Parasport Danmark logo hvid.png

Amalie Vinther udtaget til PL i Tokyo

Danmarks bedste parasvømmer skal til de Paralympiske Lege for tredje gang og drømmer om et stort resultat i favoritdisciplinen 400 m fri.

Amalie Vinther udtaget til PL i Tokyo
Amalie Vinther i konkurrence ved PL i Rio 2016. Foto: Lars Møller

- Jeg var kun 16 år, da jeg deltog for første gang til PL i 2012. I dag er jeg blevet voksen og mere erfaren. Jeg kender gamet, så alderen kommer mig til gode, fortæller Amalie Vinther, der bor og træner i Aarhus, men oprindeligt kommer fra Thisted.

Erfaringen fra de to forrige PL i London 2012 og Rio 2016 håber hun at kunne drage nytte af i Tokyo:
- Jeg ved, hvordan jeg skal styre nerverne, og hvordan det hele fungerer. Både i hallen og i den paralympiske by. Og så er jeg blevet mere bevidst om min egen krop i forskellige situationer. Det betyder at jeg kan være 100 procent på, når jeg står på skamlen og skal hoppe i, fortæller den nu 24-årige svømmer, der går efter en plads i top fem, men drømmer om medalje i favoritdisciplinen 400 m fri.

Også hos Danmarks Idrætsforbund, der er ansvarlig for den danske delegation til PL, vækker det begejstring, at Amalie Vinther skal med igen.
- Jeg er imponeret over, at hun har kunnet blive på så højt et niveau i så mange år i træk. Vi er rigtig glade for at have hende med på holdet, og det betyder meget at have en med, der kan dele ud af sin erfaring. Hun ved, hvad det vil sige at være til PL – både fysisk og mentalt. Det er en stor styrke, siger Nicklas Bjaaland, der er DIF’s PL-chef de mission.

Savner vandet
Amalie Vinther har netop fået beskeden om, at hun er blevet udtaget på baggrund af de internationale kvalifikationskrav, og det har skabt stor glæde:
- Jeg har aldrig været væk fra vandet så længe som under nedlukningen af Danmark. Vandfølingen er vigtig, og det er frustrerende ikke at kunne komme i bassinet. Men derfor er det også rigtig dejligt, at jeg nu er blevet udtaget officielt. Det giver mig helt sikkert mere motivation i denne her tid, fortæller Amalie Vinther, der har spastiske lammelser i højre side. Hun forventer dog – med hjælp fra Team Danmark - at kunne få adgang til svømmetræning igen fra uge 22.

Praktik erstatter PL
Til daglig læser Amalie Vinther til pædagog på VIA University College i Århus, men havde oprindeligt taget orlov og udskudt sin sidste praktik for at kunne fokusere på PL i august 2020. Med udsættelsen af PL til 2021 er der nu vendt op og ned på det hele, og Amalie har med hjælp fra studiet fået en praktikplads og udskudt sin orlov, så hun udnytter ventetiden bedst muligt.

Hos Team Danmark er man utrolig glad for, at Amalie Vinther har været så hurtig til at lægge nye planer. Det skaber de mest optimale vilkår for både elitetræning og studie.
- Amalie Vinther bliver rigtig spændende at følge til PL. Hun har lige som alle andre været kastet ud i en ekstraordinær situation med udskydelsen af PL til 2021. Det er imponerende, at vores uddannelsespartner har formået at være så fleksible over for atleterne, og det er også rigtig godt gået af Amalie, at hun på kort tid har omstillet sig til den nye virkelighed og både står stærkt i og uden for sportens verden, siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.

Det er første gang, at DIF står for den danske delegation, og arbejdet med at optimere Danmarks deltagelse til de Paralympiske Lege i Tokyo sker i tæt samarbejde med Parasport Danmark og Team Danmark.

FAKTA
Navn: Amalie Østergaard Vinther
Født: 24-12-1995
Disciplin: Svømning – primære disciplin er 400 m fri
Klub: Aarhus Swim
Bor i: Århus
Født i: Thisted
Klasse S8, SB7, og SM8
Handikap: Cerebral Parese i højre side
Udvalgte resultater: 2 x bronze ved EM 2018 1 x bronze, 1 x sølv, 1 x guld ved EM i 2016 Tidligere PL-deltagelse: London 2012, Rio 2016

Tidligere udtagne atleter til PL-truppen
Bordtennis - Peter Rosenmeier
Taekwondo - Lisa Kjær Gjessing
Atletik (længdespring og 100m) - Daniel Wagner
Atletik (diskos) - Kristel H. Walther

Forberedelserne til de Paralympiske Lege kan følges via Facebook (Danmark til PL) og Instagram (@danmarktilpl). Det officielle danske PL-hashtag er #allfordenmark