Parasport Danmark logo hvid.png

Finalisterne fundet til DM i rekruttering

Det bliver enten Svendborg Basketball Club, Virum-Sorgenfri Tennisklub eller Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede, der om få dage kan kalde sig dansk mester i rekruttering. Det står klart, efter at de tre klubber fik flest stemmer i en onlineafstemning. En jury skal nu udpege den endelige vinder.

Finalisterne fundet til DM i rekruttering

Igennem det seneste år har ni klubber fra hele landet knoklet for at skabe bedre idrætsmuligheder for børn og unge med handicap i Parasport Danmarks konkurrence DM i rekruttering. Man har i de seneste to uger kunnet stemme på sin favoritklub i en onlineafstemning, der ville sende de tre klubber med flest stemmer videre til finalen. Her udpeges den endelige vinder af en jury.

Flere end 1.500 personer har stemt, og de tre klubber med flest stemmer er fundet. Med 28 procent af alle stemmerne går Virum-Sorgenfri Tennisklub videre til afgørelsen. Svendborg Basketball Club går videre med 21 procent af stemmerne, og Københavns Idrætsforening for Udviklingshæmmede går også videre med 16 procent af alle stemmerne. Nu er det op til juryen hvem af de tre, som skal vinde DM i rekruttering og de medfølgende 25.000 kr. – afgørelsen falder i den kommende uge.

Tennisprojekt for børn i hele landet
Virum-Sorgenfri Tennisklub deltager i konkurrencen med projektet TEAM FRED, der er et tennishold for børn og unge med ADHD og autisme. Målsætningen har været at etablere TEAM FRED-hold i klubben samt at få udbredt projektet, så flere klubber bliver rustet til at lave tennis for børn med ADHD og autisme i samarbejde med specialskoler. Projektet er nu udbredt til yderligere tre tennisklubber, der har oprettet hold, og Virum-Sorgenfri Tennisklub har selv fået 18 nye medlemmer. Tennisklubben har desuden haft stor succes med at udbrede TEAM FRED-programmet i form af padel- og tennistræning til ti skole-/klub-samarbejder – det har resulteret i, at mere end 140 børn fra specialskoler er kommet i gang i løbet af et halvt år.

Idéen med at skabe et koncept, der rækker ud over klubben, har været afgørende for succesen, fortæller frivillig i klubben Mette Rytsel:
– Virum-Sorgenfri Tennisklub har med den nytænkende TEAM FRED-træning været med til at starte et udviklingsprojekt over det ganske land, hvor børn med særlige behov har haft stor glæde af at komme til tennis- og padeltræning. Dette projekt baseret på mange frivillige kræfter er ikke gået upåagtet hen og har vakt Dansk Tennis Forbunds og DGI’s store interesse. DGI og Dansk Tennis Forbund er derfor gået ind i projektet og overtager TEAM FRED-udbredelsen og fastholdelsen af udviklingsprojektet som et fast koncept for alle tennis- og padelklubber i Danmark, fortæller hun.

Alle er lige meget ”Svendborg Rabbits”
Svendborg Basketball Club tilmeldte sig konkurrencen med et mål om at starte et dansehold, som skal fungere som cheerleaders for deres Wild Rabbits basketballhold. Basketballholdet startede forrige sæson og var Svendborg Basketball Clubs første tilbud til børn med særlige behov. Nu er Wild Rabbits blevet udvidet med et dansehold, og tilsammen udgør de et medlemstal på 18. Det nye dansehold træner på samme tid og samme sted som Wild Rabbits Basketball, og selvom det er to meget forskellige idrætsgrene, får de alligevel et stort fællesskab på tværs af klubben.

Hvorfor det er blevet så stor en succes, giver klubbens formand, Karin Olsen, et bud på:
– Jeg synes vi har vist, at man som helt almindelig basketballklub med en stor indsats kan blive en klub, der er åben og kan rumme alle. Vi har hele vejen igennem haft fokus på at inkludere børnene i foreningen - uanset om man har nogle lidt særlige behov, så er man lige så meget en ”Svendborg Rabbit” som alle andre. Det er en stor glæde at opleve, hvordan hele klubben bakker op om vores tiltag. Nu glæder vi os rigtig meget, til vi kan komme i hallerne igen og se børnene, og ikke mindst til, at den nye basketliga Happy Hoops for børn med særlig behov, som vi blandt andre har været initiativtagere til, snart kommer i gang.

