Parasport Danmark logo hvid.png

Klar, parat, kør

Ris med honning, taktiske tricks og en helt ny cykel. Sådan forbereder verdensmesteren Emma Lund sig til de to største løb i sin karriere.

Klar, parat, kør
Foto: Kristian Bang Larsen

Emma Lund arbejder på at blive mindre sød. Særligt når hun kører landevejsløb, hvor den forsvarende verdensmester skal blive bedre til at udnytte sine konkurrenters svagheder. Deres handicap.

Hendes største konkurrent, schweizeren Celine van Till, har f.eks. et dårligt venstre øje.

- Så på venstre side har hun svært ved at se, hvor man kommer ind. Der kan man godt få nogle fordele, hvis man tænker rigtigt, fortæller Emma Lund. Van Till skal helst ikke opdage hende, før det er for sent.

- Heldigvis ved Emma hvad hun skal, og hun er begyndt at analysere meget på, hvordan hun kan ramme modstanderne bedst muligt, supplerer landstræner Amalie Winther Olsen.

- Og så har vi øvet på, at bare fordi man er verdensmester, behøver man ikke trække feltet fra start til mål, tilføjer hun.  

Emma Lund med sin blå linjeløbscykel og sin nye røde enkeltstartscykel, inden den blev ombygget til trike-cykel. Foto: Kristian Bang Larsen
Emma Lund med sin blå linjeløbscykel og sin nye røde enkeltstartscykel, inden den blev ombygget til trike-cykel. Foto: Kristian Bang Larsen

Den største scene
Mindre sød. Det er ellers svært, for der er en aura af hjælpsomhed og venlighed omkring Emma Lund. Vi sidder på terrassen ved Emmas forældres hus i Gentofte, hvor hendes cykler står (der er to, det kommer vi til), mens landstræneren er med fra Fyn på en videoforbindelse.

Vi skal tale om, hvordan Emma forbereder sig optimalt til de to vigtigste cykelløb i hendes liv. Enkeltstarten den 4. september og linjeløbet den 7. september ved de Paralympiske Lege i Paris. I almencyklingen er der mange store løb - forårsklassikerne, Tour de France og VM for bare at nævne nogle. Men for paracykelryttere er der ingenting som PL. Det er den allerstørste scene. Dér hvor parasportens stjerner for alvor stråler.

- Det er de største løb jeg kan komme til. Jeg glæder mig så meget. Så meget at jeg ikke tør drømme om det, siger Emma Lund, der med sit verdensmesterskab i 2023 har kørt sig op i gruppen af absolutte favoritter.

 

Ekstremt motiveret
Landstræneren og stjernerytteren har ikke kendt hinanden længe. Amalie Winther Olsen, der også er aktiv banerytter på det irske Torelli-mandskab og mangedobbelt dansk mester, blev først ansat som landstræner i marts. Men over forårets to World Cup løb i Belgien og Italien, har de to kvinder på kort tid opbygget en gensidig tillid og respekt.

Emma er ekstremt motiveret og klar til at gøre hvad der skal til, for at nå sit bedste.
- Landstræner Amalie Winther Olsen om Emma Lund

- Ud fra de to ture vi har været på, er det tydeligt, at Emma er ekstremt motiveret og klar til at gøre hvad der skal til, for at nå sit bedste. Det er utroligt inspirerende, for hun får simpelthen store ører, når man taler om forskellige ting vi kan gøre i et cykelløb. Som at køre venstre om i spurten mod Celine. Det er taktiske ting, som mange cykelryttere er år om at lære, fortæller Amalie Winther Olsen, mens Emma Lund med et stort begejstret smil tager rosen ind.  

- Det har været så opløftende at få Amalie som træner, fortæller hun.

- Det er fedt at få en cykelrytter ind som træner, som er i gamet selv, og som jeg har lyst til at lytte på og kan få kæmpe gavn af.

Emma Lund forårstræner med Amalie Winther Olsen. Foto: Parasport Danmark
Emma Lund forårstræner med Amalie Winther Olsen. Foto: Parasport Danmark
Det er fedt at få en cykelrytter ind som træner, som er i gamet selv
- Emma Lund om Amalie Winther Olsen

Med ny landstræner er der også kommet mange nye ideer til. Det handler som allerede nævnt om det taktiske, om hvordan Emma disponerer sine løb (”vi skal helst have Emma ind over målstregen så træt som muligt”), men også om detaljer som kost.

