Parasport Danmark logo hvid.png

Landsholdet i kørestolscurling er tilbage blandt verdens bedste

Med en andenplads ved B-VM i kørestolscurling i Finland har det danske landshold sikret sig oprykning til A-gruppen for første gang i 15 år.

Landsholdet i kørestolscurling er tilbage blandt verdens bedste
Det danske landshold (tv.) vandt sølv ved B-VM i kørestolscurling i Finland. Foto: Hellen Koskinen

Trods et nederlag på 3-7 til Tjekkiet i finalen blev B-VM i kørestolscurling en stor sejr for det danske landshold. Siden 2007 har Danmark fristet en tilværelse blandt verdens sekundære curlingnationer, men efter en uge i Lohja, Finland, er dansk kørestolscurling nu tilbage, hvor det er sjovest.

- Jeg tror, jeg kan tale for alle på holdet, når jeg siger, at vi er meget glade. Det var ikke, fordi vi tabte guldet, men vi vandt sølvet og nåede vores endegyldige mål at komme tilbage i A-gruppen, siger skipper Kenneth Ørbæk.

Han beretter:

- Mit højdepunkt i curling har nok været, da vi vandt sølv til VM i Skotland i 2005, og da vi kom til PL i Torino i 2006. Siden gik det desværre ned ad bakke, og vi røg ud af A-gruppen i 2007. Siden har vi forgæves forsøgt at komme tilbage i A-gruppen, det har været tæt på nogle gange, ellers bare set svært ud, da vi som regel tabte kampe med en lille margen til de andre hold og aldrig kom videre.

Egentlig havde jeg sagt, at i 2020 ville jeg stoppe curling på konkurrenceplan. Der var dog et hold bestående af Sussie, Peter og Michaell, som gerne ville forsøge at spille videre. Sidste år i 2021 fik vi ny træner i form af Kasper Wiksten, som Tårnby Curling Club havde spurgt, om han ville træne os. Han har en del erfaring indenfor curling og er meget seriøs, så med blandede følelser tog vi endnu engang til Finland.

Vi startede med at skulle møde Kasakhstan i første kamp, som vi vandt stort 12-1. Anden kamp var Tjekkiet, som vi ikke har vundet over i mange år, men vi vandt stort 9-3. Så ventede Tyskland, som vi heller ikke havde vundet over i lang tid, men her vandt vi 7-6. Derefter slog vi Estland, som vi har tabt til én gang, men denne gang vandt vi 8-6.

Nu lå vi nr. 1 i gruppen med en direkte semifinaleplads, hvilket var lang tid siden, vi havde prøvet. Den sidste kamp i vores gruppe var mod Ungarn, og et gammelt ordsprog siger, at går du ubesejret gennem puljen, betyder det uheld. Lod vi os tabe? Nææh, det gjorde vi ikke, men vi tabte, da vi nok var lidt uopmærksomme.

Nr. 2 og 3 i de to grupper skulle spille om en semifinaleplads, og der vandt Tyskland og Tjekkiet deres kampe. Tjekkiet skulle møde Japan, som var gået ubesejret gennem deres pulje, og her vandt Tjekkiet.

Tyskland vandt over Italien, så de skulle møde Danmark igen, og den kamp vandt vi 8-3 og havde således nået vores fulde mål om at komme i finalen og tilbage i A-gruppen.

I finalen skulle vi møde Tjekkiet igen, og der var desværre mange nerver på vores hold, så desværre tabte vi.

Mange tak til Tårnby Curling Club, Kasper Wiksten, Dansk Curling Forbund, gamle spillere, Per Christensen, vores gamle træner, og til Parasport Danmark fordi de alle har troet på os.

Oprykningen betyder, at Danmark i marts 2023 deltager ved VM i kørestolscurling i Richmond, Canada, og skal spille med om kvalifikation til vinter-PL i Milano og Cortina i 2026.

Se resultater fra B-VM i Finland her.