PARALYMPISKE SPORTSNYHEDER
Sådan gik det danskerne ved de Paralympiske Lege i Paris
Svømning: Gylden debut
20-årige svømmer Alexander Hillhouse sikrede Danmark en fantastisk start på de Paralympiske Lege. På legenes første dag torpederede han gennem bassinet i La Defense Arena og vandt guld i 100 meter butterfly. Tiden 54,61 sek var ny paralympisk rekord.
- Det er helt utroligt. Jeg drømmer, tror jeg nok. Men jeg skal nok slå mig selv i hovedet, så jeg kan se, at det er virkelighed.
Jeg er virkelig stolt, lød det fra debutanten, der vendte som nummer fire i finalen, men satte alle til vægs med en forrygende slutspurt, og dermed leverede den størst mulige præstation i sin første paralympiske konkurrence.
- Det er sådan, mine trænere har sagt, jeg skal gøre. Jeg har arbejdet meget med min speed på de sidste meter, lød det fra Kastrup-svømmeren, der er den første danske atlet med et udviklingshandicap, der vinder en medalje ved de paralympiske lege.
Det fik Parasport Danmarks sportschef Michael Møllgaard Nielsen til at juble:
- Det er verdensklasse. Det er et helt fantastisk resultat til en utrolig atlet, og jeg håber virkelig, det kommer til at give genlyd i Danmark. Vi håber, at mange flere unge atleter som Alexander Hillhouse får mulighed for at udvikle sig sportsligt og drømme om paralympiske medaljer.
Hillhouse leverede også en flot præstation i 100 m ryg, hvor han satte ny personlig rekord med tiden 59,38. Det rakte til en femteplads i et tæt løb, hvor han var bare 17 hundrededele af et sekund fra en plads på podiet. I 200 m fri, blev det til en sjetteplads i tiden 1.57.96.
15-årige Johanne Øland Frøkjær sluttede sit heat i 100 m ryg som nr. 6. Det var ikke nok til en plads i finalen for den danske PL-trups yngste deltager.
Taekwondo: Bronze i karrierens sidste kamp
Med sejr i karrierens sidste kamp vandt taekwondo-kæmper Lisa Kjær bronze i majestætiske Grand Palais. Bronzekampen blev vundet med 6-2 over camerounske Marie Antoinette Dassi, og så fik følelserne frit løb.
- Det kan ikke blive vildere. Det er en stor drøm. Jeg er simpelthen så taknemmelig, lød det fra den 46-årige vestjyde, der på forhånd havde annonceret, at hun ville hænge dobok-dragten i skabet efter PL.
Bronzen blev vundet imod alle odds, da PL-guldvinderen fra Tokyo i 2021 stadig døjede med en korsbåndsskade, som hun måtte holde hemmelig for modstanderne, så de ikke kunne udnytte hendes begrænsede bevægelsesmuligheder.
- Jeg har været helt nede og har ikke kunnet lave sparringstræning før min første kamp i dag. Det er imod alle odds, at jeg står her. Også på grund af min alder. Men at stå her med et overrevet korsbånd og nappe bronzen… jeg er meget, meget glad, lød det fra Lisa Kjær til DR Sporten.
Kørestolsrugby: Danmark blev nummer 7
Det var ikke den placeringskamp, de danske spillere på forhånd havde drømt om at ende i. Men et motiveret landshold besejrede sikkert Tyskland med 56-49 i kampen om 7. pladsen.
Det var den eneste danske sejr i Paris. Inden da var det blevet til tætte nederlag i gruppespillet mod værtsnationen Frankrig (53-51), verdensmestrene fra Storbritannien (55-53) og Australien (53-49), samt i den første placeringskamp mod Canada.
Danmark endte således på syvendepladsen – samme resultat som ved PL i Tokyo for tre år siden.
Turneringen blev vundet af Japan, foran USA og Australien.
Badminton: Rosengren rejste sig
Badmintonspilleren Cathrine Rosengren spillede en flot paralympisk turnering, hvor hun vandt begge sine gruppekampe samt kvartfinalen, uden at afgive et eneste set. Semifinalen blev dog tabt til den senere paralympiske mester Qui Yang Xia (Kina), og i bronzekampen var indiske Manisha Ramadass for stærk en modstander i en kamp, hvor Rosengren aldrig fandt sit spil.
Med den flot spillede turnering revancherede den 25-årige dansker sig fra sin skuffende debut i Tokyo, hvor hun måtte forlade turneringen efter to nederlag i gruppespillet. Umiddelbart efter bronzekampen var det dog det skuffende nederlag, der fyldte mest.
