Parasport Danmark logo hvid.png

Drømmejægerne

Mens etablerede danske PL-stjerner allerede har taget hul på minutiøse forberedelser til sensommerens Paralympiske Lege, står andre over for fem måneders hæsblæsende jagt på de sidste, eftertragtede kvotepladser. Parasport har talt med tre atleter, der sætter alt ind på drømmen om at repræsentere Danmark i Paris.

Tekst: Jannik Lund Andersen


Ditte Ladager Clausen er blevet skarpere Down Under

Paraskydning er i rivende udvikling i Danmark, og det samme kan siges om Ditte Ladager Clausen, der med lidt over to års erfaring på bagen er et af landsholdets nyeste skud. Igennem det seneste år er resultaterne og ambitionerne for alvor vokset i den 35-årige skytte, der bor i Slagelse og træner i Næstved.

– Jeg føler stadig, jeg lærer noget, hver gang jeg sidder med en riffel, men der er mere og mere, der er faldet på plads. Nok til, at jeg ydmygt og uden at gejle mig selv helt op tør sige, at jeg håber sindssygt meget på at komme med til Paris, siger Ditte Ladager Clausen.

PL-drømmen blev for alvor vakt i hende, da Danmarks svenske landstræner Jonas Jacobsson, der har legendestatus som den mest vindende atlet i de Paralympiske Leges historie, stak en af sine mange PL-guldmedaljer i hænderne på Ditte.

– Han fortalte, at han kan se et potentiale i mig, og at det er realistisk for mig at gå efter PL. Når en gut som Jonas siger sådan, så tænder det en ild. Så bliver den der utænkelige tanke pludselig mere aktuel, siger hun.

I samråd med landstræner-teamet besluttede hun at satse på disciplinen 3x40 med en 22 kaliber salonriffel. Disciplinen går ud på at skyde 40 gange fra tre forskellige positioner.

– Det er helt klart der, jeg har de største chancer for at lave et godt resultat. Konkurrencen er ikke lige så hård, som den er i de stående og liggende discipliner, hvor de bedste har været med i rigtig mange år, siger Ditte Ladager Clausen, der er rygmarvsskadet og skyder fra en kørestol i klasse SH1.

Noget at bevise
Danmark er allerede sikret to kvotepladser i skydning i Paris, men går efter yderligere en til to pladser, når der er EM i Granada først på sommeren. For Ditte Ladager Clausen handler det om at skyde minimumskravet hjem og overbevise landstrænerteamet om, at hun er værd at satse på også på den korte bane.

– Jeg vil det vildt gerne, men jeg ved også, jeg stadig har noget at bevise. EM er sidste og bedste chance for at gøre det, siger hun.

For at få det bedst mulige afsæt til sæsonen har hun i januar været på træningslejr i Brisbane, Australien, med landstræneren samt holdkammeraterne Buster Antonsen og Kasper Lousdal. Det har både menneskeligt og sportsligt været en stor oplevelse.

– Det er et vildt fedt træningsmiljø. Det er nogle dejligt tilgængelige faciliteter, de har dernede, og alt er bare skidenemt. Det har også været meget givende at have Jonas der hele tiden til at svare på alle mine spørgsmål og frustrationer. Min forståelse for våbnet, men også eksterne faktorer som vind og temperaturforhold er et helt andet sted nu end for en måned siden, siger hun.  

Nicole Johnsen spiller på to heste

Det er to år siden, dressurrytter Nicole Johnsen gjorde sin entré i parasporten og var med til at vinde den VM-sølvmedalje for hold i Herning, der sikrede Danmark de fire første kvotepladser til PL i Paris. Nu er hendes altoverskyggende mål at overbevise landstræner Astrid Gemal om, at hun fortjener en af pladserne på det paralympiske holdkort.

– Det fylder utrolig meget. Hver dag. Hver træning. Arbejde og ferie. Det hele er tilrettelagt efter, at jeg kan optimere min ridning, siger 26-årige Nicole Johnsen.  

Fokus er på træning og ”nørdearbejde”, inden stævnesæsonen starter til april. PL-forhåbningerne er blevet styrket hen over vinteren med en ny og garvet hest, Cavanillas, der skal give yderligere procenter på scorekortet, men VM-makkeren Moromax bliver også holdt klar.

