Store forventninger
Status. Parasport Danmarks sportschef har store forventninger til de danske præstationer ved de Paralympiske Lege i Paris om mindre end et halvt år.
Tekst: Kristian Bang Larsen
Parasport Danmarks sportschef, Michael Møllgaard Nielsen, er optimist af natur. Men han synes også, at han har grund til optimisme, når han ser frem mod de kommende Paralympiske Lege, der afvikles den 28. august til 8. september.
For et år siden drømte han højt i herværende blad om 10 danske medaljer i Paris, en fordobling af medaljehøsten i forhold til legene i Tokyo i 2021. Og selv om det endnu er for tidligt at lægge sig fast på et egentligt medaljemål, så har drømmen ikke ændret sig.
Den bygger særligt på de flotte danske sportslige resultater i både 2022 og 2023. Sidste år kunne danske para-atelter stille seks VM-medaljer og otte EM-medaljer i trofæskabene, og af de 14 medaljer var de 13 i PL-discipliner. Blandt andet blev Emma Lund verdensmester i cykling, Tobias Thorning Jørgensen dobbelt europamester i dressur, og Alexander Hillhouse tog både sølv og bronze ved VM i svømning.
– Resultaterne lover godt frem mod de Paralympiske Lege, siger sportschefen, der fremhæver de stærke elite- og talent-setups, der er blevet etableret i mange paralympiske idrætter, herunder talentprojekterne Rising Stars i bordtennis, svømning og skydning.
– Der laves et vanvittigt godt arbejde ude i de enkelte idrætter, hvor der arbejdes dygtigt, klogt og velorganiseret. I flere idrætter har vi nu et godt fundament i forhold til at rekruttere, scoute og talentudvikle, og vi har fået etableret fede udviklingsmiljøer med ildsjæle og dygtige trænere. Jeg synes, at vi er sindssygt gode til at få det bedste ud af ressourcerne, for det er langt hen ad vejen økonomi, det handler om, siger sportschefen og minder om de mange, der står bag de stærke præstationer i dansk parasport i disse år:
– Når de store sportspræstationer hyldes, så står der bag enhver dygtig atlet en træner, leder, ekspert, en klub og familie og rigtig meget hjerte og frivillighed, siger Michael Møllgaard Nielsen.
Et stærkt signal
For nærværende har Danmark optjent 23 kvotepladser til Paris i syv forskellige idrætter. Kørestolsrugbylandsholdet står for de 12, og de resterende fordeler sig på idrætterne atletik, cykling, ridning, skydning, svømning og taekwondo. I flere af idrætterne kan Danmark stadig nå at optjene flere kvotepladser ved internationale stævner over foråret og forsommeren, ligesom det forventes, at Danmark kvalificerer sig i bordtennis og badminton. Også i kørestolstennis og rosport er der mulighed for dansk deltagelse.
I alt er forventningen et dansk hold på ca. 30 atleter, fordelt på 10-11 idrætter. De fleste atleter vil have forskellige former for fysiske handicap, men meget skal gå galt, hvis ikke også årets para-atlet Alexander Hillhouse, der har et udviklingshandicap, er med i flyet til Paris. KVIK Kastrup-svømmeren kunne godt blive den første danske atlet med et udviklingshandicap, der tager en paralympisk medalje.
Det perspektiv gør Parasport Danmarks sportschef ekstra glad.
– Det er et godt signal i forhold denne rigtig store handicapgruppe, hvor vi med Anders Delholm som projektleder har en særlig satsning i gang om at skabe eliteidrætsmiljøer for atleter med udviklingshandicap, siger Michael Møllgaard Nielsen.
Sportschefen fremhæver de danske præstationer ved Virtus Global Summer Games i Frankrig sidste sommer. Ved legene, der er verdens største elitestævne for mennesker med udviklingshandicap, vandt de ni danske atleter imponerende 28 medaljer i atletik og svømning. At de resultater ikke veksles til flere paralympiske pladser, skyldes, at der kun er ganske få konkurrencer for gruppen af udviklingshæmmede ved PL.
Til gengæld er ingen danske atleter med synshandicap tæt på at kvalificere sig til Paris. Danmark har ellers stolte traditioner i særligt goalball, men ligesom ved legene i Tokyo i 2021 bliver den danske trup efter alt at dømme uden atleter med synhandicap.
– Derfor har vi også sat et tilsvarende projekt i gang for synshandicappede med Ricky Nielsen, der i 2004 og 2008 var med til at vinde guld i goalball ved PL, i spidsen. Vi skal have løftet eliteidrætten for mennesker med synshandicap, siger Michael Møllgaard Nielsen.
Den endelige danske trup forventes først at være udtaget sidst på sommeren, hvor DIF overtager det operationelle ansvar for den danske deltagelse – i tæt samarbejde med Parasport Danmark.
PL I PARIS
Parasport Danmark og DIF forventer at sende en trup på godt 30 danske atleter til de Paralympiske Lege i Paris. Danmark har i skrivende stund 23 kvotepladser, og taekwondokæmper Lisa Kjær blev i januar udtaget som den første atlet. Den danske delegation bliver først komplet hen over sommermånederne.
PL i Paris indledes den 28. august 2024 med åbningsceremonien på Plaza de concorde og afsluttes 12 dage senere den 8. september. Der forventes deltagelse af 4.400 para-atleter fra 184 paralympiske komitéer, der skal konkurrere om 549 medaljesæt i 23 sportsgrene.
DIF har det operationelle ansvar for de danske atleters deltagelse ved de Paralympiske Lege. Opgaven varetages i et tæt samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Parasport Danmark. Parasport Danmark er som national paralympisk komité ansvarlig for at kvalificere og udtage det danske PL-hold.
Følg med på paralympiskelege.dk og @danmarktilpl