Parasport Danmark logo hvid.png

De nominerede til Kulturministerens Parasportspris 2022 er...

De tre nominerede til Kulturministerens Parasportspris har hver især gjort en særlig indsats for dansk parasport ved at skabe flotte resultater og bidrage til udviklingen af sporten. Til januar uddeles prisen ved DR's 'Sport 2022'.

De nominerede til Kulturministerens Parasportspris 2022 er...

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:
- De nominerede er sande forbilleder. Ikke kun for dansk paraidræt men for os alle sammen. De ved om nogen, hvad det vil sige at kæmpe indædt for at nå ens drømme og at holde fast i troen på sig selv undervejs.

Motivation for de nominerede til Kulturministerens Parasportspris 2022

Landstræner i parataekwondo Bjarne Johansen dedikerer hver dag sin tid og talent til at hjælpe atleterne.
Landstræner i parataekwondo Bjarne Johansen dedikerer hver dag sin tid og talent til at hjælpe atleterne.

Bjarne Johansen
Da Rusland invaderede Ukraine, bad den ukrainske parataekwondokæmper
Vika Marchuk om hjælp til at komme ud fra et af de hårdest ramte områder. Derfor iværksatte paralandstræner Bjarne Johansen sammen med PL-guldvinder Lisa Kjær Gjessing (sidste års vinder af Kulturministerens Parasportspris) en redningsaktion, hvor det lykkedes dem at få Vika Marchuk ud af Ukraine og sikkert til Danmark. Kort efter fulgte yderligere 13 ukrainske parataekwondokæmpere samt deres landstræner. Da de ukrainske paraatleter var i sikkerhed i Danmark, sørgede Bjarne for, at de alle sammen kunne blive indkvarteret på Elite Sports Akademi Aarhus’ kollegie. Derudover har han hjulpet dem med at finde sig til rette i Danmark, hvor flere af atleterne i dag har fået arbejde, som de kan passe ved siden af deres træning, ligesom de alle sammen er startet til danskundervisning.


Tobias Thorning Jørgensen
Tobias Thorning Jørgensen har gennem flere år været en af verdens bedste paradressurryttere. Senest vandt han i 2022 to individuelle guldmedaljer og en sølvmedalje i holdkonkurrencen til VM i Herning. I 2021 vandt han desuden to guldmedaljer ved de Paralympiske Lege. Tobias har en sjælden muskelsygdom, og i 2018 var han ude for et styrt, hvor han brækkede lårben, korsben, bækkenet og hans venstre arm. I alt fik han syv brud, men han gik ind til genoptræningen med stort engagement og vindermentalitet, og efter 3 måneder var han tilbage i sadlen. Tobias er ikke bare en dygtig atlet, han er også en fantastisk rollemodel.

Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene fejrer VM-guldet foran hjemmepublikummet i Herning
Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene fejrer VM-guldet foran hjemmepublikummet i Herning
Landsholdet i powerchair Floorball med pokalen som det synlige bevis på, at VM-triumfen er sikker.
Landsholdet i powerchair Floorball med pokalen som det synlige bevis på, at VM-triumfen er sikker.

Powerchair Floorball-landsholdet
Powerchair Floorball-landsholdet vandt VM i 2022. Gennem en del år har holdet været blandt de førende i verden, og de var tæt på at vinde VM i 2018, hvor det blev til sølvmedaljer. Powerchair Floorball er ikke den største eller mest udbredte idræt i dansk parasport, men idrætten appellerer til personer med omfattende funktionsnedsættelser. Det danske landshold består af ti fantastiske individer, der har fundet et særligt sammenhold og livsglæde omkring konkurrencepræget sport. Atleter og trænere har med deres vilje og passion for Powerchair Floorball formået at udvikle det danske landsholdsprojektet fra at være en fritidsaktivitet til et toptunet setup.

Om Kulturministerens Parasportspris
Hvert år hylder kulturministeren personer eller organisationer, som har gjort en enestående indsats for dansk paraidræt, og som har bidraget til sportens udvikling. Prisen blev oprettet som ’Kulturministerens Handicapidrætspris’ og er blevet uddelt siden 2010. Tidligere vindere inkluderer bl.a. Lars Larsen (2019), Farum-Holte Volleyball (2011) og Parataekwondo-kæmper Lisa Kjær Gjessing (2022). Vinderen af prisen modtager 100.000 kr.

Vinderen bliver offentliggjort den 7. januar 2023 ved DR’s ’Sport 2022’, som bliver afholdt i Jyske Bank Boxen.