- Jeg ved jo også godt nu, at det bare er op på hesten og kæmpe videre, for jeg skal nok komme til at stå på podiet til et PL, det er jeg sikker på. Det handler bare om at blive ved med at tro på det, lød det fra badmintonspilleren.
Cykling: Emma Lund satte et gyldent punktum
27-årige Emma Lund satte et perfekt dansk punktum for de Paralympiske Lege, da hun på legenes næstsidste dag vandt enkeltstarten i kvindernes linjeløb, og dermed sikrede den 10 danske PL-medalje i Paris.
Dermed kunne den nordsjællandske paracykelrytter nu kalde sig dobbelt dansk PL-medaljevinder, efter hun tidligere på ugen kørte sig til bronze i enkeltstart.
Den 27-årige forsvarende verdensmester i linjeløb kørte et flot ræs på den 28,4 kilometer lange rute med start og mål i Clichy-sous-bois i udkanten af Paris. Hun var hårdt presset af konkurrenterne, men i slutfasen var danskeren stærkest, og så måtte schweiziske Celine van Till og hollandske Marieke van Soest tage til takke med henholdsvis sølv og bronze.
- Jeg er helt overvældet. Det er så vildt! Taktikken lykkedes. Jeg er så glad, lød det fra Emma Lund.
Landstræner Amalie Winther var forståelig stolt over den dobbelte danske PL-medaljevinder.
- Emma udførte taktikken til perfektion. Hun var så nervøs, men viser det modsatte på cyklen. Det er simpelthen så flot. Emma har kæmpet som en sindssyg for det her, og nu kommer hun hjem med en guldmedalje og en bronzemedalje. På en skala fra 1-10 i forhold til stolthed, så ligger jeg nok på 15! lød det fra landstræneren.
Også Martin Heggelund deltog ved PL i cykling. Her blev det til en12. plads i både enkeltstarten og linjeløbet.
Skydning: Fem finaler og én medalje
Fra nul danske skytter ved PL i Tokyo, til fem tre år senere i Paris. Dansk paraskydning udvikler sig eksplosivt i disse år, og det blev understreget ved PL, hvor alle fem danske debutanter - Martin Black Jørgensen, Jan Frimann, Buster Antonsen, Jan Winther og Kasper Lousdal - skød sig i en finale.
Her blev det til en enkelt medalje, da 32-årige Martin Black Jørgensen, der med 226,5 point var tredje skarpest på 10 m luftriffel i stående position.
- Jeg har det godt, men det kører stadig rundt i hele kroppen. Det er som om, jeg lige skal fatte, hvad der er sket, lød det fra den glade bronzevinder, der lå længe i front, men til sidst blev ramt af nerver.
- I finalen gik det rigtig godt, indtil jeg pludselig kunne se på min skærm, at vi kun var tre tilbage. Så begyndte mit hjerte at hamre, og pulsen begyndte bare at køre helt vildt, fortæller den danske bronzevinder.
Flere af de andre danske skytter nærmede sig også podieplaceringerne – tættest på var Jens Frimann, der skød sig på fjerdepladsen i 50 m riffel, samt Buster Antonsen, der blev nummer fem i 10 m luftriffel.
Ridning: Fra mor på barsel til PL-sølvvinder
Med Versailles-slottet som underskøn baggrund, leverede dressurrytteren Katrine Kristensen en fantastisk præstation på hesten Goerklintgaards Quater, hvilket rakte til sølv i den individuelle dressurdisciplin.
Alle øjne var rettet mod den dobbelte verdensmester fra 2022, da hun red ind som sidste deltager. Men trods et tonstungt pres leverede hun og sikrede dansk sølv med karakteren 73,966.
Efterfølgende fik følelserne frit løb hos den smilende sjællænder, der så sent som i februar 2023 blev mor til Agnes, og først i vinters vendte tilbage fra barsel.
- Det er SÅ vildt. Jeg er så rørt og jeg er så glad og overvældet. Og det er det hele på samme tid. Det er kæmpestort. Jeg havde en stor respekt for opgaven, der skulle løses i dag, men jeg synes, vi har haft nogle fede træningsdage, så et eller andet sted brændte det inden i mig, fortalte en berørt og lykkelig Katrine Kristensen, der var tæt på endnu en medalje, da hun blev nummer fire i freestyle.
Sølvet kom få dage efter at guldhåbet Tobias Thorning Jørgensen havde måttet trække sig fra PL, da hans hest Jolene blev transportsyg. Et stort slag for landsholdet, og især den forsvarende dobbelte PL-guldvinder fra Tokyo.
