Parasport Danmark logo hvid.png

PL-svømmeren og formanden: Vigtigt at trives i almenklubben

12 unge konkurrencesvømmere i Parasport Danmark deltog i en online workshop med John Petersson, der selv er tidligere topsvømmer, og Amalie Vinther, der er udtaget til sit tredje PL.

John Petersson og Amalie Vinther mødtes digitalt med de unge parasvømmere for at snakke inklusion.
John Petersson og Amalie Vinther mødtes digitalt med de unge parasvømmere for at snakke inklusion.

Temaet for workshoppen var inklusion i den almene svømning, der generelt er en afgørende betingelse for, at parasvømmere trives og udvikler sig i foreningsidrætten. Det blev til en god og åben snak, hvor svømmerne fortalte om de udfordringer, de oplever i deres klubber, mens John Petersson og Amalie Vinther delte deres egne oplevelser og løsninger.

Hvad gør man, når træneren ikke er erfaren med at træne parasvømmere og ikke har specifik viden om svømmerens diagnose, og hvad det indebærer? Hvordan tager man den dialog med træneren og klubben? Hvad kan man selv gøre for at falde til socialt på holdet? Sådan lød et par af spørgsmålene fra de unge svømmetalenter, og John Petersson var glad for at give sine bud på svarene.

- For mig er det at kunne give noget tilbage i form af oplevelser, tanker og erfaring en væsentlig faktor i mit arbejde som formand for Parasport Danmark og særligt i form af at hjælpe andre for at skabe større muligheder og rammer for vores unge atleter. Og så varmer det mit svømmehjerte at se flere talenter komme om bord, siger han.

Amalie Vinther, der forbereder sig på at skulle deltage ved de Paralympiske Lege i Tokyo til august, nød også at dele ud af sin erfaring.

- Det var en fornøjelse at være i dialog med svømmerne. Det var et godt møde og sikke gode spørgsmål. Det var dejligt at høre fra dem og om deres situation, siger hun.

 

Gode råd fra Amalie Vinther og John Petersson

  • Vær åben og imødekommende – fortæl om dit handicap
  • Prøv at knytte tættere bånd til 1-2 svømmere på holdet
  • Forsøg at være med til alle holdets aktiviteter – også de sociale
  • Snak med din træner - også gerne inden et træningspas, og aftal fx om der er noget, der skal springes over i programmet
  • Fortæl din træner at vedkommende skal fortælle klubbens andre trænere om dig
  • Se muligheder frem for begrænsninger
  • Hvis arbejdstiden passer med holdkammeraterne, er meter lige meget - kvalitet frem for kvantitet