– Det er en kæmpe fordel for mig at have to heste. Det er dobbelt så meget træning til mig, så jeg virkelig kan udvikle mig som rytter. Men det er selvfølgelig også en sikkerhed mod, at den ene hest får skadesproblemer, siger Nicole Johnsen.

”Selvfølgelig går jeg efter det”
Hun har en god idé om, hvad der skal til for at imponere landstræneren ved årets første stævner.

– Vi skal lave nogle stabile ture, og jeg skal vise, at jeg er sikker og i form. De ting, vi træner på til dagligt, skal vi også lykkes med i konkurrencerne, siger hun.

Fokus er særligt rettet mod det internationale CPEDI-stævne i Kronenberg i Holland først på sommeren, der kan blive afgørende for de håbefulde danske dressurryttere.

– Det er der, jeg håber på at toppe og bevise, at jeg skal med til PL. Jeg forventer, at i hvert fald en del af PL-holdet bliver udtaget derefter, siger grad V-rytteren.

Hun fik en alvorlig knæskade i 2017 og fik først parasporten og de Paralympiske Lege på nethinden i 2022. Men hun har ”siddet på en hest, siden hun var tre måneder gammel”, fortæller hun. Drømmen om at deltage ved PL har derfor hurtigt vokset sig rigtig stor.

– Jeg ved jo fra Katrine (Kristensen, red.) og Tobias (Thorning Jørgensen, red.) hvor vild en oplevelse, det er at være med. Det kan ikke rigtig sammenlignes med noget andet. Jeg er et konkurrencemenneske, så selvfølgelig går jeg efter det med alt, hvad jeg har, fastslår Nicole Johnsen.

Henrik Brammer ser dobbelt

Det er som doublemakker til Peter Rosenmeier, at 45-årige Henrik Brammer har fået sit gennembrud i international parabordtennis. Makkerskabet og samspillet mellem de to er blomstret siden 2019, og gradvist er drømmen om PL-deltagelse i Paris vokset.

–Jeg tænker på PL hver dag. Det er en enestående chance for at få en oplevelse for livet. Hvis det skal være for mig, skal det nok være nu. Jeg bliver ikke yngre eller bedre, siger Henrik Brammer, der har muskelsvind og spiller i klasse 7.

Sidste år blev det blandt andet til sølv med Rosenmeier ved EM i Sheffield, og Henrik Brammer er gradvist klaret op ad doubleranglisten, hvor han p.t. indtager en 14. plads i sin klasse. Kombineret med Peter Rosenmeiers andenplads i klasse 6 ser kvalifikationsmulighederne til de Paralympiske Lege gode ud. Ingen kan dog helt gennemskue, præcis hvor gode.

– Det er lidt en spøjs situation, og vi ved ikke rigtig, hvornår vi får at vide, om vi er købt eller solgt. Men jeg håber virkelig på det. Det ville være fantastisk, siger Henrik Brammer.


Fuld gas
I marts har herredoublen de sidste muligheder for at sikre sig yderligere point til ranglisterne, og Henrik Brammer er indstillet på at give den fuld gas.

– Jeg har prioriteret bordtennis rigtig højt det sidste års tid, og nu skal den lige have det sidste. Mit arbejde er heldigvis med mig hele vejen, så jeg kan prioritere de kommende turneringer. Derefter er det ude af vores hænder, og så vil jeg gerne føle, at jeg gav den hele armen, siger han.

Satsningen betyder også, at Henrik Brammer, der fik landsholdsdebut i Ungarn i 2015 og har en 30. plads på verdensranglisten i single som sin hidtil bedste placering, ikke længere fokuserer på individuel succes.

– Landstræneren sagde til mig sidste år, at han nu var tæt på at være ligeglad med, hvordan det gik mig i single. Det har jeg taget med mig. Hele mit fokus og al min træning i Hillerød er lagt an på doublen. Det gælder om at være den bedste makker til Peter, som jeg kan, hvis jeg skal med til Paris, siger Henrik Brammer, der nyder makkerskabet med Danmarks bedste parabordtennisspiller nogensinde.

– Det er sjovt og spændende at spille med Peter. Vi passer godt sammen og har fundet hinanden både ved bordet og uden for hallen. Det er en fordel, at Peter er venstrehåndsspiller, og jeg selv spiller med højre, for det gør, at vi skal flytte os mindre for hinanden. Han har en virkelig høj spilforståelse, og det har ’Stuff’ (landstræner Christoffer Petersen, red.) også. Det er heldigvis smittet lidt af på mig, siger han.