I KAMP FOR KIFU
Sidste år var KIFU lukningstruet, og fremtiden for Danmarks største idrætsforening for mennesker med udviklingshandicap så dyster ud. Men klubben blev reddet, og nu ser man fremad – ikke mindst mod forårets højdepunkt, den kommende Special Olympics Idrætsfestival i Frederikshavn.
Tekst: Kristian Bang Larsen
Foto: Thomas Sjørup
I efteråret 2023 hang skyerne tungt og dystert over Danmarks største idrætsforening for mennesker med udviklingshandicap, KIFU. I Københavns Kommune ville man spare 85 millioner kroner på socialområdet, og KIFU stod i socialforvaltningens sparekatalog. Nu var det bare op til kommunens politikere at plukke.
Havde KIFU mistet sit kommunale tilskud, ville det have været svært at overleve. I værste fald havde de 270 medlemmer stået uden idrætstilbud. Det havde været en katastrofe, mener både medlemmer, pårørende, og ledere. Tanja Ritt Vestergaard og Hanna Kureer, der er idræts- og frivillig-koordinatorer i KIFU, husker den trykkede stemning, da lunkningstruslen hang over klubben.
– Vi havde rigtig mange der ringede og græd. De græd og græd og græd: ”Hvad nu hvis KIFU lukker, hvad skal jeg så?”, spurgte de. Mange var kede af det, frustrerede og sure. De skrev breve til Mette Frederiksen og kom med lange lister over, hvilke politikere vi skulle kontakte og sige, at de ikke skulle lukke KIFU, fortæller Hanna Kureer.
Kærlighed og kammeratskab
Vil man se, hvor vigtig KIFU er for medlemmerne, skal man bare tage til træning med en af klubbens 23 hold. Det kan f.eks. være en regnvåd februar-aften, hvor små tyve fodboldspillere mødes til træning i deres røde KIFU-trøjer i gymnastiksalen på Skolen på Strandboulevarden i København. Her er der kærlighed og kammeratskab i luften. Alle er rundhåndede med at dele ud af smil og knus, og spillerne diskuterer forventningsfuldt den kommende weekends tur til Malmø Open.
– Vi behøver ikke varme op, vi har løbet hele vejen fra Nordhavn Station, siger en af spillerne grinende til træneren, men bliver desuagtet sendt ud på halgulvet.
– Kom! Så løber vi! lyder det fra Tobias Madsen. Den 33-årige spiller har altid ansvaret for opvarmningen, og så snart han er sat i løb, følger de andre spillere efter, i hver deres tempo.
Tobias Madsen er en af de spillere på holdet, der tager ansvar, og han elsker at spille i KIFU:
– Jeg kan godt lide at støtte vores hold og hjælpe holdet og dem, der har svært ved at spille. Jeg er rigtig god til at lære fra mig, lytte og spille bolden rundt. Når man spiller en kamp, er det vigtigt, at man spiller bolden i stedet for at køre selv hele tiden, fortæller han.
Fælles front for KIFU
Da KIFU var truet af lukning var Tobias’ forældre blandt de mange pårørende, der gik i aktion. De skrev blandt andet et brev om, hvor meget deres søn fik ud af at gå til fodbold i KIFU, som klubben kunne bruge.
– Det var rørende at se, hvor mange der ville gå i kamp sammen med os. Der var forældre, man ellers ikke hørte noget til, der ringede og spurgte, hvad de kunne gøre. Mange kontaktede på eget initiativ politikere eller postede på sociale medier. Vi gjorde alle fælles front, fortæller Tanja Ritt Vestergaard.
Også Parasport Danmark engagerede sig, og skrev til både socialborgmesteren og de øvrige medlemmer af socialudvalget om vigtigheden af KIFU i København.
