Parasport Danmark logo hvid.png

End of mission

Han sad med ved bordet, da Lars Larsen tegnede kontrakt med parasporten, var en stor drivkraft bag det paralympiske samarbejde med DIF og Team Danmark og har som mangeårig chef de mission en stor andel i over 130 danske PL-medaljer. Efter 36 års ansættelse træder Michael Møllgaard Nielsen tilbage som sportschef den 30. november.

End of mission
18 gange har Michael Møllgaard Nielsen flankeret de danske atleter ved de Paralympiske Lege. Foto: Jannik Lund Andersen

- Jeg synes, vi står et virkelig fedt sted. 

Michael Møllgaard Nielsens 18. PL blev et af de bedste. Sportsligt var de 10 danske medaljer i Paris den største høst i 20 år og det klareste bevis på, at de senere års arbejde og prioriteringer i de paralympiske idrætter giver resultater. 

Medaljetotalen, der er en fordobling sammenlignet med PL i Tokyo i 2021, udgør i sig selv en flot afskedssalut for Parasport Danmarks afgående sportschef. Selv vil han dog hellere betragte resultatet som et godt afsæt for parasportens fremtid. 

- Altså, det gik jo fuldstændig forrygende, men vi er rigtig mange, der har en aktie i det. Og nu er vi et sted, hvor der er rigtig mange, der er interesserede i os. Legene i Paris viser, at vi er kommet rigtig langt, når vi taler om inklusion og sidestilling mellem OL og PL, og vi har alle muligheder for at tage de næste store skridt over de kommende år, siger Michael Møllgaard Nielsen, der pr. 1. december efter 36 års tjeneste ikke længere er sportslig styrmand i parasporten. 

Michael Møllgaard Nielsen har også spillet en nøglerolle i at tage hånd om de danske gæster. Her er han med Lars Larsen fra JYSK, daværende næstformand Steffen Andersen og Parasport Danmarks pressemedarbejder Kristian Bang Larsen i Athen 2004. Foto: Sportsfoto
Michael Møllgaard Nielsen har også spillet en nøglerolle i at tage hånd om de danske gæster. Her er han med Lars Larsen fra JYSK, daværende næstformand Steffen Andersen og Parasport Danmarks pressemedarbejder Kristian Bang Larsen i Athen 2004. Foto: Sportsfoto

Fra “ugens glade krøbling”… 
Michael Møllgaard Nielsen ved bedre end de fleste, hvor langt parasporten er kommet, siden han trådte ind ad døren i det daværende Dansk Handicap Idræts-Forbund en septemberdag i 1988. 

- Jeg blev ansat lige efter PL i Seoul, og min første opgave var, at jeg skulle skrive en pressemeddelelse, der samlede op på de danske resultater. Vi havde vundet 64 medaljer, så det var noget af en opgave at finde hoved og hale i det hele, men så var jeg ligesom i gang, siger Michael Møllgaard Nielsen, der blev ansat i en stilling som stævne- og sponsorkonsulent. 

Han fik hurtigt et billede af, at der i parasporten og blandt de paralympiske atleter i særdeleshed var en opfattelse af, og frustration over, at blive undervurderet. 

- Sat på spidsen var der lidt ”ugens glade krøbling” over meget af medieomtalen. Det var ugebladene, der fyldte meget til PL, og især svømmerne havde rigtig svært ved at være i det, fordi de var super seriøse sportsudøvere, siger han.  

Som sponsorkonsulent fik han til opgave at sondere terrænet efter nye, stærke partnere, der kunne løfte både den paralympiske satsning og parasporten som helhed.  

- Vi syntes, vi måtte kunne noget mere kommercielt, når vi kom hjem fra et PL med 64 medaljer. Så jeg gik i gang med at undersøge mulighederne for et sponsorat på en million kroner, der skulle deles af flere, og jeg kan huske, jeg var i dialog med både SuperBrugsen og Coloplast, siger han.  

Et telefonopkald ændrede alt.  

- Det var Carl Erik Stubkier fra JYSK, der ville høre, om det her var noget, man kunne blive en del af, siger han.  

 

Kulturminister Carina Christensen besøger det danske hold under PL i Beijing 2008
Kulturminister Carina Christensen besøger det danske hold under PL i Beijing 2008
Michael Møllgaard Nielsen med holdet til vinter-PL i Sotji i 2014.
Michael Møllgaard Nielsen med holdet til vinter-PL i Sotji i 2014.

