PARA-ATLET' 

Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne, og her er der som i parasporten fokus på at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Sammen med det årlige Pressalit Sports Academy er prisen "Pressalit Årets Para-atlet" en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport er gået forrest, har grebet mulighederne og har arbejdet dedikeret for at kunne toppræstere. Ved nomineringerne er der lagt vægt på, at atleten har markeret sig på den internationale scene og præsteret på allerøverste niveau.

Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark, og de ti seneste vindere er:

2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning
2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
2020: Landstrænerteamet, skydning
2021: Tobias Thorning Jørgensen, paradressur