Parasport Danmark logo hvid.png

Parasportens helte

Der var stående ovationer fra salen, da Karl Vilhelm Nielsen og Lisa Kjær blev optaget som de allerførste i Parasportens nyindstiftede Hall of Fame.

Parasportens helte

Søndag den 23. februar blev de første to medlemmer af Parasportens Hall of Fame optaget ved en ceremoni i PRESSEN i Politikens Hus. Karl Vilhelm Nielsen og Lisa Kjær blev med stående klapsalver anerkendt for deres store bidrag til parasporten i Danmark og internationalt. 

Dyrket som helte  
Med oprettelsen af Parasportens Hall of Fame får dansk parasport et sted, hvor de største pionerer og ikoner hyldes for deres indsats. Initiativet, der er taget af dagbladet Politiken i samarbejde med Parasport Danmark og bakket op af Bevica Fonden, sætter fokus på de personer, der har haft afgørende betydning for parasportens udvikling. 

Det var digteren og handicapaktivisten Caspar Eric, der introducerede Hall of Fame ved arrangementet. I sin tale understregede han betydningen af at have et sted, hvor parasportens historie kan ses og spejles. 

- Dét, at parasporten nu får en Hall of Fame, har ikke kun med handicapkultur at gøre. Det har at gøre med vores fælles samfund. Det er os alle sammen, der får en Hall of Fame for parasporten, fordi vi alle nu får en mulighed for at tænkte anderledes over, hvad det vil sige at have et handicap i Danmark, og hvad parasport vil sige. At vi med et handicap nu får lov til at blive dyrket som helte, lød det fra digteren.  

Kampen for ligestilling  
De første to medlemmer i Hall of Fame repræsenterer på hver deres måde den indsats, som initiativet er sat i verden for at hylde. 

Karl Vilhelm Nielsen har været en central politisk figur i dansk parasport i mere end 50 år. Hans utrættelige kamp for anerkendelse af atleter med funktionsnedsættelse begyndte i starten af 1970’erne, da han var med til at stifte Dansk Handicap Idræts-Forbund – dét, vi i dag kender som Parasport Danmark. I 38 år sad han i spidsen som formand og var drivkraften bag en lang række sejre for parasportens ligestilling i det danske idrætsmiljø. 

Karl Vilhelm Nielsen engagerede sig bl.a. i parasporten for at være med til at   skabe turneringsvirksomhed. Her ses han ved de første forbundsmesterskaber   i Aalborg i 1973. Foto: Jette Lyhne.
Karl Vilhelm Nielsen engagerede sig bl.a. i parasporten for at være med til at skabe turneringsvirksomhed. Her ses han ved de første forbundsmesterskaber i Aalborg i 1973. Foto: Jette Lyhne.

Han har været aktiv i en langt række idrætter, har deltaget ved de Paralympiske Lege tre gange og gennemførte i 1980 som den første Copenhagen Marathon i kørestol. Idrætten har således altid været fundamentet for den enorme politiske indsats, hvad han også understregede fra scenen.   

- Jeg tror faktisk, at det var ren egoisme, der fik mig til at engagere mig i Parasport Danmark. Jeg var aktiv i paraarsporten, og dét, vi unge manglede, var turneringer, landskampe og den slags. Så da der var mulighed for at stifte et forbund, så vi det som en mulighed for at indfri vores helt egoistiske ambitioner, fortalte Karl Vilhelm Nielsen.

Forbillede og rollemodel 
Det vil ikke være en overdrivelse at sige, at alle, der er aktive i parasporten i dag, står på skuldrene af det arbejde, Karl Vilhelm Nielsen og andre har gjort for at fremme parasporten. Derfor var det også en rørt Lisa Kjær, der trådte op ved siden af den tidligere Parasport Danmark-formand, som den anden optagne i Parasportens Hall of Fame.  

- Det er en stor ære at stå her, særligt ved siden af Karl Vilhelm. Vi kæmper jo alle sammen med det, vi har, og jeg har altid været glad for at kæmpe på flere måder. Men jeg er også rørt over, at jeg selv er et produkt af det, du har skabt. For da jeg kom ind i parsporten i 2012, var der kæmpe fundament, der var skabt af mange, som kom før mig. Så tak for det, Karl Vilhelm, lød det fra Lisa Kjær.
 

Taekwondokæmperen blev som nyamputeret inspireret til at blive en del af parasporten, da hun i TV fulgte de Paralympiske Lege i London. Hendes comeback i den hårdtslående sport blev starten på en bemærkelsesværdig parasportskarriere, hvor hun vandt guld ved PL i Tokyo i 2021 og bronze i Paris i 2024, foruden fire verdensmesterskaber og fem europamesterskaber.  

Lisa Kjær fejrer karrierens største sejr – PL i guldet i taekwondo i Tokyo 2021.   Foto: Lars Møller.
Lisa Kjær fejrer karrierens største sejr – PL i guldet i taekwondo i Tokyo 2021. Foto: Lars Møller.

Hun er således et ikon, også i international para-taekwondo, men Lisa Kjærs betydning rækker ud over medaljerne. Hendes åbenhed omkring sin personlige rejse har gjort hende til et forbillede og en rollemodel for andre med funktionsnedsættelse.  

Ved ceremonien modtog begge optagne et portræt taget af Politikens fotograf Thomas Borberg, som i fremtiden vil pryde Parasportens Hall of Fame, der etableres i Parasport Danmarks lokaler i Idrættens Hus. Med udnævnelsen fulgte også en præmie på 10.000 kr.

En ny tradition  
Parasportens Hall of Fame vil årligt optage nye medlemmer, som udpeges af en jury med repræsentanter fra Politiken, Parasport Danmark og Bevica Fonden. De kommende år forventes det, at to personer bliver optaget årligt. 

Med dette initiativ bliver der sat fokus på de personer, der har formet parasportens historie, og deres indsats bliver bevaret for eftertiden som inspiration for nye generationer. Det understregede Karl Vilhelm Nielsen også, da Parasport talte med ham kort efter ceremonien.  

- Nu er der to optagne, og det fylder jo ikke meget. Men om fem eller 10 år, så er der en stribe af gode folk, der hænger på væggen, og så er der en større historie, et billede, man kan danne sig. Det synes jeg er spænende, sagde Karl Vilhelm Nielsen.