Der blev aftalt et møde på Lars Larsens kontor i Silkeborg, hvor også Carl Erik Stubkier og vores næstformand Steffen Andersen deltog. 

- Det foregik i sådan et tilrøget kælderlokale. Alle tre storryger, mens vi sidder og fortæller om de mange kvaliteter, der er er ved parasporten. Larsen siger ikke rigtig noget, før vi er færdige. Så spørger han, om det er sådan, at man kan blive sponsor for ”det hele”. Så står luften ligesom lidt stille derinde, inden Steffen får sagt noget i retning af, at det nok er en mulighed, vi gerne vil kigge ind i, husker Michael Møllgaard Nielsen, der måtte anstrenge sig for ikke at bryde ud i jubel. 

- Det er et kommercielt gennembrud. Steffen og jeg har armene i vejret på hele turen hjem. 

…til atleter med et handicap 
36 år senere er JYSK fortsat hovedsponsor i Parasport Danmark, men derudover har meget ændret sig. Primært til det bedre, mener Michael Møllgaard Nielsen.  

- Det, jeg er allermest stolt af er, at vi ikke længere taler om handicappede idrætsudøvere. Vi taler om idrætsudøvere og atleter, der har et handicap. Og vores PL-deltagere er atleter, der opnår stor anerkendelse for deres sportslige evner og præstationer, siger han.  

Udviklingen er sket gradvist, men to væsentlige milepæle har været de Paralympiske Lege i London i 2012 og det efterfølgende samarbejde med DIF og Team Danmark om at optimere rammerne om de danske para-atleter. 

- I det store perspektiv var PL i London første gang, vi for alvor fik en plads i rampelyset. Tilskuerinteressen var enorm, og mediedækningen eksploderede. Der var mange, der fik sig en aha-oplevelse, siger han. 

Det gælder også blandt de nærmeste samarbejdspartnere i idrætten, hvor DIF’s tidligere formand Kai Holm i 2004 havde gjort sig særdeles upopulær ved at sidestille PL med DGI’s landsstævne. Nu var tiden moden til at søge tættere samarbejde.  

- Det var umiddelbart efter PL i Rio i 2016, at jeg gik ind og bankede på døren hos Niels (Christiansen, daværende direktør, red.) og sagde, at vi blev nødt til at gøre noget, hvis vores atleter fortsat skulle kunne være med blandt de bedste. Det gav ikke mening, at der skulle være så stor forskel på, hvordan OL- og PL-atleterne oplevede vilkårene omkring deres forberedelser og deltagelse i legene, siger han. 

Både i Parasport Danmarks bestyrelse og i DIF’s bestyrelse var der opbakning til ideen, der blev formaliseret i en samarbejdsaftale op til PL i Tokyo 2020, hvor DIF påtog sig operatørrollen. Selvom samarbejdet ikke har været uden udfordringer, er Michael Møllgaard Nielsen ikke i tvivl om, at det har været godt for atleterne. 

- Jeg synes, tiden og ikke mindst resultaterne har vist, at det var det rigtige at gøre. Selvfølgelig har vi også mistet noget, og personligt har det jo betydet, at jeg måtte sige farvel til chef de mission-posten, da DIF ønskede at sætte sig på den. Men til gengæld er der bare nogle helt andre økonomiske rammer om PL-deltagelsen. Det er trods alt det vigtigste, siger han.  

At det har haft en positiv betydning for den generelle opfattelse af PL, er han ikke i tvivl om. 

- Der er mange, der har fået øjnene op for PL. Der er jo så mange ligheder med OL nu, at det også rammer rigtig mange af dem, der bare er alment interesserede i idræt. Og de ser sgu atleterne, før de ser handicappet. Det er helt klart min opfattelse. Og så kan det godt være, de samtidig bliver vildt fascinerede af, hvad det egentlig er, atleter som Daniel Wagner, Peter Rosenmeier og Emma Lund kan præstere med de forudsætninger, de har, siger han.  

En god chef (de mission) 
At give afkald på posten som chef de mission har ikke ændret på, at Michael Møllgaard Nielsen ser det som sin fornemste opgave omkring PL at sikre gode rammer om de atleter og trænere, der skal repræsentere Danmark.  

- Jeg har altid sat en ære i at gå atleternes vej, og det er blevet til mange meter. Senest havde vi denne her sag med Buster Antonsens udtagelse, hvor vi mere eller mindre havde udtaget ham, da vi fik besked fra det internationale forbund om, at der var sket en misforståelse, og han alligevel ikke var kvalificeret, fortæller han.  

At skuffe den 24-årige skytte, der stod foran sin PL-debut, var sportschefen dog ikke klar til.  

- Jeg skrev til dem hver anden dag og forsøgte at ringe til dem uden at få svar. Da det ikke lykkedes, ringede jeg rundt om systemet til kolleger, og da det heller ikke gav pote, ringede jeg til chefen. Og så kom der hul igennem, vi fik talt vores sag, og tre uger senere fik Buster sin plads på PL-holdet. Nu ændrer forbundet deres kvalifikationskrav for at undgå, at andre kommer i klemme. Det er jeg virkelig stolt af, siger han.  

Både som sportschef og chef de mission har han haft et ønske om at frisætte de ressourcer, han har haft til rådighed. 

- For mig har det handlet om at skabe nogle gode rammer, sikre at vi har de rigtige kompetencer, ressourcer og noget økonomi. Og så skal folk bare have lov til at komme ud over stepperne. Jeg er ikke sportschef med stort S. Jeg kan gode lidt den flade struktur, og jeg vælger at have stor tillid til folk, siger han. 

Michael Møllgaard Nielsen med daværende PL-chef de mission Steffen Andersen, formand Karl Vilhelm Nielsen og bestyrelsesmedlem John Petersson i Athen 2004.
Michael Møllgaard Nielsen med daværende PL-chef de mission Steffen Andersen, formand Karl Vilhelm Nielsen og bestyrelsesmedlem John Petersson i Athen 2004.

Færdig, men ikke færdig
Nu
 er det Michael Møllgaard Nielsen selv, der står foran en frisættelse. Det er vemodigt, men også spændende. 

- Jeg har grundlæggende været glad for at gå på arbejde hver eneste dag igennem 36 år. Men det er også enormt intenst. Parasporten er ofte det første, jeg tænker på, når jeg vågner om morgenen, og det sidste jeg tænker på, inden jeg falder i søvn. Det er da lidt fascinerende af at blive sat fri, og jeg er også klar på nogle nye eventyr, siger han.  

Tanken om, at han stod midt i sit sidste PL, strejfede ham enkelte gange i Paris.  

- Da vi gik der på Champs-Elysées til åbningsceremonien med alle de mennesker, der stod og klappede, og også store grupper af danskere, der blev jeg da lidt ramt. Men ellers har jeg ikke haft tid til at tænke på det før til allersidst, hvor både atleter, trænere og kolleger har været flinke til at give mig et ekstra klap på skulderen, siger Michael Møllgaard Nielsen, der har haft et halvt år til at forberede sig på sin kommende hverdag, mens han har hjulpet Parasport Danmarks nye sportschef, Teis Bro, godt i gang. 

- Altså, det forskrækker mig overhovedet ikke. Det, jeg gruer for, er, når vi står der til min afskedsreception. Om jeg så kan være i det. Det er jeg ikke helt sikker på, konstaterer han.  

Michael Møllgaard Nielsen 

  • 70 år 
  • Bor i Helsingør 
  • Ansat i Parasport Danmark (tidl. DHIF) i september 1988 
  • Sportschef, tidligere elitechef og sponsorkonsulent 
  • Master i Historie og Bachelor i Italiensk 
  • Formand for Snekkersten IF  

Afskedsreception 

Michael Møllgaard Nielsens afskedsreception i Parasport Danmark finder sted fredag den 22. november fra kl. 14-17 i Idrættens Hus, Brøndby. 

”Har haft enorm betydning” 

Parasport Danmarks historie spænder 53 år, og Michael Møllgaard Nielsen har været med til at sætte retningen igennem de 36. Han efterlader et markant og varigt aftryk på parasporten i Danmark, mener forbundets direktør Ivan Løvstrup, der sender en stor tak til den afgående sportschef. 

- Michael har betydet rigtig meget for parasporten som helhed og er en central del af den danske paralympiske historie. Jeg er glad for, at PL i Paris blev så flot afsluttende kapitel for Michael, der har en meget stor andel i de danske resultater, lyder det .