Parasport Danmark logo hvid.png

Special Olympics-træner opfordrer: Bare kom i gang – det er ikke svært

Hanne Møller Hansen har været gymnastiktræner for udviklingshandicappede i 20 år og har trænet Special Olympics-atleter siden 2010. Special Olympics World Summer Games i Abu Dhabi var hendes tredje deltagelse ved det store sportsstævne og ligesom hendes forrige deltagelse, var det en stor oplevelse.

Special Olympics-træner opfordrer: Bare kom i gang – det er ikke svært

Det næste stykke tid bringer parasport.dk en artikelserie om nogle af de atleter og trænere, der repræsenterede Danmark i Abu Dhabi.

- For de atleter, der er med for første gang og går ind til åbningsceremonien, er det helt ubeskriveligt. Det er stort hver gang. Men første gang giver det lige et ekstra sug i maven. Det har været godt organiseret hver gang og en stor oplevelse, fortæller Hanne.

Atleterne, som deltager i World Summer Games, får en masse ud af stævnet både sportsligt og socialt, oplever Hanne.

- Man kommer til at føle sig som en ener, når man bliver udtaget. Det er man jo også, når man skal deltage ved sådan et stort stævne, og når man kan stå alene på gulvet. Så bliver man også i stand til at tage andre udfordringer op.

- Når man er afsted i sådan en stor gruppe, så givet det jo noget. Man er ude at bakke hinanden op. Så det giver et stort sammenhold blandt danskerne. Jeg oplever også i gymnastik, at der opstår bekendtskaber på tværs af nationaliteter, og det er rigtig godt, når man tør kaste sig ud i det.

Hanne er stor tilhænger af Special Olympics-konceptet i gymnastik, hvor rutinerne, som benyttes i konkurrencer i de forskellige discipliner, er de samme i ni år ad gangen, hvorefter de ændres. Det giver nogle rigtige gode fordele for udøverne.

- Det gør, at de bliver rigtig dygtige til det, og det giver en stor respekt fra andre. For mange, der er dygtige, kan ikke lave det, de laver. Så det giver dem et ordentligt rygstød. De oplever, at de virkelig kan noget. Og når man kan det, så kan man altså også nogle andre ting.

Hun understreger i den forbindelse, at Special Olympics-gymnastik er for alle, og hvis man skulle være nervøs for at starte og gå til konkurrence, så er der ingen grund til det.

- Man skal ikke være nervøs for at gå i gang med det hverken som træner eller som gymnast. For det er ikke svært. Man får faktisk det hele foræret, for alle rutiner er et færdigt koncept. Så det er bare at gå i gang. Og det synes jeg, er en fantastisk ting.

- Man kan godt være lidt nervøs, fordi det er konkurrence, og fordi man er bange for, det er lidt svært, men det er det ikke. Det handler lige så meget om bredden, og udøverne elsker alle gentagelserne. De bliver dygtige, og de skal ikke hele tiden lære noget nyt. De bliver bare bedre til det. Man udvikler sig, og man har det sjovt med det, og man får nogle rygklap. Så man kan få rigtig meget ud af det.

Er du og din klub interesseret i at starte et Special Olympics-tilbud i gymnastik hos jer, så kontakt idrætskonsulent ved Parasport Danmark Line Damkjær Kruse på telefon 51 28 71 35 eller mail ldk@parasport.dk

Om Hanne Møller Hansen
Alder: 58 år
Idræt: Gymnastik
Klub: Job og Aktiv
By: Faaborg
Hanne har deltaget som træner ved Special Olympics World Summer Games i 2011, 2015 og 2019.

Om SOWSG 2019
Special Olympics World Summer Games er verdens største idrætsevent for mennesker med et udviklingshandicap. Eventet blev i 2019 afholdt i Abu Dhabi med mere end 7.500 deltagere fra 195 lande. Heriblandt 86 danske atleter.