Markant medlemsstigning hos Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede
Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede (KIFU) har deltaget i DM i rekruttering med en oprindelig målsætning om at oprette to nye træningshold i sæsonen 2019/20. Holdene skulle, som noget helt særligt, oprettes i samarbejde med almene idrætsforeninger i København. Brobygningsprojektet mellem KIFU og de almene klubber startede med et samarbejde med karateklubben Kyokushinkai om at enkeltinkludere børn på klubbens eksisterende hold. Efterfølgende har KIFU oprettet et E-sportshold, som også inkluderer medlemmer uden handicap. Efterspørgslen på de nye hold i KIFU har været så stor, at klubben i alt har oprettet fem helt nye hold. KIFU har samlet fået 37 nye medlemmer, hvoraf 20 af dem er en del af brobygnings-projektet til almenklubberne.

Og det er da også den flotte fremgang i antallet af medlemmer, som Sarah Forsberg, idræts- og frivilligkoordinator i klubben, fremhæver som det, klubben er mest stolte af:
– Vores medlemstal er steget med 12% i 2019 grundet vores rekrutteringsindsatser både for børn, unge og voksne. Vi havde inden opstarten af disse hold fyldt helt op på alle vores børne- og ungehold i KIFU, og det var ikke rart at skulle sige nej til forældre, der kontaktede os. Derfor var det tydeligt for os, at behovet var der. Så var det bare op til os at få startet nogle nye og hold op. Det lykkedes, og det er vi rigtig stolte af! I den forbindelse vil vi meget gerne takke alle de frivillige trænere, Karateklubben Kyoushinkai, Heerup Skole og Grøndal MultiCenter. Denne rekrutteringsindsats har kun været mulig grundet vores samarbejde med dem, siger Sarah Forsberg.


En jury har nu frem til den 21. april til at udpege den endelige vinder. De øvrige seks projekter i DM i rekruttering var:

Randers Freja, håndbold
Indsats: Randers Freja deltog i konkurrencen med deres Kidz-hold for børn med særlige behov. Holdet er nu en fast del af klubbens håndboldtilbud. De har fået 23 nye medlemmer.

Viborg Svømmeklub
Indsats: Viborg Svømmeklub deltog i konkurrencen med et mål om at oprettet varmtvandssvømning for børn og unge med fysisk handicap. Det er lykkes dem at få 11 nye medlemmer.

Bramdrupdam Gymnastik- og Idrætsforening
Indsats: BGIF stillede op til konkurrencen med deres gymnastikhold ”Keglerne” for børn med særlige behov, og klubben har nu 7 medlemmer på holdet.

Viborg Gymnastik-Forening
Indsats: VGF stillede op til konkurrencen med holdet ”Bevægelsesglæde”, som er afholdt hver femte lørdag for børn og unge med særlige behov. Der er kommet 2 nye medlemmer, mens der deltager 10-20 børn/unge som ”pay & play” hver gang.

Silkeborg IF, fodbold
Indsats: Silkeborg IF fodbold havde en målsætning om at oprette et fodboldhold for børn og unge med særlige behov. Der arbejdes fortsat på at finde frivillige til opgaven, og klubben er derfor ikke kommet i mål med opgaven.

Idrætsforeningen for Handicappede i Aalborg
Indsats: I. H. Aalborg deltog i konkurrencen med konceptet ”Lille Sportsskole”, ”Hop & Spring”-hold samt idrætsdag for specialskoler. Klubbens rekrutteringsaktiviteter har givet 55 nye.

Ca. halvvejs i forløbet blev der udarbejdet et statuskatalog over de deltagende foreningers projekter, hvor man kan læse om, hvilke aktiviteter idrætsforeningerne har iværksat, deres største succeser, opmærksomhedspunkter og hvor mange nye medlemmer indsatserne indtil videre har genereret. Foreningerne giver samtidig deres bedste råd med på vejen, som andre idrætsforeninger kan lade sig inspirere af. Se kataloget ved at klikke her.

 

Om DM i rekruttering

DM i rekruttering er opstartet af Parasport Danmark med en målrettet indsats om at få flere børn og unge med handicap aktive i foreningsidrætten. I februar 2019 blev der åbnet op for, at idrætsforeninger kunne ansøge om at deltage i rekrutteringstiltaget, og da de ti deltagere var fundet, startede konkurrencen den 15. april 2019. Vinderen findes dels ved en afstemning, hvor de tre indsatser, der får flest stemmer, går videre til finalen. Her udpeger en jury den endelige vinder af konkurrencen, der får 25.000 kroner i præmie.

Kontaktinformation

Line Damkjær Kruse, projektleder i Parasport Danmark
E-mail: ldk@parasport.dk
Tlf. 51 28 71 35