Parasport Danmark logo hvid.png

Vilde Wagner

Daniel Wagner viste ved de Paralympiske Lege, at han er bedre end nogensinde. Et stærkt samarbejde med hans team, og en enorm mental styrke, er en stor del af forklaringen.

Vilde Wagner
Foto: Lars Møller

Den 2. september krydsede Daniel Wagner målstregen efter 100 intense og tætte meter. Stadig uvidende om sit resultat, og med en følelse af at være kommet på fjerdepladsen, løftede han blikket og så sig selv Stade de Frances storskærm. Oftest et godt tegn efter et løb på den største scene af dem alle. Med en tid på 12,08 sekunder, to hundrededele af et sekund efter førstepladsen, havde han slået sin personlige rekord og sikret sig selv årets anden PL-sølvmedalje.  

”Ja!” lød det, som han løftede armene og knyttede nævnerne.    

- Det føles helt fantastisk! Da jeg vandt min bronzemedalje i længdespring ved PL i London (i 2012, red.), føltes den som guld. Det gjorde sølvmedaljen her på 100m i Paris godt nok også. Jeg vidste at det ville blive et tæt løb, men at det blev så tæt var en overraskelse for mange, siger Daniel Wagner.  

Det var hans anden medalje ved årets PL. Også i længdespring blev det til sølv og en personlig rekord på 7,39 meter. Det var en meter og 28 cm længerede end det spring der gav ham sin første paralympiske medalje 12 år tidligere i London. Og med to sølvmedaljer om halsen, og to personlige rekorder, understreger Daniel Wagner, at han i en alder af 31 år, og ved sit fjerde PL, er bedre end nogensinde.  

Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller

Mental og fysisk styrke 
De fysiske præstationer taler for sig selv, men spørger man Daniel selv, er det især hans mentale styrke, der har gjort en forskel. Han har lært at håndtere presset og bruge det til sin fordel – en udvikling, der har været afgørende for hans mangeårige succes. 

- Jeg tænkte, springer jeg det længste jeg kan og løber det hurtigste jeg kan, og det er nok, så er det som det skal være. Så jeg gav den bare fuld hammer, og gjorde hvad jeg kunne, siger Daniel.  

Gennem mange års mental træning har han erfaret, hvad der hjælper og ikke hjælper i pressede konkurrencesituationer. 

- Du skal ikke tænke for meget på medaljer. Det er så umenneskeligt svært ikke at gøre, men det hjælper dig ikke i din præstation, forklarer han. 

Fot: Lars Møller
Fot: Lars Møller

Krop, protese og team  
Over årene er det blevet tydeligt for Daniel, hvor afgørende det er for ham, at have et stærkt trænerteam omkring sig, og et tæt samarbejde protesevirksomheden Sahva, der har udviklet skræddersyede proteseløsninger for Daniel, der har gjort det muligt for ham at præstere på højt niveau. Men for Daniel er det også vigtigt at pointere, at protesen kun er en del af vejen til succes. 

- Det er afgørende at man har kroppen med. Der er mange der tror, at hvis du bare har den bedste protese i verden, ligesom formel 1, så kan du vinde det hele. Sådan er det ikke. Det er et sammenspil mellem krop, protese og dit team, siger Daniel, og fortsætter: 

-
Det er naturligt for folk at tænke, at man primært skal sætte af fra det gode ben i fx længdespring. I stedet handler det om ikke at nedprioritere sit handicap, men at træne det, fordi det er det der skal til for at kunne følge med de bedste. På den måde får jeg implementeret mit handicap i det jeg laver, og det gør mig bedre, siger vejlenseren, der som sine konkurrenter sætter af på sin protese, når han springer.  

Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller

Fokus på fremtiden 
Hverdagens træning var nøje planlagt frem til de to konkurrencedage ved PL. Nu, hvor det mål er nået, ville det for mange betyde ferie – men ikke for atletikstjernen Daniel Wagner. 

- Min træner har besluttet at vi skal lave en masse tests nu, netop fordi jeg er i mit livs bedste form. Holder jeg fri nu, så er jeg ikke i mit livs bedste form om et par uger, forklarer han.  

Med sit trænerteam i ryggen og samarbejdet med Sahva som fundament, har Daniel allerede blikket rettet mod fremtiden – der skal trænes til de næste Paralympiske Lege. 

- Der er allerede en retning for, hvad vi skal træne på frem mod LA i 2028. Det kommer der hurtigt, for du ved lige præcis hvad du skal arbejde på, når du har været i så stort et stævne som PL, siger Daniel. 

Selvom der er længe til næste PL, er der ingen tvivl om, at Daniel vil blive ved med at udfordre sig selv og sætte nye standarter. 

Daniel Wagner 
Alder: 31 år 
Bopæl: Aarhus 
Disciplin: Atletik - 100m og længdespring 
Klub: Vejle IF 
Klasse: T63 
Handicap: Benamputeret over knæet (højre ben) 
Udvalgte resultater: Bronze i længdespring ved PL 2012, 2016 og 2021. Sølv i længdespring ved PL 2024. Sølv i 100m ved PL 2016 og 2024.