Parasport Danmark logo hvid.png

Kunstig intelligens kan hjælpe løbere med synshandicap

Den 8. november havde Google Danmark i samarbejde med Parasport Danmark og Dansk Blindesamfund inviteret til test af udstyr, som på sigt måske kan hjælpe blinde til at løbe uden ledsager.

Tekst: Ane Rønn Johansson

 

For mennesker med synshandicap kan noget så simpelt som at ville løbe en tur være en omstændelig affære – blandt andet fordi det hver gang kræver en aftale med en seende ledsager, der kan hjælpe dem med at komme sikkert rundt.
Men en helt ny AI-teknologi fra Google kan gøre ledsageren overflødig i fremtiden og dermed betyde en stor frihed for mennesker med synshandicap. Teknologien er stadig under udvikling, og i starten af november hjalp den blinde maratonløber Claudio Denaro med at teste den ved Amager Strand i København.

Med kraftig lilla spray blev der lavet en linje på omkring 50 meter. Den 28-årige langdistanceløber blev udstyret med et mavebælte, en Android-telefon og et sæt høretelefoner. Via en app, der benytter kunstig intelligens, såkaldt AI, kunne den tydeligt markerede linje på jorden blive identificeret. Herefter blev Claudio Denaro vejledt via lydsignaler. Bevægede han sig eksempelvis til højre for linjen, fik han afspillet en lyd i venstre øre, der skulle hjælpe ham tilbage på ret kurs.

 
Kan blive godt på sigt
Claudio Denaro var tilfreds efter testen, selvom teknologien stadig er på et tidligt stadie.
– Det var sjovt at prøve, og på sigt tror jeg godt, at det kan virke, men der skal selvfølgelig mere til. Selv om jeg fulgte linjen, var jeg ikke helt tryg, men det bliver et spændende projekt at følge. Løb fylder meget i mit liv, men jeg har i mange år været afhængig af min bror eller en anden ledsager for at kunne praktisere det på en tryg måde. Jeg synes, det er spændende, at der nu er teknologiske fremskridt på vej, som kan hjælpe mig til at nå mine mål på egen hånd.

 
Stort potentiale for blinde og svagsynede 
I Danmark anslås der at være 12-15.000 stærkt svagsynede eller helt blinde danskere, der er afhængige af en ledsager for at kunne løbe. Her kan den nye teknologi give dem en stor frihed – og langt større mulighed for at være fysisk aktive. Det glæder idrætskonsulent i Parasport Danmark, Ricky Nielsen:
– For mange mennesker med synshandicap er det at være afhængig af andre en stor barriere, og derfor er det rigtig interessant at se, hvor langt den nye teknologi kan udvikles. Forhåbentlig kan det på sigt være medvirkende til, at endnu flere bliver aktive.
Det såkaldte Guideline-projekt er allerede blevet testet af blinde løbere i USA og Japan, men Googles landechef i Danmark, Bianca Bruhn understreger, at der fortsat er tale om et pilotprojekt, der kræver yderligere forskning og test, før teknologien er klar til at komme på markedet. 

 

Kilde: blind.dk