- Vi er begyndt på kun at spise ris 24 timer op til et løb. Hvide ris med ketchup på. Eller honning eller sirup hvis det er morgenmad. Det virker sindssygt godt, fortæller Emma Lund.

- Det er et trick jeg selv har brugt i min karriere, forklarer Amalie Winther Olsen. - Til et cykelløb skal du bruge energi, så alt det sunde med fibre og grøntsager, kan du ikke bruge til noget. Da jeg sagde det til landsholdsrytterne første gang, var der præcis nul ryttere der satte spørgsmålstegn ved det. De var bare: "Det må vi da prøve". Det er mega fedt, siger landstræneren.

Ny enkeltstartscykel
Men den nye ting Emma Lund glæder sig allermest til at prøve, er hendes nye enkeltstartscykel. Den står her på altanen: en lækker, aerodynamisk rød racer, med høj sadel og bøjler til armene. Lige nu er det en almindelig racercykel med to hjul, men om en uge skulle den gerne være ombygget til en trike-cykel med to baghjul.

- Jeg glæder mig. Det bliver mega fedt at køre på den, siger Emma Lund, der hidtil kun har haft én konkurrencecykel, som hun har brugt i både linjeløb og til enkeltstarter. Det har givet hende en ulempe i forhold til konkurrenterne.  

- Når man kører enkeltstart på en normal cykel, og konkurrenterne kommer på enkeltstartscykler, skal man være stærk oven i hovedet for ikke at se sig slået på forhånd. Nu ved hun, når hun er på startrampen, at det er den rigtige cykel, at hun ser hurtig ud, og at hun er hurtig. Der kommer ikke konkurrenter der har noget, hun ikke har, siger Amalie Winther Olsen.

Optimering
I starten af august tager Amalie, Emma og den anden PL-rytter Marin Heggelund til Paris for at se ruten an. Det er kun en måned inden Emmas løb, og det er bevidst, at de tager afsted så forholdsvis sent. Ruten og taktikken skal helst være frisk i hovedet, når Emma stiller til start i Paris.

- Vi skal køre ruten så mange gange at vi kan den udenad, kender alle små huller og ved hvor den ligger godt til Emma i forhold til hendes konkurrenter, forklarer Amalie.

Til PL har de danske cykelryttere et stærkt setup med en mekaniker, en fysioterapeut og en mentaltræner til rådighed. De ankommer tidligt, så Emma Lund og Martin Heggelund kan nå at vænne til livet i PL-byen, hvor Emma har fået et enkeltværelse for at kunne fokusere optimalt. Hendes CP gør, at hun let blive overstimuleret, så det er bedst at bo alene.

- Vi gør alt hvad vi kan, for at Emma og Martin står så klar som overhovedet muligt til deres løb, siger Amalie. 

På løbsdagen ved Emma Lund hvad hun skal. Hun har sine rutiner. Om morgen spiser hun en skål ris med honning, og som løbet nærmer sig, mærker hun kroppen spænde. Hun kan næsten ikke være i sig selv. Halvanden time før løbsstart laver hun åndedrætsøvelser og taler sig selv til ro. Det er måske det største løb i hendes karriere, men det er også bare et cykelløb. Hun kender konkurrenterne. Hun kender banen. Hun skal bare give den gas.  

Emma Lund krydser målstregen først og vinder VM-guldet i 2023. Foto: Ed Sykes
Emma Lund krydser målstregen først og vinder VM-guldet i 2023. Foto: Ed Sykes

Hun tager musik i ørene. Ukendt kunstner, Gilli, Tobias Rahim. Dansk hiphop, god energi. Hun bevæger sig ind i sin egen mentale zone. Ingen skal forstyrre hende nu. Hun ved præcis hvad hun skal og hvorfor og hvordan hun kommer i mål med det bedste resultat. Hun er fokuseret. Klar.

Så står hun på rampen til enkeltstarten den 4. september i Parisforstaden Clichy-sous-Bois. Der tælles ned.

Tre.

To.

En.