Parasport Danmark logo hvid.png

Atleter med CP i fokus på Pressalit Sports Academy

De kognitive og sansemæssige udfordringer ved cerebral parese (CP) var et af hovedtemaerne på årets første PSA for Parasport Danmarks netværk for landstrænere og holdledere i de paralympiske idrætter.

Atleter med CP i fokus på Pressalit Sports Academy
Teambuilding er et af formålene med Pressalit Sports Academy, hvor atleter, trænere og holdledere i parasporten samles.

Elsass Fonden var værter, da landstrænere og holdledere i parasporten lørdag den 25. marts for første gang i 2023 var samlet til vidensdeling og kompetenceudvikling på Pressalit Sports Academy (PSA). Her var et af omdrejningspunkterne atleter med cerebral parese, der bl.a. i cykling, bordtennis, kørestolsrugby og svømning er fremtrædende på Parasport Danmarks landshold.

Ergoterapeut Christina Therese Andersen og neuropsykolog Julie Nyvang Christiansen stod for et oplæg, der havde til formål at give landstrænere og holdere en større forståelse for og værktøjer til at håndtere de udfordringer, der kan være fremtrædende ifm. træning og konkurrence for atleter med CP. Eksempelvis er der en overrepræsentation blandt personer med CP, der har tendens til øget træthed (fatigue) eller vanskeligheder ved at bevare opmærksomheden over længere tid, og det kan trænere og ledere i parasporten med fordel tage højde for, når de planlægger stævnedeltagelse og træningssamlinger.

I paracykling er det landstræner Jesper Hvalsøe, der har ansvaret for at få det maksimale ud af sine ryttere, og han tager nye værktøjer med sig videre fra weekendens PSA.

- Det har været vældigt givende at få noget viden om de kognitive udfordringer hos CP-atleterne. De tænker og gør tingene lidt anderledes end de andre. Jeg har fået en god pallette af redskaber, jeg kan bruge fremadrettet i mit arbejde, siger Jesper Hvalsøe, der var blandt de ca. 20 deltagere på akademiet.

Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen glæder sig over, at der i både Pressalit og Elsass Fonden, der sammen med JYSK er hovedsponsorer i Parasport Danmark, er stort engagement omkring dygtiggørelsen af atleter, trænere og holdledere i parasporten.

- Det var en særlig fornøjelse at mødes til Pressalit Sports Academy på Elsass Fondens hjemmebane. Fonden har en helt særlig viden og ekspertise, når det gælder mennesker med cerebral parese, og jeg er rigtig glad for, at fondens førende eksperter kan være med til at skærpe vores landstrænere og ledere og i sidste ende give atleterne de bedst mulige betingelser for at udvikle sig og præstere på den store scene, siger Michael Møllgaard Nielsen.

Ud over fokuset på de sanselige og kognitive udfordringer ved cerebral parese fik deltagerne også viden om samt mulighed for at komme med input til Parasport Danmarks brug af helhedsplaner for eliteatleter og samarbejde med Team Danmarks elitekommuner.

Pressalit Sports Academy afvikles næste gang til efteråret, hvor der også er deltagelse af de bedste para-atleter i de paralympiske idrætter.

Om Pressalit Sports Academy
Siden 2006 har Parasport Danmark i samarbejde med forbundets hovedsponsor Pressalit og Team Danmark arrangeret en række aktiviteter målrettet den paralympiske elite i Danmark under paraplyen Pressalit Sports Academy (PSA).

Pressalit Sports Academy har til formål at sikre de danske eliteatleter de bedste betingelser for at præstere til de Paralympiske Lege samt sikre en kontinuerlig udvikling af danske talenter, så Danmark også i fremtiden kan gøre sig gældende på højeste niveau.

Pressalit Sports Academy er det flagskib, som skal medvirke til at sætte fælles retning for både talent- og elitearbejde i Parasport Danmark. Det sker ved at tilbyde Parasport Danmarks talenter, eliteatleter, trænere og stab en platform for kompetenceudvikling, videndeling, netværksdannelse og socialt sammenhold på tværs af idrætter.