Parasport Danmark logo hvid.png

Tilbage i fuld fart

Det er halvandet år siden, at Gustav Agger sidst har løbet. Sammen med 40 idrætsaktive protestebrugere har han været til løbeskole med Sahva på Musholm for at få et nyt liv i bevægelse. Parasport fulgte med i hælene.

Tilbage i fuld fart

Tekst og foto: Signe Sjølund Torp


Med høje slag slår løbeproteserne på skift hårdt mod det brune trægulv i hallen på Musholm. Her er 40 benamputerede samlet til Sahvas Løbeskole. Fælles for alle er, at de mødt op for at genvinde evnen og glæden ved at være idrætsaktive.

For 21-årige Gustav Agger fra Viborg er det første gang, siden han blev benamputeret for halvandet år siden efter en trafikulykke, at han løber igen.

- Det hele har stået lidt stille – bogstavelig talt. Så det er virkelig rart at opleve fart igen. Det er første gang, jeg rigtig prøver en løbeprotese, og det er en helt ny og fed oplevelse at være fri igen, siger Gustav Agger.

Træningen er denne lørdag i september startet indendørs, hvor underlaget er plant. Det giver ham og de øvrige deltagere mulighed for at prøve kræfter med løbeproteser – en såkaldt ’blade’ – og lære at mestre teknikkerne, før der skiftes til et mere ujævnt udendørs græsunderlag.

- Før jeg kom til skade, var jeg meget aktiv og spillede både håndbold og fodbold. Jeg drømmer om igen at være aktiv, og det er vigtigt for mig at få de bedste råd og vejledning til at kunne opbygge det nødvendige samarbejde mellem min krop og protese, siger Gustav Agger.


Et liv med muligheder
Det er 21. gang, at Sahva afholder sin løbeskole, hvor bandagister, fysioterapeuter og instruktører guider deltagerne gennem en masse forskellige sportsgrene tilsat en stor portion socialt samvær over en hel weekend. Formålet er at lære deltagerne at bruge deres benprotese optimalt samt at få inspiration med hjem til et liv i bevægelse i egne omgivelser.

Anton Finne er et velkendt ansigt på løbeskolen. I 15 år har han været med på løbeskolen, selvom han selv kun skriver 26 år på fødselsdags-CV’et. I år er det første gang som mentor.

- Jeg er født med en defekt på mit venstre underben, men mine biologiske forældre fra Rusland kunne ikke tage sig af et barn med handicap. Så da jeg var to år, blev jeg adopteret til Danmark. Her fik jeg min første protese, og det har givet mig et liv og muligheder, jeg ellers aldrig ville have haft, siger han og fortsætter:

- Jeg vil gerne vise og inspirere til, at man sagtens kan dyrke sport og have et aktivt liv med en protese. Hvad end du drømmer om de Paralympiske Lege eller at være aktiv i en forening. Mit liv har givet mig udfordringer, men aldrig begrænsninger, og jeg vil gerne være med til at give min erfaring videre til de andre deltagere, uanset hvor man er i sin proces.


En ny start
Skridt for skridt har Gustav Agger fundet rytmen i indendørshallen med et glidende tråd. Derfor er tiden nu kommet til, at han skal prøve kræfter med græsunderlaget sammen med de andre deltagere. Og netop samværet og mødet med andre i samme livssituation er for ham en meget vigtig del af hans selvudvikling.

- Et er min egen fysiske formåen, der skal trænes og udvikles. Men det er vigtigt at være omgivet af andre, som jeg kan identificere mig med og dele erfaring med. På trods af forskelligheder står alle os amputerede i samme båd, og det giver en ret unik forståelse for hinanden. Alle har skulle tage deres eget nye første skridt, og weekenden har lært mig, at der er masser af muligheder for fremtiden, siger Gustav Agger og afslutter før han sætter i løb.

- Jeg føler, at jeg er blevet inspireret og har fået mere blod på tanden til igen at finde glæden ved sport.

Sahva

Sahva er en sundhedsvirksomhed, der blev stiftet i 1872, med faglige specialister i kroppens bevægelighed. Sahva er Danmarks største udbyder af kropsbårne hjælpemidler og har 150 års erfaring med blandt andet udvikling og design af højteknologiske ben- og armproteser, skinner og ortopædisk fodtøj. I dag har Sahva mere end 35 klinikker rundt om i hele landet.