Parasport Danmark logo hvid.png

Sportsnyheder

EM-medaljer i ridning og bordtennis, ny landstræner i powerchair floorball og andre parasports-nyheder.

Ridning: suveræne Tobias Thorning Jørgensen   

FOTO: LEANJO DE KOSTER
FOTO: LEANJO DE KOSTER

– Det føltes så godt! Vi havde en supergod og flydende tur, det er jeg virkelig glad for!

Der er i øjeblikket ingen, der kan true Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene i paradressurens grad III. Ved september måneds EM i Riesenbeck blev det til dobbelt EM-guld for ekvipagen, der særligt imponerede i freestyle. Duoen fik det teknisk svære program til at se legende let ud og blev bedømt til imponerende 83,833 procent af dommerne.  

Få dage inden freestyle triumfen blev det ligeledes til guld i den individuelle konkurrence. Det fik landstræner Astrid Gemal til at finde de store superlativer frem.

– Tobias red en overlegen tur, som de fem dommere alle vurderede som et vinderridt. Stort overblik fra Tobias og en arbejdsglad, positiv hest, der starter fantastisk ud her ved EM 2023, lød det fra landstræneren.

Med det dobbelte EM-guld gentog Give-rytteren sin bedrift fra EM i 2019 i Rotterdam, og der er lige nu ikke mange, der kan hamle op med den suveræne dansker. I 2021 vandt han således dobbelt guld ved de Paralympiske Lege i Tokyo, og i 2022 gjorde han det samme ved VM i Herning.

I holdkonkurrencen endte det danske hold på en samlet sjetteplads med 218,501 procent, mens guldet gik til Holland med 232,637 procent.


Powerchair Football: Danmark nummer fem i verden   

FOTO: LEANJO DE KOSTER
FOTO: LEANJO DE KOSTER

Det danske landshold i Powerchair Football sluttede VM med maner, da de i kampen om femtepladsen slog værtsnationen Australien sikkert med 3-0. Sejren blev sikret efter en fremragende holdindsats for de 9. seedede danskere.

Efter en flot start på VM-slutrunden med sejre over blandt andre Irland og Uruguay, måtte et godt kæmpende dansk hold strække våben mod flere af de stærke hold, bl.a. England, USA og Argentina. 11 point efter ni indledende kampe rakte til den placeringskamp om 5-6.pladsen, som altså blev vundet.


Bordtennis: Dobbelt dansk EM-sølv

FOTO: KARL NILSSON
FOTO: KARL NILSSON

Det blev til to danske sølvmedaljer ved september måneds EM i bordtennis i Sheffield, England. I herresingle missede Peter Rosenmeier karrierens tredje EM-titel, da han tabte finalen med 3-0 i sæt til den 20-årige italienske verdensmester Matteo Parenzan.

- Han var bedre i dag, punktum. Nu har vi en udfordring frem mod PL i Paris, men det havde vi også, da modstanderen hed Alvaro Valera. Den løste vi, så den her løser vi også. Jeg slår ham i Paris, lød det fra den danske veteran. 

Også i herredouble blev det danske finaledeltagelse. Henrik Brammer og Peter Rosenmeier spillede en flot turnering og slog blandt andet de forsvarende britiske verdensmestre på vej til finalen. Her tabte den danske duo til Frankrigs verdensettere, men spillede sig tættere på de Paralympiske Lege i Paris.

- Det er en meget flot turnering af dem begge. I finalen er vi desværre ikke parate nok fra start og taber de to første sæt, inden vi får overtaget og styrer mere og mere. Desværre har Frankrig marginalerne med sig i det afgørende 4. sæt, lød analysen fra landstræner Christoffer Petersen.

Bordtennis: Rosenmeier vandt French Open

Med en 3-2 sejr i French Open-finalen over verdensmester Matteo Parenzan den 11. november fik Peter Rosenmeier den bedst tænkelige afslutning på sin 2023-sæson. Rosenmeier var nede 0-2 i finalen, men fik på forrygende vis kæmpet sig tilbage og vendt kampen fra stilling 3-8 i tredje sæt.


Skydning: Jan Winther sikrer dansk PL-kvoteplads

Jan Winther fra Bredstrup-Pjedsted Idrætsforening sikrede sig ved VM i Lima september Danmarks anden PL-kvoteplads i skydning, da han blev nr. 6 i finalen på 10m fritstående med luftriffel.


Taekwondo: Grand Prix-guld til Lisa Kjær Gjessing   

30. august vandt taekwondokæmper Lisa Kjær Gjessing årets store Grand Prix-stævne i Paris, og sikrede sig dermed vigtige point til verdensranglisten frem mod de Paralympiske Lege 2024.

- Den her sejr betyder rigtig, rigtig meget! Det er virkelig god opvarmning til VM om tre uger, og jeg slår nummer 1 og 3 på verdensranglisten, som også er mine forventeligt største modstandere til PL, fortalte den glade guldvinder direkte fra Paris. 


Siddende Volleyball: Vellykket Copenhagen Sit Cup

Et estisk hold løb med sejren i Copenhagen Sit Cup i siddende volleyball, der blev afholdt i weekenden 4.-5. november. Hjemmeholdet fra Lavia København kæmpede flot og endte på sjettepladsen.

Det var 16. gang, at Lavia København var værter for den internationale turnering, der blev afholdt i Grøndal Multicenter. Der var deltagelse af ni hold fra Norge, Tyskland, Tjekkiet, England, Holland, Estland og Danmark.


Powerchair floorball: Ny landstræner med spændende profil 

De danske verdensmestre i Powerchair Floorball får ny landstræner. Det bliver Anders Thimm, der til daglig spiller ishockey professionelt i Norge.

24-årige Thimm afløser succesfulde Rasmus Yder og får dermed ansvaret for at guide landsholdet frem mod en EM-titel på Musholm i 2024.

Formanden for Powerchair Floorball Danmark, Danni Hillbrandt-Mogensen, glæder sig over aftalen.

– Anders har en spændende profil. Han kommer uden det store kendskab til Powerchair Floorball, men med hans erfaring og indsigt i ishockey og floorball kan han komme med helt nye tekniske og taktiske perspektiver. 

Anders Thimm kommer til at kombinere tilværelsen som ishockeyspiller i norske KIK Lions med landstrænerjobbet. Når den norske ishockeysæson slutter i februar, vil han for alvor rette fokus mod EM.

– Jeg har et stort ønske om at lære fra mig, og jeg glæder mig til arbejdet med denne her gruppe spillere. Jeg ved, at de har samme tilgang til deres sport, som jeg selv har, og forhåbentlig kan jeg bidrage med noget ekstra vindermentalitet, humor og kammeratskab. Mit mål er, at vi vinder EM næste år både på banen og uden for banen, siger Anders Thimm.