Kritikken kom ikke kun fra KIFU og klubbens støtter, men også fra de mange andre sociale tilbud, der var truet af nedskæringer. De samledes midt i november til en demonstration på Rådhuspladsen, og kort efter blev besparelserne taget af budgettet. En kæmpe sejr for klubben, der kom styrket gennem uvejret.
– Vi opdagede jo, hvor vigtig KIFU var for mange mennesker, og hvor heldige vi er, at vi har så mange skønne mennesker i foreningen. Vi fik vendt den tragedie til ren kærlighed, fortæller Hanna Kureer.
”Det var rørende at se, hvor mange der ville gå i kamp sammen med os.”
’Selvfølgelig glæder jeg mig’
Her nogle måneder senere synes de mørke skyer over KIFU-spillernes hoveder at være forduftet. Det er glæden ved at spille fodbold og samværet med de andre, der fylder til træningen. Nogle af spillerne, som 32-årige Kasper Nielsen, foretrækker slet ikke at tænke på det.
– Nu hvor klubben er reddet, har jeg lagt det bag mig. Jeg vil ikke tænke for meget over, at vi skulle lukke. Det kan man godt blive lidt trist af, jo. Man har jo været her et godt stykke tid og er jo glad for at være her. Så det havde jo været nedtur for mange, hvis vi havde lukket, siger han.
Så vil han hellere se frem mod årets store sportslige højdepunkt, Special Olympics Idrætsfestival i Frederikshavn den 24.-26. maj.
– Selvfølgelig glæder jeg mig. Ellers havde jeg jo nok ikke tilmeldt mig, kommer det tørt fra Kasper Nielsen.
– Du møder en masse mennesker, og så spiller du en masse fodbold. Det er jo en fed oplevelse, uanset hvordan det går. Vi står altid sammen. Du står ikke alene i KIFU, siger han.
Største klub
Idrætsfestivalen forventes af have ca. 1000 deltagere i år, og med 85 tilmeldte (63 atleter og 22 trænere) bliver KIFU den klub med flest deltagere. Klubben har da også lejet en dobbeltdækkerbus til den lange tur til toppen af kongeriget.
– Der plejer at være rigtig god stemning, og er vi heldige, er der en af medlemmerne, der igen i år har skrevet en sang, som vi synger i bussen, siger Tanja Ritt Vestergaard. Hanna Kureer griner og tilføjer:
– Det giver et ekstra sammenhold at tage af sted sammen en weekend. At sove og spise sammen, at heppe på hinanden og se hinanden glade og kede af det. Det er også bare en festlig weekend – der er god stemning med kæmpe åbningsceremoni og fest lørdag aften. Det er super hyggeligt, og vi glæder os vildt meget!
Også Tobias Madsen glæder sig til at komme i kamp for KIFU på festivalen:
– At være afsted med hele klubben synes jeg er fedt, og jeg glæder mig at møde nye venner og spille mod nye hold. Det er rigtig sjovt at spille mod nogen andre og blive udfordret. Jeg glæder mig rigtig meget til at tage af sted, fortæller han.
KIFU
Københavns Idrætsforening For Udviklingshandicappede har pt. 23 idrætstilbud for børn, voksne og ældre og har i alt ca. 270 medlemmer. Det er Danmarks største klub for målgruppen.
Special Olympics Idrætsfestival
Det bliver en kæmpe idrætsfest, når der den 24.-26. maj afholdes Special Olympics Idrætsfestival i Frederikshavn.
Det forventes i omegnen af 1000 deltagere fra ind- og udland, der vil dyste i 12 forskellige idrætter.
For deltagerne er de sportslige konkurrencer og kampen om medaljerne i højsædet sammen med de festlige højdepunkter: den altid spektakulære åbningsceremoni, denne gang med en særlig festival-fakkel doneret af de seneste værter i Kolding Kommune, og den store festaften. Derudover kan festivaldeltagerne blive testet i sundhedsprogrammet Healthy Athletes, der screener og rådgiver deltagerne om sund livsstil.
Læs mere på www.so-if.dk