Parasport Danmark logo hvid.png

Kreative løsninger præger Pressalits Keep Living-pris 2020

Pressalits Keep Living-pris tildels normalt årets para-atlet på baggrund af årets sportslige resultater. Men i år har de store turneringer og mesterskaber været aflyst på stribe, og derfor er priskriterierne for denne 18. uddeling af prisen som så meget andet ændret i år. Vinderen afsløres online fredag den 29. januar.

De tre nominerede kandidater til Pressalits Keep Living-pris 2020.
Der er tre nominerede kandidater til Pressalits Keep Living-pris 2020. De tre nominerede præsenteres online i de kommende dage, og vinderen afsløres fredag den 29. januar 2021.

Normalt tildeles Pressalits Keep Living-pris til årets para-atlet. Resultater ved de store internationale mesterskaber plejer at veje tungt i den sammenhæng, men i år har de danske atleter måttet kigge langt efter stævner og mesterskaber.
Derfor er kriterierne for prisen i år lidt anderledes – og i virkeligheden endnu mere i tråd med dens navn: Keep Living. De nominerede trænere og holdledere fra Parasport Danmarks lands- og talenthold er valgt ud fra deres helt særlige evne til at tænke kreativt og konstruktivt i et corona-præget år, hvor idrætsaktiviteterne og motivationen har været alvorligt udfordret, og hvor restriktioner har umuliggjort ”business as usual”. De har på hver deres måde fundet en vej til at holde fokus, fortsætte træningen og hjælpe hinanden igennem nedlukninger og aflyste stævner – og de er gået langt for at skabe nye muligheder og holde et højt niveau for atleterne.

Tre kandidater er i år nomineret til prisen, og fra den 26. til den 28. januar vil man på Parasport Danmarks Facebook-side (www.facebook.com/parasportdk) kunne se en videopræsentation af hver af kandidaterne. Vinderen afsløres samme sted fredag den 29. januar.

De nominerede er:

Landstrænerteamet i parataekwondo – landstræner Bjarne Johansen, assistenttræner Jasmin Andersen og fysisk træner i Team Danmark, Line Hovgaard-Hansen
Da Danmark lukkede ned i marts, gik der ikke mange dage, før landstræner Bjarne Johansen og assistenttræner Jasmin Andersen havde hentet måtter og indrettet træningslokale i Bjarnes carport, og så fortsatte træningen og forberedelserne frem mod de Paralympiske Lege for danmarks bedste parakæmper, Lisa Kjær Gjessing, ufortrødent. Heller ikke fysisk træner i Team Danmark, Line Hovgaard-Hansen, havde tænkt sig at lade coronanedlukningen påvirke hendes fysiske træning af Lisa Kjær Gjessing, som i stedet blev flyttet udendørs med brug af de forhåndenværende redskaber som bænke og trapper.

Anerkendelsen i at være nomineret glæder Bjarne Johansen:
– At træne og klargøre en atlet til de Paralympiske Lege på de vilkår, 2020 har budt os, har vist at være en kæmpe opgave, og jeg er meget stolt over, hvad holdet omkring Lisa har opnået – herunder særligt samarbejdet med fysisktræner Line Hovgaard-Hansen, assistenttræner Jasmin Andersen samt sparringen og supporten fra Parasport Danmark, siger han og suppleres af Jasmin Andersen:
– Det er en stor ære at blive nomineret og en kæmpe anerkendelse for os som hold. Det har været en helt speciel proces, hvor vi gennem en fælles forpligtelse og team work har formået at skabe de mest optimale rammer i en ukendt situation, så få denne anerkendelse for vores indsats er virkelig betydningsfuldt.

Talentholdet i svømning – svømmerne samt holdleder Bettina Fisker og træner Helle Kjær
Både svømmere på talentholdet samt deres træner og holdleder er nomineret for at have vendt en svær situation til nye muligheder, sammenhold og energi. De syv svømmere, der kommer fra hele landet, tog selv initiativ til at arrangere fælles dryland-træning online hver dag under nedlukningen i foråret, træner Helle Kjær udnyttede tiden uden stævner til at introducere træning med pulsure og prøve andre nye ting af. Og da behovet for at ses for alvor pressede sig på, arrangerede holdleder Bettina Fisker et coronasikkert alternativ til de mange aflyste weekendsamlinger: En kursusdag på hesteryg med fokus på bl.a. kropssprog og personligt lederskab. Trænerteamets passion kombineret med motiverede svømmere, der i dén grad tog initiativ, har været imponerende at følge. Prikken over i'et er, at det også har skabt resultater med en svømmer, som er klar til landsholdet.
Nomineringen til Pressalits Keep Living-pris glæder holdleder Bettina Fisker:
– Som holdleder synes jeg, at det er en kæmpe anerkendelse at vores hold er nomineret til så stor en pris! Vi har oplevet vores unge svømmere entusiastisk gribe de nye tiltag, vi har foreslået dem her i coronatiden – og det er dejligt at se, at andre også bakker op og påskønner tiltagene. Det er et kæmpe klap på skulderen til både svømmerne, Helle og jeg, siger hun.

Landstrænerteamet i paraskydning – landstræner Jonas Jacobsson og landsholdschef Jens Møllenberg
Som alle andre idrætsudøvere blev også paralandsholdsskytterne begrænset markant i deres aktivitetsniveau, da deres klubber blev lukket og stævner aflyst. Men for landsholdschef Jens Møllenberg og landstræner Jonas Jacobsson var det vigtigt ikke at komme bagud i jagten på at holde niveau og sikre kvalifikation til de Paralympiske Lege i Tokyo. De udtænkte derfor en online-løsning med webkameraer, så skytterne kunne træne og få supervision af landstræner Jonas Jacobsson, også selv om han ikke fysisk kunne være til stede, da han selv er i den særlige risikogruppe ifht. corona.
Løsningen blev udvidet med tiden, således at det nu er muligt at have ikke bare ét kamera med hele fire kameraer på skytten, som landstræneren fra sit hjem i Norrköping i Sverige kunne se træningen fra alle vinkler, zoome ind på detaljer og hele tiden instruere skytten. Løsningen har fungeret så godt, at landsholdet vil fortsætte med at gøre brug af den i fremtiden.
– Det at blive nomineret er et godt skulderklap at få for den indsats, vi har lavet. Det er dejligt, at der er nogen, der har lagt mærke til, at vi har gjort noget anderledes. Vi synes, der skulle ske noget – det var og er vigtigt, at vi ikke kommer bagud trods nedlukningen, og for mig har det også været en spændende proces at udtænke det og se, om vi kunne finde en brugbar løsning, lyder det fra landsholdschef Jens Møllenberg.

Om Pressalits Keep Living-pris

Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne gennem forretningsområdet Pressalit Care, der arbejder for at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Pressalits Keep Living-pris er essensen af dette arbejde - en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport sætter et eksempel og viser, at der findes muligheder, hvor andre måske ikke ser nogle. Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark, og de ti seneste vindere er:

2009: Karina Lauridsen, svømning
2010: Landsholdet i ridning
2011: Kvindelandsholdet i goalball
2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning
2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo