Stolte grønlandske atleter
Blandt de 1200 deltagere ved Special Olympics Idrætsfestival var for første gang en delegation fra Grønland. Deres deltagelse skal inspirere til mere parasport på Grønland.
På brystet af atleternes mørkeblå tøj sidder det røde og hvide grønlandske flag placeret lige over hjertet. På atletikstadion lidt uden for Frederikshavn er det tydeligt, at det betyder meget for de grønlandske deltagere at være med ved Special Olympics Idrætsfestival for første gang.
– Vi er stolte af, at vi har en gruppe med handicap, som har stillet op for deres eget land og repræsenterer vores flag. Delegationen har været en del af et fællesskab med leg, bevægelse, glæde, hygge og masser af grin, og atleterne er blevet inspireret, og har været sammen med ligesindede, som de kan spejle sig i, fortæller Aviaaja Geisler fra Grønlands Idrætsforbund, der er ansvarlig for parasport i Grønland.
Deltagelsen skal inspirere
Det grønlandske hold bestod af ni atleter, der dystede i atletik og badminton. Og Aviaaja Geisler håber, at det bliver muligt, at endnu flere grønlandske atleter kan få mulighed for at være med, når festivalen skal afholdes igen om to år - denne gang i Roskilde.
– Vi håber, at vores deltagelse kan skabe så meget fokus på fysisk aktivitet og bevægelse, at flere fra målgruppen vil blive motiveret til at være mere fysisk aktive. Vi vil forsøge at vise, hvor stor en oplevelse det har været for hele delegationen og på den måde satser vi på, at flere kunne tænke sig at komme med i Roskilde i 2026, siger Aviaaja Geisler.
En af de atleter, der var med i Danmark i denne omgang er Masauna fra Ilulissat, der var begejstret for at være med.
– Det har været rigtig sjovt, også selvom jeg ikke har været så god til at træne op til det, fortæller Masauna Suersaq, der dystede i atletik.
Mere fokus på parasport
Det grønlandske idrætsforbund sætter i de kommende år mere fokus på parasport, og her er det blandt andet vigtigt, at atleterne får mulighed for at rejse ud og deltage i store stævner.
– Grønlands Idrætsforbund har en vision om, at Grønland skal være verdens mest fysisk aktive land i 2030. Denne vision inkluderer alle i den grønlandske befolkning, også personer med udviklingshandicap. Vi har udarbejdet en handlingsplan, hvor deltagelse i SOIF 2024 var et af målene. Årets deltagere ved Special Olympics Idrætsfestival skal ses som grønlandske forgangsbilleder. Vi håber gruppen af deltagere vokser i fremtiden, slutter Aviaaja Geisler.