- Jeg har grædt så meget de seneste tre dage, at det er helt utroligt. Det er sindssygt hårdt, sagde en ulykkelig Tobias Thorning Jørgensen til DR Sporten.
Da Katrine Kristensen red sølvet hjem, var smilet dog for en stund tilbage på den danske dressurstjernes læber, da han jublede på sidelinjen.
Foruden de to danske verdensmestre deltog også debutanterne Karla Dyhm-Junge, der blev en flot nummer seks i både den individuelle disciplin og freestyle, samt Pia Wulff Jelstrup, der blev nummer ni individuelt.
Bordtennis: Sjette PL-medalje i streg
40-årige Peter Rosenmeier sikrede sig i Paris karrierens single-sjette medalje ved de Paralympiske Lege – i lige så mange forsøg.
Selvom den rutinerede parabordtennisspiller tabte en uhyre tæt spillet semifinale i fem sæt til thailandske Rungroj Thainiyom, kunne han glæde sig over endnu en PL-medalje til samlingen.
I bordtennis hædres begge tabende semifinalister i bordtennisturneringen med en bronzemedalje, og dermed har nordjyden nu vundet metal ved de PL hver eneste gang siden PL-debuten i Athen i 2004.
- Det er lidt af det hele, jeg står tilbage med. Skuffet, stolt, glad og ked af det. Det var enormt vigtigt for mig at nå semifinalen og sikre mig en medalje. Der er ikke mange, der kan sige, at de har været til PL seks gange og vundet medalje hver eneste gang. Alt i alt er jeg glad for, at jeg nåede semifinalen og ked af ikke at nå finalen, lød det fra Peter Rosenmeier.
Atletik: Veteranen og stjerneskuddet leverede
To konkurrencer, to sølvmedaljer. Atletikstjernen Daniel Wagner viste ved PL i Paris verden, at han stadig hører til i para-atletikkens absolutte verdenselite.
I favoritdisciplinen længdespring svævede den 31-årige veteran sig til sølvet på Stade de France med et spring på hele 7,39 meter. En forbedring af hans personlige rekord på 20 cm.
Det skete i Wagners første spring, hvor det sågar stod som ny paralympisk rekord, siden blev danskeren overgået af den hollandske favorit Joel de Jong, der både satte sig på guldet og verdensrekorden med et spring på 7,68 meter.
Få dage senere gentog vejlenseren bedriften i kongedisciplinen 100 meter.
Inden startskuddet lød, var han på papiret femte hurtigste løber. Men danskeren fløj ud af startblokken og lå længe forrest, inden han på de allersidste centimeter akkurat måtte se sig slået af amerikanske Ezra Frech. Fantomtiden 12.08 var kun to hundrededele af et sekund fra guldet.
- Det er mega glæde, der fylder mig nu. Det er så vildt, hvad en tusindedel af et sekund kan betyde. Den her sølvmedalje føles som en guldmedalje. Det er bare den fedeste følelse, lød det fra Daniel Wagner, der nu har vundet seks paralympiske medaljer.
”Det er for sindssygt”
Daniel var ikke den eneste dansker, der imponerede på Stade de France.
Det 21-årige stjerneskud Bjørk Nørremark sikrede sig sin første internationale medalje, da hun vandt bronze efter en forrygende præstation i sin længdespringsfinale.
Inden københavnerens sidste forsøg stod det klart, at der skulle noget helt særligt til for at sende hende på podiet. Det leverede hun med en klar personlig rekord på 5,76 m, der sendte samtlige danskere på Stade de France i ekstase og medaljefavoritten Anna Grimaldi ud af top tre. Bjørk Nørremark selv havde svært ved at tro det.
- Det her er for sindssygt. Jeg forstår det ikke. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg står her og har vundet en PL-medalje. Inden sidste spring, tænkte jeg bare ”Fuck det hele. Nu tager jeg bare en chance!” Og så virkede det! fortalte en ekstatisk Bjørk Nørremark.
Kiara Rodriguez fra Ecuador vandt guld med 6,05 m, der samtidig er ny paralympisk rekord.
Danmarks tredje længdespringer, 22-årige Emilie Aaen, fik en flot paralympisk debut. Hendes bedste spring på 4.48 m rakte til en syvendeplads. Mellemdistanceløberen Christian Lykkeby Olsen kom i 1500 m ind på en 10.plads i tiden 4:02.76. Det var hans næstbedste tid for sæsonen.